Winkel Holm: Forræderi at fjerne DR's forpligtelse på kristendom

Det er en kamp mod dansk kultur, når regeringen vil fjerne DR's forpligtelse til at formidle kristen kulturarv, mener DR-bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm. Kristen medieforening tvivler på, at det får den store betydning

De Radikale er ved at fratage danskerne deres kendskab til deres egen identitet, mener Katrine Winkel Holm, præst og medlem af DR's bestyrelse.
De Radikale er ved at fratage danskerne deres kendskab til deres egen identitet, mener Katrine Winkel Holm, præst og medlem af DR's bestyrelse. . Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Forræderi og frygteligt forudsigeligt.

Sådan lyder reaktionen hos præst og bestyrelsesmedlem hos DR, Katrine Winkel Holm, på nyheden om, at regeringen vil fjerne DR's public service-forpligtelse til at formidle den kristne kulturarv.

"De radikale, som hader kristendom og dansk kultur, går med en søvngængeragtig sikkerhed ind og rammer lige der, hvor de kan se, at der er noget væsentligt på spil. Det er en ideologisk kamp mod dansk kultur. Det er forræderi, men dybt forudsigeligt," siger Katrine Winkel Holm.

LÆS OGSÅ: Radikale: Regeringen vil fjerne kristen kulturarv fra DR's forpligtelser

I 2011 skrev den tidligere regering ind i DR's public service-aftale, at det statslige mediehus er forpligtet til at formidle den kristne kulturarv.

Men ifølge De Radikales medieordfører Zenia Stampe vil den formulering blive strøget, når regeringen i løbet af efteråret forventes at præsentere en ny public service-kontrakt for DR.

Katrine Winkel Holm mener, at regeringen dermed forsøger at fratage danskerne deres kendskab til deres egen identitet og tradition:

"I forvejen fornemmer man, at lysten til at formidle det stof ikke er overvældende på DR. Man behandler det som et brugt arvemøbel, man mest af alt har lyst til at køre på lossepladsen, men beholder af pligt. Derfor har det været så vigtigt, at man har haft det formuleret eksplicit, at DR har en forpligtelse her," siger hun.

Hos den kristne seerorganisation KLF, Kirke & Medier, beklager landsformand Lars-Peter Melchiorsen også politikernes beslutning.

"Det var en god formulering, som gav fokus og en bevågenhed om det kirkelige stofområde," siger han og tilføjer, at det dog ikke kommer bag på ham.

"Det er et af de punkter, hvor regeringen faktisk holder deres løfter fra, hvad de sagde inden valget," siger han og henviser til, at både Socialdemokraterne og SF i 2011 lovede, at de ville fjerne formuleringen om den kristne kulturarv, hvis de kom til magten.

LÆS OGSÅ: S-SF vil slette kristen kulturarv fra DR's forpligtelser

Selvom Lars-Peter Melchiorsen er ærgerlig over, at det kirkelige stofområde ikke længere vil blive nævnt direkte i de politiske krav til DR, tvivler han dog på, at det får den store betydning.

"Skal jeg være helt ærlig, så har formuleringen desværre aldrig haft den store, praktiske betydning," siger han og uddyber, at det kirkelige og religiøse stof er blevet kraftigt beskåret på DR det seneste år på trods af public service-kravet.

Blandt andet er den daglige morgenandagt fra Vor Frue Kirke i København flyttet fra FM-radio til det digitale sendenet, DAB, og dermed tabt en stor del af lytterne.

Hvert år skal DR redegøre for, hvordan de har levet op til deres public service-forpligtelser. Men Lars-Peter Melchiorsen påpeger, at ved den seneste opgørelse var den kristne kulturarv ikke nævnt i den årlige afrapportering - på trods af, at det er et formuleret krav til DR.

"Det har man åbenbart ikke engang orket at tælle op," siger Lars-Peter Melchiorsen.

Udsigterne til at formuleringen om den kristne kulturarv ryger ud af DR's forpligtelser vækker glæde hos idéhistoriker Malene Busk, der har markeret sig stærkt i debatten om religionernes indtog i det offentlige rum.

"Når man skriver, at DR skal formidle den kristne kulturarv, har man udvalgt én bestemt indflydelseskilde i kulturhistorien. Men vores kulturarv er meget rig. Hvad med oplysningstidens kulturarv eller vikingetidens? Det er for ideologisk styrende at udvælge én af de mange påvirkninger, som man gør, når man nævner kristendom," siger hun.

Samtidig mener Malene Busk, at man ved at kalde kristendommens påvirkning for en arv spænder ben for kritiske historier om kristendommens betydning for det danske samfund.

"Man pålægger DR et krav om at formidle kristendommen med positive vinkler. Men man kan bestemt argumentere for, at kristendommen også er en negativ gæld, vi er ved at gøre os frie af."