Kend trækfuglen på dens kontaktkald

Der er forskel på en gul og hvid vipstjert. Både på farven og på lyden

Vipstjerten er en af de trækfugle, som det er muligt at kende på dens lyd. –
Vipstjerten er en af de trækfugle, som det er muligt at kende på dens lyd. –. Foto: Lars Gejl.

Der er travlhed i luften i øjeblikket, hvor millioner af fugle skal finde væk fra Danmark og mod varmere himmelstrøg og dermed flere insekter at mæske sig i.

Men selvom især de små fugle kan ligne små prikker i luften, kan man sagtens skelne dem fra hinanden, hvis man bare kender deres forskellige såkaldte kontaktkald, forklarer Jens Kofoed, der er naturvejleder på oplevelsescentret NaturBornholm.

Jeg synes selv, at det en vældig sjov sport at prøve at identificere fuglene ud fra deres lyde. Og jeg brugte selv en del af min ungdom på at øve mig i det. For hver fugleart har sit helt eget kontaktkald, ligesom fuglenes sang er forskellig om foråret, og det, synes jeg, er fascinerende, siger Jens Kofoed og forklarer, at man for eksempel kan kende forskel på en skovpibe og en engpibe ved, at skovpiben har et stemt s, når den siger zit, mens engpiber har et ustemt s, så det mere lyder somsit.

LÆS OGSÅ: Mangfoldighed på trods af de seneste 200 års skovbrug

På samme måde kan man for eksempel kende forskel på en gul og hvid vipstjert ved, at den ene siger tji-vip, mens den anden siger tjeip, påpeger Jens Kofoed på sit syngende bornholmske og opfordrer fugleinteresserede til selv at lytte efter, hvor forskelligt trækfugle lyder i øjeblikket.

Man beskriver jo også lyde individuelt, men selv synes jeg, at flere af fuglenes kontaktkald har noget vemodigt over sig, som om det nu er tid til at sige farvel og komme videre i samlet flok, siger han og fortsætter:

LÆS OGSÅ:Hanö har 30 beboere, dådyr, måger, men ingen biler og myg

Sikkert er det, at trækfuglenes kontaktkald er en del af deres navigationssystem, så de kan finde sammen, når de flyver sydpå. Og jeg synes i det hele taget, at det er fascinerende, så gode navigeringsevner de har. For selv hvis de bliver blæst ud af kurs, retter de bare kursen til næste dag. Og om natten, hvor især vadefugle trækker mod syd i øjeblikket, kan fuglene finde vej ved at flyve efter stjernerne.