Ny svampeart er fundet i Danmark

Efteråret er over os, og svampesæsonen er i fuld gang. Og tøv ikke med at gå på svampeudflugt i det danske land, for det kan resultere i sjældne fund

Registreringen af den nye svampeart blev foretaget af Danmarks Svampeatlas, som bruger frivillige svampeinteresserede til at kortlægge Danmarks svampe. –
Registreringen af den nye svampeart blev foretaget af Danmarks Svampeatlas, som bruger frivillige svampeinteresserede til at kortlægge Danmarks svampe. –. Foto: Københavns Universitet.

På skovbunden ved Eskebjerg Vesterlyng i Vestsjælland fandt postdoc Jacob Heilmann-Clausen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet nemlig i 2009 en helt ny svamp.

LÆS OGSÅ: Andejagten er gået ind

Den er nu, tre år senere, blevet officielt anerkendt og kommet på verdenslisten over svampearter med navnet Hebeloma griseopruinatum.

Den videnskabelige beskrivelse af svampen, som bærer det danske navn den gråduggede tåreblad er netop udgivet i tidsskriftet Fungal Diversity.

Og Jacob Heilmann-Clausen er en glad mand for det skaber altid stor begejstring, når en ny svampeart bliver fundet. For selvom svamperiget er stort, sker det kun cirka en gang om året, at man finder en ny svamp, der bliver international anerkendt.

I den lille målestok svarer det til at finde et nyt grundstof, der hjælper til at forstå den naturtype, som svampen vokser i. Altså endnu en brik til puslespillet til at forstå vores natur. Og så ved man jo aldrig, om det er en svamp, der kan kurere sygdomme eller berige vores liv på anden vis, så det er altid fantastisk og spændende med nye fund, siger han.

Den gråduggede tåreblad lever i et intimt samliv med planten soløje, ligesom man kender det for populære spisesvampe som kantareller, rørhatte og trøfler, der er afhængige af et samliv med træer.

Men hvis du falder over den lille brune svamp, skal du ikke tage den med hjem i køkkenet, for flere af dens nærtbeslægtede arter er nemlig giftige, og forskerne vurderer, at det også gælder den nye art.