De Radikale vil give børn fire forældre

Regnbue-familier skal have ret til at dele forældremyndigheden mellem fire personer, foreslår De Radikale

De Radikale foreslår, at et barn skal kunne have to forældrepar.
De Radikale foreslår, at et barn skal kunne have to forældrepar. Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Anderledes familieformer skal være en så naturlig del af samfundet, at børnehavebørn også leger mor, mor, far, far og børn. Derfor foreslår De Radikale, at regnbue-familier får ret til at dele forældremyndigheden mellem tre og fire personer, når eksempelvis et lesbisk par får et barn med en mand eller sammen med et bøssepar, skriver metroXpress.

LÆS OGSÅ: Mor og mor og far og far

Vi går ret meget op i, at man har de samme rettigheder i Danmark uanset baggrund, og det har homoseksuelle ikke i dag på mange områder. Der er ting i lovgivningen, der er firkantede og baseret på gamle familiemønstre med mor, far og børn, siger partiets ligestillingsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen kalder forslaget et ægte etisk dilemma, for på den ene side kan fire forældremyndighedsindehavere gøre livet besværligt for barnet, og på den anden side kan det sikre, at barnet ikke mister kontakten med for eksempel sin biologiske far.

Det vil unægteligt gøre tingene mere besværlige, når fire voksne for eksempel skal blive enige om, hvor barnet skal gå i skole, og om det skal konfirmeres. Derfor skal lovgiverne være meget varsomme, men tænker man sig om, kan en lovændring blive en fordel for barnet, som sikres kendskab til sine biologiske forældre, siger Lisbeth Zornig Andersen.

I de homoseksuelles landsforening, LGBT Danmark, har en lovændring længe været efterlyst, for alt for ofte sker det, at for eksempel et bøssepar mister kontakten til barnet, fordi der opstår uenighed med barnets lesbiske mødre.

I dag er der kun to billetter i loven. En til faderen og en til moderen, men hvis der er tre eller fire forældre, så er der altså nogen, som ikke er beskyttet af loven. De risikerer at miste kontakten til barnet, og det er ulykkeligt også for barnet, siger Søren Laursen, retspolitisk talsperson i foreningen.

Han skønner, at flere hundrede familier vil blive omfattet af loven, fordi mange lesbiske foretrækker en kendt donor og vælger en bøsse, måske i omgangskredsen, i stedet for en anonym donor.

Formanden for Danske Familieadvokater, Helle Larsen, er mere skeptisk. Hun har forståelse for homoseksuelles behov for, at retssystemet tager hensyn til de nye familieformer.

Men når fire voksne skal tage stilling til, hvad der er bedst for barnet, så vokser potentialet for konflikter. Derfor er det vigtigt at sørge for, at barnets bedste bliver sikret.

På Christiansborg møder forslaget kritik fra Dansk Folkeparti. Partiets ligestillingsordfører, Hans Kristian Skibby, siger, at han ikke ved, om han skal grine eller græde:

Med den slags lovgivning gør man reelt børnene til en genstand, som op til fire forældre har rettigheder over for. Det er ikke i barnets tarv, siger han.

Regeringspartneren SF er betænkelige ved det radikale udspil.

Det kan lyde sympatisk, at mange forældre har ret til et barn. Men jeg er usikker på, om det vil være barnets oplevelse, at det er det bedste, siger socialordfører Annette Vilhelmsen (SF) til Ritzau.

Hun vil ikke på forhånd afvise idéen, før hun har set, hvad det præcist er, De Radikale foreslår ændret. Men hun understreger, at barnets tarv er det vigtigste for SF.

Barnet skal beskyttes bedst muligt. Vores perspektiv vil være barnets behov, ikke forældrenes, siger Annette Vilhelmsen og tilføjer:

Vi har blandt andet i forbindelse med forældreansvarsloven set, at forældreinteresser ikke altid er det samme som børneinteresser.

Også en af de mest indædte modstandere af homoseksuelt forældreskab, formanden for Kristendemokraterne, Per Ørum Jørgensen, er kritisk.

Skal man finde noget positivt i De Radikales udspil, så er det deres kreativitet, men når alt kommer til alt, så er det vore børn, der betaler prisen, skriver Per Ørum Jørgensen til Ritzau.