Gravides alkohol skader op i teenageårene

Børns udvikling påvirkes negativt helt op i teenagealderen, hvis mor har et forbrug af alkohol eller hårde stoffer. Det viser det første nordiske studie nogensinde, som har fulgt børn af gravide med forbrug af alkohol og stoffer fra fødslen og helt op til ungdomsårene

Undersøgelse viser, at den tidlige påvirkning fra indtag af alkohol under graviditeten, er så alvorlig, at det giver skader, som børnene lider under resten af livet.
Undersøgelse viser, at den tidlige påvirkning fra indtag af alkohol under graviditeten, er så alvorlig, at det giver skader, som børnene lider under resten af livet. Foto: .

Børn, hvis mødre har haft et alkoholforbrug under graviditeten, betaler en høj pris. Helt op i teenagealderen er deres begavelse og sociale evner dårligere end deres jævnaldrende. Det viser ny forskning på området:

Sammenlignet med andre danske unge ligger teenagere, som var udsat for alkohol under graviditeten, signifikant lavere i intelligenstest og test, der siger noget om opmærksomhed. Der er også øget forekomst af angst og hyperaktivitet. Vi vidste godt, at alkohol er skidt for fostre, men vores forskning viser en tydelig langtidsvirkning, siger psykolog ved familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital Tina Birk Irner, der forsvarede sin ph.d. om emnet i forsommeren.

LÆS OGSÅ: Læger tilsidesætter anbefaling om nul alkohol til gravide

Hun understreger, at der er tale om et mindre studie, og at der er brug for mere forskning i emnet, men det er første gang i Skandinavien, at der er lavet en undersøgelse af børnene fra fødslen og helt op til teenagealderen. Sammen med projektleder, overlæge May Olofsson fra familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital har hun lavet langtidsstudier af 163 børn født mellem 1993 og 1995 af 161 mødre tilknyttet ambulatoriet på grund af rusmiddelforbrug. Efterfølgende har hun lavet psykologiske undersøgelser af 48 af børnene, da de var blevet mellem 13 og 16 år. Mødrenes alkoholforbrug har omfattet alt fra ganske få genstande om ugen til regulært misbrug.

Vibeke Moe er lektor ved psykologisk institut ved Oslo Universitet og har forsket i netop udviklingen hos børn, hvis mor har haft forbrug af alkohol eller stoffer. Om den nye forskning siger hun:

LÆS OGSÅ: Lad nu tvivlen komme det ufødte barn til gode!

Man har håbet og troet, at nogle af de skader, som vi ved, at børnene har, kunne gå væk med træning, eller efterhånden som barnet modnes. Men den her undersøgelse viser, at den tidlige påvirkning er så alvorlig, at det giver skader, som børnene lider under resten af livet. Og det er også en vigtig viden at få frem, at alkohol skader opbygningen af hjernen i langt højere grad, end man kan påvise med narkotika, selvom mange sikkert tænker, at narkotika er værre, siger hun.

Psykolog Inger Thormann, som har arbejdet med og skrevet bøger om alkoholskader hos børn af misbrugere i over 30 år, er ikke overrasket over resultaterne:Alkohol er et opløsningsmiddel, som kan gå ind og ødelægge dannelsen og udviklingen af livsvigtige organer, og det er derfor betydeligt mere alvorligt end andre rusmidler. Der er tale om så omfattende funktionsnedsættelser, at vi kan tale om et livslangt handicap. Jeg har stadig kontakt til børn af misbrugere, som jeg har fulgt, siden de var børn, og de fleste har reduceret begavelse og vanskeligheder med socialisering, siger Inger Thormann.

LÆS OGSÅ: Jeg fik dårlig samvittighed over at drikke en nisseøl

I Danmark oprettede man for halvandet år siden familieambulatorier i alle regioner i håb om at finde og hjælpe langt flere misbrugende mødre, og i den forbindelse kan forskningen bruges målrettet:

Vores forskning viser, at børn af mødre, som i løbet af graviditeten skar ned eller ophørte med misbruget, klarede sig markant bedre. Ikke alene havde de en højere fødselsvægt, men deres skader var også færre senere i livet. Resultaterne understreger igen, hvor vigtigt det er med tidlig opsporing af de gravide med et rusmiddelforbrug. For jo tidligere man sætter ind, jo bedre stillet bliver børnene. Netop det tværfaglige samarbejde er så utroligt vigtigt, så man handler, længe inden barnet ligger på puslebordet, siger Tina Birk Irner.

TEMA: Alkohol