Folkekirkens styrke og svaghed er dens bredde

Sognepræst Marianne Christiansen stiller op til bispevalget i Haderslev Stift

Marianne Christiansen er præst i Løgumkloster kirke og stiller nu op som bispekandidat i Haderslev Stift.
Marianne Christiansen er præst i Løgumkloster kirke og stiller nu op som bispekandidat i Haderslev Stift. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Det er altså ikke et forsøg på at slå nogen rekord, lyder det med et smil fra sognepræst ved Løgumkloster Kirke Marianne Christiansen, der for tredje gang har meldt sit kandidatur i en bispevalgkamp. Men opbakningen og tilliden fra sognepræstens støtter har endnu en gang overbevist hende om, at kampen om bispekjolen er værd at kaste sig ind i.

LÆS OGSÅ: Fyn valgte traditionen

Selvfølgelig har jeg da haft mine overvejelser om det her. Men jeg har stor tillid til og respekt for de mennesker, der har opfordret mig til at stille op. Og hvis de mener, jeg kan gøre det, så synes jeg også, jeg har pligt til det, selvom jeg jo godt ved, det kan være en lang vej. Jeg har lyst til at arbejde for folkekirken som biskop, fordi der i det job er en bred berøringsflade med kirkens ansatte og frivillige og mulighed for at inspirere og vejlede. Ikke mindst i de her år, hvor der sker mange ting i folkekirken, må vi hele tiden holde samtalen i gang om, hvad det vil sige at være kirke, siger Marianne Christiansen.

Tidligere har Marianne Christiansen bejlet til bispejobbet i både Aalborg og Ribe Stift, men er begge gange blevet slået i finalen.

Selv vil den 49-årige teolog, der oprindelig er fra Vendsyssel, betegne sig som en grundtvigsk, missional, diakonal præst. Hun synes, det er vigtigt, at folkekirken står til tjeneste for mennesker i hele samfundet, og ser det som naturligt, at kirken nu også vier homoseksuelle.

Også arbejdet hen imod en kirkeforfatning tager Marianne Christiansen godt imod.

Jeg ser frem til en diskussion om, hvordan folkekirkens rammer kan være i forhold til staten. Der er mange ting, der er uklare i forhold til kompetencer og ikke mindst i forhold til fordeling af midler. Det ville være godt med en mere demokratisk indflydelse fra kirken med hensyn til folkekirkens fælles midler, som Kirkeministeriet på nuværende tidspunkt alene fordeler. Det bør vi have en diskussion om, da det jo er kirkens hverdag, det drejer sig om, siger Marianne Christiansen.

På spørgsmålet om, hvad der er kirkens største svaghed, fremhæver hun dens bredde. Som dog samtidig også er dens styrke.

Kirkens bredde er en svaghed, fordi bredden gør den handlingslammet. Men samtidig er bredden kirkens styrke. For kirken rummer mange forskellige holdninger og mennesker. Der er plads til alle, også dem, der ikke er så overbeviste, lyder det fra bispekandidaten.

Privat er Marianne Christiansen gift og har seks børn og to børnebørn. Ikke bare er hun i dag sognepræst i Sønderjylland, hun har også erfaringer som elev og underviser fra sønderjyske højskoler, ligesom hendes mand er fra Tønder. Bispeembedet i Haderslev bliver ledigt, når den nuværende biskop, Niels Henrik Arendt, forlader posten til februar 2013.