Ældre danskere har det bedre end nogen sinde

Ældre passer bedre på sig selv. Fysisk er de stærkere end tidligere, og det giver større overskud til samvær med andre. Færre føler sig ensomme

En undersøgelse, der bygger på interviews med 10.000 ældre, viser, at det især er mændene, der er ovenpå fysisk. Seks ud af ti 82-årige mænd i 2007 vurderede, at deres helbred var godt.
En undersøgelse, der bygger på interviews med 10.000 ældre, viser, at det især er mændene, der er ovenpå fysisk. Seks ud af ti 82-årige mænd i 2007 vurderede, at deres helbred var godt. Foto: .

Det er godt at blive gammel i Danmark. Kontakten til børn og børnebørn er tæt, og modsat tidligere generationer har flere også overskud til at bevare kontakten med venner og etablere nye venskaber.

En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), viser, at de 67-87-årige klarer sig bedre end for 10 år. Færre har brug for hjemmehjælp og flere føler sig psykisk og socialt stærke.

- I samfundet er der fokus på, at man skal holde sig sund og aktiv, og det smitter af på de ældre, siger forsker Heidi Hesselberg Lauritzen.

Undersøgelsen, der omfatter interview med godt 10.000 ældre foretaget i 1997, 2002 og 2007, viser, at det især er mændene, som er ovenpå fysisk.

For eksempel vurderer næsten seks ud af ti 82-årige mænd i 2007 deres eget helbred som godt.

Både blandt mænd og kvinder har tre ud af fire har inden for den seneste uge set deres børn, og samtidig har især kvinderne ofte telefonisk kontakt.

- Og så er flere ældre kommet på internettet og skriver e-mails til deres børn, siger Heidi Hesselberg Lauritzen.

Den hyppige kontakt med familien kan måske forklare, at færre end tidligere føler sig ensomme. Men forklaringen kan også være, at nutidens ældre har overskud til at dyrke både gamle og nye venskaber.

- I kraft af at flere har det fysisk godt, vokser overskuddet til at søge væk fra hjemmet og være opsøgende over for mennesker uden for familien, siger Heidi Hesselberg Lauritzen.

Seniorkonsulent i Ældresagen Margrethe Kähler mener, at mange nyder godt af, at både mænd og kvinder har været på arbejdsmarkedet.

- De er vant til at handle og gribe konstruktivt ind, hvis de ikke har det godt. Bliver man alene, flytter man i bofællesskab. Ældre er mere praktisk tænkende end tidligere og venter ikke længere på, at andre skal hjælpe dem, siger hun.