DR: Krav om kristen kulturarv har aldrig betydet det store

Danmarks Radio vil ikke begræde, hvis formuleringen om at formidle kristen kulturarv bliver skrevet ud af public service-kontrakten

DR fik i 2011 pålagt af den daværende regering at skulle sende programmer om den kristne kulturarv. Kravet har aldrig gjort den store forskel, lyder det nu fra DR.
DR fik i 2011 pålagt af den daværende regering at skulle sende programmer om den kristne kulturarv. Kravet har aldrig gjort den store forskel, lyder det nu fra DR. Foto: Mikkel Østergaard Denmark.

Når regeringen efter al sandsynlighed formulerer en ny public service-kontrakt for DR til efteråret, kommer det ikke til at have den store betydning, hvis ordene den kristne kulturarv ikke kommer til at stå i kontrakten.

Det siger direktør for DR Danmark Inger Bach. Formuleringen fra 2011 om, at: "DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv" har nemlig aldrig gjort den store forskel, mener hun.

LÆS OGSÅ: Winkel Holm: Forræderi at fjerne DRs forpligtelse på kristendom

Det er De Radikales medieordfører Zenia Stampe, der i Kristeligt Dagblad i fredags bekræftede, at formuleringen skal skrives ud. Både Socialdemokraterne og SF kritiserede i 2011 den tidligere regerings krav til DR om at sende programmer om den kristne kulturarv. Begge partier udtalte dengang, at de ville fjerne formuleringen i DR's public service-krav, hvis de kom til magten.

Men hvad der kommer til at ske, kommer ikke til at have den store betydning, siger Inger Bach.

At formidle den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv, er for os en hel naturlig del af den opgave, vi har, og derfor betød det reelt ikke det store, da formuleringen blev skrevet ind i public service-kontrakten. I forlængelse af det kommer det derfor heller ikke til at betyde det store, at formuleringen bliver fjernet igen. Stoffet er lige så vigtigt, som det hele tiden har været."

Det samme siger forfatter og foredragsholder Finn Slumstrup, som i otte år var chef for Danmarks Radio, og siden 1999 var ansat på DR P1's Kirke-Tro-redaktion. Han ser det tværtimod som en god ting, hvis formuleringen bliver fjernet.

LÆS OGSÅ: Radikale: Regeringen vil fjerne kristen kulturarv fra DR's forpligtelser

Formuleringen har efter mit synspunkt været fuldstændig overflødig og et udtryk for, at DR blev en del af en politisk kamp. Det er derfor kun godt, at den nu bliver fjernet - vi skal nemlig have så stor rummelighed inden for public service-begrebet som overhovedet muligt. For mig er det en selvfølge, at DR skal servicere trosstoffet og kristendommen, og jeg har fuld tillid til, at det vil ske med den nuværende ledelse, siger han og tilføjer:

Derudover er kristendommen altså heller ikke kun en del af kulturarven, men også en del af nutiden, og det skal programmerne være med til at vise.

Dansk Folkeparti var i 2011 bannerfører for, at formuleringen i sin tid blev skrevet ind i public service-kontrakten, og for kirkeordfører Christian Langballe er det derfor sørgeligt, hvis den forsvinder.

Generelt er der sket en nedprioritering af kristendommen hos DR, og derfor synes jeg, det er sørgeligt. For selvom jeg erkender, at der ikke er sket den store stigning af programmer inden for feltet siden formuleringen blev nedskrevet, så er der ingen tvivl om, at alt hvad der står på skrift forpligter mere, og derfor frygter jeg, hvad det kan komme til at betyde.

Christian Langballe ser beslutningen som endnu et udtryk for De Radikales felttog mod alt, hvad der indebærer kristendommen. Og det er en synd:

Kristendommen er hjørnestenen i vores kultur, og derfor er det utroligt vigtigt, at DR forpligter sig til at formidle det videre til deres seere. Danmark er et gammelt kristent land, og det skal DR `s programmer blive ved med at afspejle.