De Radikale: Den enkelte skal kunne bestemme eget køn

Myndigheder skal ikke afgøre den enkeltes køns-opfattelse, siger radikal ordfører. Misforstået hensyn, mener formanden for Det Etiske Råd

"Vi skal have tillid til, at folk ikke træffer så vigtig en beslutning som at ændre deres kønsbeskrivelse uden at have tænkt det godt igennem," siger ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).
"Vi skal have tillid til, at folk ikke træffer så vigtig en beslutning som at ændre deres kønsbeskrivelse uden at have tænkt det godt igennem," siger ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen (R). Foto: .

Hvem skal afgøre den enkeltes køn? Myndighederne eller individet?

Det er det store spørgsmål i kølvandet på De Radikales forslag om indførelse af kønsneutrale pas og cpr-numre.

Kvinden bag forslaget, ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen, understreger, at forslaget primært er tænkt som et oplæg til en debat om, hvordan man bedst muligt hjælper den gruppe af transseksuelle, der ikke kan identificere sig med myndighedernes beskrivelse af deres køn, eksempelvis i pas og cpr-numre. Og her ser hun gerne, at man får skabt et system, der ikke som i dag kræver en diagnose fra Sexologisk Klinik, men giver større frihed til den enkelte.

LÆS OGSÅ: Den lille heteroseksuelle familie er ikke den eneste måde at leve på

For det første skal vi væk fra, at transseksualitet betragtes som en psykisk sygdom. Og så skal vi have tillid til, at folk ikke træffer så vigtig en beslutning som at ændre deres kønsbeskrivelse uden at have tænkt det godt igennem. Derfor skal den enkelte have større selvbestemmelse, siger Sofie Carsten Nielsen, som ser flere muligheder for at lette adgangen til et kønsneutralt cpr-nummer.

Om det kræver en samtale med en sagsbehandler, om man skal kunne ansøge om det digitalt eller noget helt tredje, har jeg ikke lagt mig fast på, siger Sofie Carsten Nielsen.

LÆS OGSÅ Borgerlige: Forkvaklet forældre-forslag fra De Radikale

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, fik for nylig udgivet bogen Helt uden grænser, som sætter fokus på netop etik og seksualitet. Og selvom han godt forstår det radikale ønske om at tage hensyn til et seksuelt mindretal, ser han også et problem i forslaget om en lettere adgang til et kønsneutralt cpr-nummer.

Din identitet er ikke noget, der kan afgøres med to klik på en mus. I mine øjne er der tale om et misforstået hensyn, når man for at hjælpe et meget lille mindretal ønsker at kønsneutralisere flertallets cpr-numre, men samtidig ikke er mere opmærksom på, at vores køns-identitet er både biologisk, juridisk og socialt bestemt, siger Jacob Birkler og uddyber:

LÆS OGSÅ: SF: Barnets tarv kommer før homoseksuelle forældres

Den egentlige accept af et mindretal, også et seksuelt mindretal, afgøres jo ikke kun af, om man kan skifte køn på en klinik eller på nettet. Tolerance opstår mellem mennesker, og det gælder også i forhold til mennesker, der ikke har den samme kønslige selvopfattelse som flertallet.

Den holdning afvises ikke af Sofie Carsten Nielsen.

Selvfølgelig handler det primært om, hvordan vi som mennesker møder hinanden. Men det handler også om, hvordan vi som samfund viser respekt for den enkelte, også når det drejer sig om et lille mindretal, siger Sofie Carsten Nielsen.