Minister vil frede frivillige fra træk i dagpengene

Efter kritik fra foreningsliv vil beskæftigelsesministeren arbejde for, at dagpengemodtagere, som udfører frivilligt arbejde, ikke bliver trukket i ydelse

Beskæftigelsesministeren vil ændre reglerne, så man både kan være på dagpenge og arbejde frivilligt.
Beskæftigelsesministeren vil ændre reglerne, så man både kan være på dagpenge og arbejde frivilligt. . Foto: Christian Als Denmark.

Gennem mange år har det lagt en dæmper på det frivillige arbejde i Danmark, at dagpengemodtagere, som arbejder frivilligt i mere end fire timer om ugen, risikerer at blive trukket i deres ydelse også selvom den frivillige indsats er ulønnet. Men nu bebuder beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at hun vil ændre reglerne.

LÆS OGSÅ: Kirken har fået flere frivillige sociale hænder

Jeg er en stor tilhænger af frivilligt arbejde, og der er ingen tvivl om, at den indsats, mange ildsjæle rundt om i landet yder, er til stor gavn for vores børn, for foreningslivet og for samfundet generelt. Det er klart, at ledige også skal have gode muligheder for at udføre frivilligt arbejde, og derfor er jeg også i gang med at undersøge, om reglerne skal skrues anderledes sammen. Det er en af regeringens målsætninger at gøre det nemmere at være frivillig i Danmark, siger Mette Frederiksen.Meldingen kommer på baggrund af kritik fra Søren Møller, formand for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). Han mener, at dagpengereglerne er en kæp i hjulet på frivilligheden i Danmark, fordi reglerne får mange arbejdsløse til at blive bange og opgive det frivillige arbejde, som ellers kunne være gavnligt for samfundet og for deres egen vej tilbage til arbejdsmarkedet.

Det bør aldrig blive et problem at være frivillig. Lige meget om du er dagpengemodtager eller ej. Vi ved, at det frivillige arbejde er med til at få folk i gang og skabe netværk, og derfor har vi også brug for et klart signal fra politikerne om, at frivilligt arbejde ikke er et problem det er snarere et godt alternativ til de aktiveringskurser, som ellers bliver udbudt, siger Søren Møller, som i morgen skal diskutere dagpengereglerne for de frivillige med beskæftigelsesministeren.

LÆS OGSÅ:
Frivillige: Vi vil ikke tage arbejdspladser fra de fastansatte

En af de personer, som har haft vanskeligheder med reglerne, er 38-årige Anette Kjærgaard fra Gilleleje.

Hun har undervist som frivillig danseinstruktør under DGI, siden hun var teenager. Men i foråret blev hun pludselig opsagt fra sit job som projektleder i Nokia.

Hun indberettede sit frivillige arbejde til sin a-kasse, der krævede, at hun skulle afspadsere ni måneders frivilligt arbejde, inden hun kunne begynde at modtage sine dagpenge.

Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle håndtere situationen, og der er mange andre, som er i samme situation som mig. Dagpengereglerne på frivilligområdet er et meget uigennemsigtigt land, siger Anette Kjærgaard.

LÆS OGSÅ: Dronningen er vært for det frivillige Danmark

Men selvom dagpengereglerne er problematiske, vil det ifølge Bjarne Ibsen, professor og leder af Center for Bevægelse, Idræt og Samfund ved Syddansk Universitet, ikke være muligt at afskaffe firetimers-reglen helt. Han mener, at politikerne bør fokusere på at friholde mennesker som Anette Kjær-gaard, der i forvejen arbejder frivilligt på det tidspunkt, de bliver arbejdsløse og kommer på dagpenge.

Folk på dagpenge skal jo ikke tage arbejde fra nogen, som kunne have fået løn for det, bare fordi de gerne vil arbejde frivilligt. Til gengæld er det vigtigt at få ændret reglerne i de tilfælde, hvor en person, som arbejder frivilligt, pludselig bliver arbejdsløs. De skal jo ikke straffes dobbelt og opgive deres frivillige arbejde, fordi de har mistet deres job, siger Bjarne Ibsen.