Biskopper: Alt for svært at melde sig ind i folkekirken

Man kan melde sig ud af kirken pr. mail, men vil man ind igen, kræver det både personlig samtale og præstens godkendelse. Meningsløst, lyder det fra biskopper. Kirkeminister ser positivt på ændring

Arkivfoto. Man kan melde sig ud af kirken pr. mail, men vil man ind igen, kræver det både personlig samtale og præstens godkendelse.
Arkivfoto. Man kan melde sig ud af kirken pr. mail, men vil man ind igen, kræver det både personlig samtale og præstens godkendelse. Foto: Morten Stricker.

Mens danskere nu kan forlade folkekirken ved et par klik på computeren, er det straks langt sværere at melde sig ind igen.

Som Kristeligt Dagblad oplyste forleden, har Ligestillings- og Kirkeministeriet vedtaget, at man kan melde sig ud ved at sende en e-mail til den lokale præst. Tidligere skulle man enten sende et brev eller lægge vejen forbi præsten eller kirkekontoret.

LÆS OGSÅ: Farvel til kirken pr. e-mail

Men hvis man senere ombestemmer sig og gerne vil være del af det kirkelige fællesskab igen, skal man igennem en personlig samtale med den lokale sognepræst. Præsten skal nemlig vurdere, om man mener det alvorligt, som der står i en bekendtgørelse fra Kirkeministeriet.

LÆS OGSÅ: Nye medlemmer skal bedømmes af præst

Det er dybt paradoksalt, at procedurerne ikke er ens, lyder kritikken fra biskop over Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt.

Det bør være muligt at melde sig ind i folkekirken på samme måde, som man kan melde sig ud pr. brev eller pr. mail. Selvfølgelig skal man have tilbudt en samtale med en præst, men man behøver ikke at blive forhørt om sin tro, som en sådan samtale kan fremstå som. En samtale må ikke blokere for muligheden for at komme ind i fællesskabet igen. Jeg har tiltro til, at folk, der ønsker at melde sig ind, har overvejet det nøje, siger han.

Samme kritik lyder fra biskop over Aarhus Stift, Kjeld Holm, som vil tage sagen op med kirkeministeren.

Det er noget pjat, at man skal igennem en samtale. Jeg har bedt den tidligere kirkeminister om at ændre det og vil gentage det over for den nuværende. Der er ikke fuld opbakning til min holdning fra alle mine bispekollegaer, men jeg mener, at vi må betragte folk som fornuftige og myndige væsener, som mener noget med det, når de melder sig ind igen. Man spørger jo heller ikke forældre om, hvorfor de vil have deres børn døbt. Så det skal vi have afskaffet, siger han.

Hvis folkekirken skal ud af sine krisetider og gerne vil være en institution med mange medlemmer, må proceduren ændres, lyder det ligeledes fra SFs kirkeordfører, Pernille Vigsø Bagge:

At melde sig ind i folkekirken er et aktivt tilvalg, og så burde der ikke være en sådan forhindring på vejen. Man kan frygte, at de enkelte præster sidder som smagsdommere og vurderer, hvem der passer, og hvem der ikke passer ind i folkekirken. Det må jo også være i folkekirkens egen interesse, at det er let at blive medlem.

Hun mener, at det er folkekirken selv og ikke politikerne, der skal ændre proceduren.

Men sognepræst og formand for Evangelisk Luthers Netværk Henrik Højlund ryster på hovedet af biskoppernes og SFerens ønske.

Det giver rigtigt meget mening med sådan en samtale. Det er det eneste rigtige, at man ikke bare kan trykke på en knap, og så er man medlem igen. Så bliver det til pjank og pjat og ligegyldighed. Også selvom det er et selvmål for kirken, at det er blevet så nemt at melde sig ud. Det handler om at tage sig selv alvorligt som kirke. At melde sig ind i kirken er ikke det samme som at melde sig ind i den lokale dueavlerforening, og selv dér ville man nok udbede sig en lille samtale, siger han.

Kirkeminister Manu Sareen (R) er lydhør over for kritikken og skriver følgende i en mail til Kristeligt Dagblad:

Hvis der blandt biskopperne er et ønske om, at det skal være lettere at melde sig ind i folkekirken, så er jeg meget positiv over for at drøfte det. Det kunne ske på et kommende bispesamråd. Jeg har selv undret mig over, at det er lettere at melde sig ud af end ind i folkekirken.