Kirke efter medie-kritik i sex-sag: Vi handlede alligevel korrekt

Frikirkepræst David Hansen har beklaget, at hans kirke ikke meldte sag om sex-overgreb til kommunen. Men i går fandt han ud af, at kirken rent faktisk havde anmeldt sagen. Kommunen gik bare ikke videre med sagen, siger han

I 2007 begik en 19-årig mand, som på det tidspunkt kom i Aalborg MenighedsCenter, et overgreb mod en dengang 12-årig pige. Det kom i 2008 frikirkepræsten for øre, så han indkaldte de to og deres forældre til samtale. Ifølge de oplysninger, han gav til pressen i første omgang, valgte de alle at tilgive og lade sagen ligge.
I 2007 begik en 19-årig mand, som på det tidspunkt kom i Aalborg MenighedsCenter, et overgreb mod en dengang 12-årig pige. Det kom i 2008 frikirkepræsten for øre, så han indkaldte de to og deres forældre til samtale. Ifølge de oplysninger, han gav til pressen i første omgang, valgte de alle at tilgive og lade sagen ligge. Foto: Claude Prigent/PHOTOPQR/LE TELEGRAMME.

I søndags beklagede frikirkepræst David Hansen fra den karismatiske frikirke Aalborg MenighedsCenter, at han ikke var gået til kommunen i 2008, da han hørte om et seksuelt overgreb mod en mindreårig begået af en ung mand fra kirken.

Nu kan han til sin egen overraskelse trække beklagelsen tilbage. For det viser sig, at frikirken faktisk havde meldt sagen til kommunen i 2008, siger han.

LÆS OGSÅ: Katolsk præst fængslet i sag om sexmisbrug

Sagen er denne:

I 2007 begik en 19-årig mand, som på det tidspunkt kom i Aalborg MenighedsCenter, et overgreb mod en dengang 12-årig pige. Det kom i 2008 frikirkepræsten for øre, så han indkaldte de to og deres forældre til samtale. Ifølge de oplysninger, han gav til pressen i første omgang, valgte de alle at tilgive og lade sagen ligge. At anmelde overgrebet overlod præsten ifølge sin erindring til forældrene.

Men i 2010 begik samme gerningsmand to nye sex-overgreb mod to piger på seks og otte år. De blev anmeldt, og den nu 24-årige mand fik i tirsdags i byretten en toårig psykiatrisk sexologisk behandlingsdom for anden kønslig omgang end samleje begået mod de tre piger.

Efter dommen ringede Nordjyske Stiftstidende til David Hansen.

Journalisten siger: David Hansen, hvis du havde meldt sagen fra 2007, så kan det jo være, at denne unge mand ikke var kommet i den situation, at han havde gjort noget forfærdeligt i 2010, genfortæller præsten:

Det er selvfølgelig en konklusion, man kan træffe. Så måtte jeg bare sige okay, det er også beklageligt.

Men det havde han ikke behøvet at sige, fortæller han nu. For da historien fra Nordjyske Stiftstidende var nået i tv om aftenen, så kirkens tidligere familierådgiver indslaget og ringede næste dag til David Nielsen for at fortælle, at frikirken rent faktisk havde fortalt kommunen om sagen.

Hun sagde: Jamen, David, vi har da underrettet kommunen, siger han.

Enten er jeg ved at blive senil. Eller også har jeg bare ikke været vidende om, hvad hun som familierådgiver har foretaget sig, efter at hun har fået referatet fra mødet, vi holdt dengang, siger han og fortæller, at den krænkede piges families sagsbehandler efterfølgende indkaldte sagens parter til en samtale, hvor de nåede frem til, at man ikke behøvede at gå videre med sagen.

Det harmonerer med den indstilling, jeg har haft, at sagen måske ikke havde tyngde i forhold til, hvad pigen kunne blive udsat for i sagsbehandlingsprocessen. Den er ganske hård, siger han og fortsætter:

Og så har vi sådan set gjort vores pligt som menighed, på trods af at jeg ikke var klar over, at vi havde gjort det.

Det er ikke lykkedes redaktionen at komme i kontakt med Aalborg MenighedsCenters tidligere familierådgiver, og det har ikke været muligt at få en bekræftelse fra Aalborg Kommune af, at MenighedsCentret havde oplyst sagsbehandleren om sagen tilbage i 2008.

David Hansen har tidligere vakt opsigt ved at støtte op om Evangelist og Christian Hedegaard. Aalborg MenighedsCenter er en del af pinsebevægelsen og beskrives som en god, selvstændig karismatisk frikirke af talsmand Tonny Jacobsen fra FrikirkeNet, som er en sammenslutning af frikirker. I sommer talte David Hansen på pinsekirkens sommerlejr i Mariager.