Sociologer: Indvandrerforskningen har gjort nydanskere til sagesløse ofre

To sociologer er på vej med en bog, der beskylder indvandrerforskere for ensidigt at fokusere på racisme

Ny bog kritiserer den danske indvandrerforskning.
Ny bog kritiserer den danske indvandrerforskning. Foto: Lars Wittrock Denmark.

Nydanskere bliver i danske forskningsrapporter og bøger alt for ofte fremstillet som sagesløse ofre for racisme og marginalisering.

Det mener lektor, ph.d. Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet, der sammen med kollegaen, professor i sociologi Henning Bech er på vej med bogen Dansk Racisme? Indvandrerforskningens problemer.

LÆS OGSÅ: Drop myten om de stakkels indvandrere

Bogen analyserer en række bøger og forskningsrapporter, der er udkommet mellem 1990 og 2010, om blandt andet indvandreres forhold på arbejdsmarkedet, debatten om tørklæder, nydanskernes mulige overkriminalitet, æresdrab, voldtægter, diskrimination på diskoteker og befolkningens samt politikernes og mediernes holdninger til indvandrere generelt.

Analysen viser, at den herskende fortælling blandt forskere er, at det danske samfund diskriminerer og er racistisk. Det er den samme faste ramme, hvad enten forskerne analyserer Muhammed-tegningerne, arbejdsmarkedet eller tørklædedebatten, siger Mehmet Ümit Necef.

Han fremhæver, at en alt for ensidig fremstilling af indvandrere som ofre for diskrimination og racisme i sidste ende har uheldige konsekvenser, fordi disse opfattelser breder sig til andre grupper i samfundet.

Så sent som i sidste uge forklarede en professor problemerne i Vollsmose med, at det danske samfund marginaliserer de unge. Forskernes tankegang siver ud til andre grupper og når også ud til nogle unge indvandrere, der føler sig som ofre og derfor ikke tager personligt ansvar for deres handlinger, lyder det fra Mehmet Ümit Necef.

Indvandrerforsker, professor Garbi Schmidt fra Roskilde Universitet har ikke haft mulighed for at læse bogen, som endnu ikke er udkommet. Men hun har generelt svært ved at genkende Mehmet Ümit Necefs konklusion.

Det er en påstand, Mehmet Necef har fremført før. Som jeg ser det, er spektret i indvandrerforskningen meget bredt, og forskellige undersøgelser når frem til forskellige konklusioner. Men selvfølgelig er det en pointe, at man ikke kun skal fremstille indvandrere som ofre, men også påpege ressourcerne, siger Garbi Schmidt, der heller ikke mener, at Mehmet Necef har belæg for påstanden om, at forskernes holdning siver videre til andre miljøer.

Garbi Schmidt understreger, at indvandrerforskning er et ekstremt politiseret område.

Derfor er det meget vigtigt, at vi som forskere holder vores sti ren ved at fremlægge så velunderbyggede resultater som muligt. Forskningen vender ikke det blinde øje til de reelle problemer. Vores resultater skal afspejle virkeligheden, og der er mange konklusioner, alt efter hvad forskningen undersøger. Mehmet Necef laver en forgrovning af virkeligheden, som, jeg mener, er ideologisk, siger Garbi Schmidt.

Danske nyheder om etniske minoriteter præsenterer samme negative historier om indvandrere og især muslimer igen og igen. Medierne skildrer et samfund mellem ”os” og ”dem”, der får store konsekvenser for den danske befolknings selvopfattelse, opfattelsen af dansk nationalitet og i sidste ende ligestillingen i samfundet. Det er en af konklusionerne i en ny bog, skrevet af Rikke Andreassen, der er lektor i medie- og kommunikationsvidenskab ved Malmø Universitet. -
Danske nyheder om etniske minoriteter præsenterer samme negative historier om indvandrere og især muslimer igen og igen. Medierne skildrer et samfund mellem ”os” og ”dem”, der får store konsekvenser for den danske befolknings selvopfattelse, opfattelsen af dansk nationalitet og i sidste ende ligestillingen i samfundet. Det er en af konklusionerne i en ny bog, skrevet af Rikke Andreassen, der er lektor i medie- og kommunikationsvidenskab ved Malmø Universitet. - Foto: Foto: stock.xchng