Flere eksperter tvivler på papyrustekst om Jesu hustru

En papyrusstump, der omtaler Jesus som en gift mand, har kaldt på stærke reaktioner i den forløbne uge. Detaljerede analyser mangler, før ægtheden af dokumentet er klarlagt

Stephen Emmet, professor i koptisk sprog og kultur ved universitetet i Münster i Tyskland, føler sig heller ikke overbevist om dokumentets ægthed.
Stephen Emmet, professor i koptisk sprog og kultur ved universitetet i Münster i Tyskland, føler sig heller ikke overbevist om dokumentets ægthed.

Nogle siger lige ud, at det er fup. Andre lufter blot en vis skepsis. Men givet er det, at den opsigtsvækkende præsentation i tirsdags af en stump papyrus med tekststykker, hvor Jesus tilsyneladende omtaler en kvinde som sin hustru, får flere og flere kritikere. Alt fra papyrussens ægthed til indholdets meningsfuldhed bliver imøde-gået.

LÆS OGSÅ: Teolog: Jesu kone udfordrer katolske præsters cølibat-tilværelse

Efter min mening er det falsk. Skriften ser ikke autentisk ud, når man sammenligner den med andre uddrag af koptiske papyrusskrifter dateret i det 4. århundrede, siger Alin Suciu, papyrolog ved Hamburg Universitet i Tyskland til det amerikanske nyhedsbureau AP.

Samme vurdering har Francis Watson, professor i Det Nye Testamente ved Durham Universitet i Storbritannien. Han siger til den britiske avis The Guardian, at han vil blive meget overrasket, hvis det viser sig, at papyrusstumpen ikke er et moderne falskneri. Francis Watson bygger sin kritik på, at teksten er bygget op af enkeltord og små sætninger de fleste fra det koptiske Thomas-evangelium og sat ind i en ny sammenhæng. Det tyder på en moderne forfatter, snarere end en fra det 4. århundrede.

Jeg mener, at det er mere eller mindre indiskutabelt, at jeg har vist, hvordan sagen er konstrueret, siger Watson til The Guardian.

Stephen Emmet, professor i koptisk sprog og kultur ved universitetet i Münster i Tyskland, føler sig heller ikke overbevist om dokumentets ægthed.

Der er noget ved tekststykkets udseende og grammatikken i det koptiske sprog, som på en eller anden måde ikke virker helt overbevisende, siger han, også til nyhedsbureauet AP.

I det hele taget er der noget uldent ved hele affæren, mener David Gill, professor i arkæologisk kulturarv ved Suffolk Universitet. Gill redigerer en blog på internettet, der følger den ulovlige handel med antikviteter.

Det virker som en ting, enhver fornuftig ansvarlig akademiker vil holde sig langt væk fra, siger han.

Om ikke andet bør de holde sig væk, fordi det under alle omstændigheder ikke giver mening at teoretisere over betydningen i et stykke papyrus på størrelse med en mobiltelefon uanset, om det er ægte eller ej, mener Wolf-Peter Funk, en anerkendt forsker i det koptiske sprog.

Der er tusindvis af papyrusstumper, hvor du finder skøre ting. Det kan være hvad som helst, siger Funk, der er meddirektør ved det koptiske bibliotek ved universitet i Quebec i Canada.

Det var Karen King, professor i tidlig kristendom ved det amerikanske Harvard Universitet, der i tirsdags fremlagde papyrusstykket, som hun havde modtaget af en kontakt, der ønsker at være anonym. Karen King har foreløbig fået to papyrus-eksperter til at at vurdere ægtheden, og de var umiddelbart positive. Karen King vil nu gå videre med flere analyser, blandt andet blækprøver, for at blive helt sikker på ægthed og alder. Hun har understreget over for de internationale medier, at tekstbidden efter hendes mening hvis den viser sig at være ægte ikke beviser, at Jesus var gift. Det eneste, den beviser, er, at der nogle århundreder efter Jesu død var nogle kristne, der mente, at han havde en hustru.

En idé, som har et åbenlyst perspektiv, mener Peter Standford, tidligere redaktør af den katolske avis Catholic Herald og forfatter til en række bøger om religion. Peter Stanford peger på, at kirkerne i århundreder har mod-arbejdet alle tanker om, at Jesus var gift, fordi det klerikale hierarki ikke brød sig om at forbinde Jesus med seksualitet endsige give kvinder grund til at tro, at de var noget.

Papyrusstumpen hverken beviser, at Jesus var gift eller modbeviser den officielle holdning, at han levede i cølibat. Men den rejser på ny det fascinerende spørgsmål, hvorfor der har været så stor modvilje mod, de seneste 2000 år, at tillade denne storslåede mand at have en storslået kvinde, skriver Peter Stanford i en kommentar til debatten på den britiske avis The Daily Mails hjemmeside.