Unge kæmper for ægteskabet

Flere unge søger råd for at redde parforholdet

"Vi oplever en stigende interesse blandt unge, og særligt vores kurser målrettet unge som skal giftes, er populære", siger familiekonsulent i Indre Mission, Steen Møller Laursen.
"Vi oplever en stigende interesse blandt unge, og særligt vores kurser målrettet unge som skal giftes, er populære", siger familiekonsulent i Indre Mission, Steen Møller Laursen. . Foto: .

På trods af en skilsmisseprocent på 40 lever idealet om kernefamilien i bedste velgående hos unge par og småbørnsforældre.

Både kirkelige udbydere af ægteskabskurser og privatpraktiserende psykologer fortæller, at flere og flere unge melder sig til parkurser eller terapi. For kærligheden skal vare hele livet, lyder det.

Tidligere sognepræst Frands Pedersen, der har arrangeret parkurser i mange år, bekræfter, at unge gerne tager på parkurser:

LÆS OGSÅ: Kirken kæmper for ægteskabet

Unge, der skal giftes, tilhører jo en generation, hvor man allerede i skolen og ungdomstiden har været meget bevidst om at arbejde sammen med andre. Derudover ligger det i tiden, at man gerne vil uddanne sig og dette fører mange over på deres forhold, hvor de ønsker at dygtiggøre sig for at blive bedre til at holde sammen.

Også hos Indre Mission kender man til tendensen:

Vi oplever en stigende interesse blandt unge, og særligt vores kurser målrettet unge, som skal giftes, eller unge, der har været gift nogle få år, er populære. Måske belært af bitre erfaringer fra forældre eller omgangskreds ønsker parrene at få så god en start som muligt på forholdet, fortæller Steen Møller Laursen, familiekonsulent i Indre Mission.

I privat regi er interessen for parterapi stigende, og særligt blandt unge med børn er den stor, siger psykolog og parterapeut Finn Korsaa.

LÆS OGSÅ: Kærlighed og kernefamilier

Alle, der har prøvet at være alene med et barn, ved, hvilken sorg det er ikke at have en partner at glæde sig over barnet sammen med. Det er de helt elementære ting, der spiller ind og har en langt større rolle, end man skulle tro. Samtidig kan mange godt se, at det ikke giver mening bare at skifte partneren ud, når man bliver træt af vedkommende. De opdager, at det at være en god partner er vigtigere, end hvem partneren er.

At unge tager på ægteskabskurser overrasker ikke ph.d. og cand.psych. Tea Trillinggaard, der forsker i familie og samliv på Aarhus Universitet:

LÆS OGSÅ: Vi kan vel alle have brug for et eftersyn

Ud fra forskningen ved vi, at unge i dag i meget høj grad ser ægteskabet og det langvarige parforhold som et ideal. De forventer ikke altid et livslangt forhold, men de håber stadigvæk på det. Mange af dem, der bliver gift i dag, har selv oplevet konsekvensen af skilsmisse fra børneperspektivet.