Man kan godt gå lidt videre og lave sine egne regler

Moderne installationskunst siger ikke skuespiller og cirkusdirektør Søren Østergaard noget. Han har hele ­sommeren turneret med sin cirkusforestilling Zirkus Nemo 2012, som i øjeblikket kan ses i København

Den bog, som har gjort størst indtryk på Søren Østergaard, er "Herrens udkårne". Det er en kærlighedshistorie, som indimellem er så grusom.
Den bog, som har gjort størst indtryk på Søren Østergaard, er "Herrens udkårne". Det er en kærlighedshistorie, som indimellem er så grusom. Foto: Martin Dam Kristensen.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Mesteren og Margarita af den russiske forfatter Mikhail Bulgakov. Den handler om Djævelens inspektionsbesøg i mellemkrigstidens Moskva, og om Margaritas hengivne kærlighed til Mesteren. Den er rigtig god og giver et fantastisk billede af en tid, hvor der sker nogle underlige ting. Det er tredje gang, at jeg læser den, og jeg synes, at alle burde læse den.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

LÆS OGSÅ: Fest på en hverdag

Det har romanen Herrens udkårne af Albert Cohen. Det er et pragtværk, som er meget morsomt. Sproget var vidunderligt, og der er beskrivelser af karakterer, som man føler, at man både ser og kender. Det er en kærlighedshistorie, som indimellem er så grusom at læse, at man næsten sidder og taler højt og siger til personerne i bogen: Nej, nej, gør det ikke. Jeg læste den for næsten 25 år siden, da jeg var meget nyforelsket i min kone. Derfor ramte dem mig i alle henseender.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Dumt spørgsmål. Kom ind og se Zirkus Nemo. Jeg tror, publikum vil opleve, at de får en overrumplende og sjov aften. I år har vi også søløver med.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Der er nogle kulturoplevelser, som har bragt mig videre i mit kunstneriske virke. For eksempel er en af de største kunstneriske oplevelser, jeg har haft, en cirkusforestilling, som jeg så i Frankrig i 1990erne. Det var meget mærkeligt og meget moderne. Der var for eksempel en hest med vinger og dresserede fugle. En violinistinde sad og spillede så smukt, så smukt, mens en ravn vendte hendes noder og klædte hende af med næbbet. Jeg så, at alt var muligt, og at man godt kunne gå lidt videre og lave sine egne regler.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det er pinligt at svare på, for det er flere år siden, jeg sidst har været til koncert. Det skal der rådes bod på. Men sidste gang, jeg var til koncert, var i 2009, da George Michael optrådte i Parken i København.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Cirkus generelt. Det er meget, meget dyrt at lave cirkus. Mine billetpriser i Zirkus Nemo ligger da heller ikke i den billige ende, for der er ingen støtte at få. De første år var svære, og jeg kunne godt have brugt noget hjælp. Jeg har klaret mig, men hvis der var støtte at hente, ville der måske i dag være nogle unge, som havde lyst til at udfordre mig.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg er meget vild med kunst, og jeg samler også på kunst. Men installationskunst siger mig ikke noget. Det er blevet for nemt. Kunstnerne smider en pakke med 100 søm og en vandkande, som drypper. Så keder jeg mig allerede. Unge kunstnere laver næsten ikke andet i dag, og det er ærgerligt.