Mellemøstens had til USA går ind i ny fase

USA er central for mange mellemøstlige staters stabilitet, men samtidig også det mest forhadte land fra Egypten til Pakistan. Uroen over den islamkritiske film viser, at Barack Obama ikke har formået at vende kursen.

En nylig Gallup-undersøgelse i Egypten viser, at 80 procent af befolkningen ikke ønsker at modtage økonomisk støtte fra USA. Dette til trods for at Egyptens økonomi er meget tæt på kollaps.
En nylig Gallup-undersøgelse i Egypten viser, at 80 procent af befolkningen ikke ønsker at modtage økonomisk støtte fra USA. Dette til trods for at Egyptens økonomi er meget tæt på kollaps. Foto: KHALED EL FIQI Denmark.

Én velmenende tale kan ikke rette op på mange års forhadt politik. Sådan lyder svaret i de fleste arabiske lande, når indbyggerne skal forklare, hvorfor modviljen mod USA stikker dybt i regionen.

LÆS OGSÅ: Film fører til censur og ønske om tvang i islamiske lande

Barack Obamas opgør med sin forgængers krigsførende politik i Mellemøsten begyndte med en tale på al-Azhar Universitetet i Kairo. En udstrakt hånd fra verdens supermagt til de muslimske landes befolkninger, der først og fremmest var ment som et forsøg på at rense luften efter et årti med krige i Afghanistan og Irak. Mange lagde mærke til, at Obama valgte et arabisk land som sin første destination, og at han ikke lagde vejen om israelske Tel Aviv på rejsen hjem.

Det har ikke givet pote. Dukker af Barack Obama brændes af i Pakistan under demonstrationer, og kritikken af USA er vedvarende. I øjeblikket handler det om den amerikansk producerede Muhammed-film. Før det var kritikken rettet mod den amerikanske hærs droneangreb i Yemen og Pakistan. Før det USAs uvilje mod at lægge pres på Israel. Tidligere fandt angrebene den 11. september 2001 sted, og før det var den amerikanske ambassades ansatte i Teheran gidsler i mere end et år efter præstestyrets magtovertagelse i 1979.

En nylig Gallup-undersøgelse i Egypten viser, at 80 procent af befolkningen ikke ønsker at modtage økonomisk støtte fra USA. Dette til trods for at Egyptens økonomi er meget tæt på kollaps.

LÆS OGSÅ: Muhammed-optøjerne giver diktator mere tid

Ifølge den arabiske kommentator Abdullah al-Shayji, der er tilknyttet Kuwait Universitet, skyldes det udbredte had mod USA de forskellige amerikanske regeringers overordnede mellemøstpolitik efter Anden Verdenskrig.

Washingtons dilemma har alt for længe været at finde en balance mellem demokrati og frihed på den ene side og sikkerhed og stabilitet på den anden side, skriver Abdullah al-Shayji.

Hans pointe er, at USA ikke har satset alt på frihed og demokrati, men i stedet talt om det nødvendige i at demokratisere, samtidig med at man har plejet omgang med diktatorer og autoritære styrer for at bevare stabiliteten.

Rosemary Hollis, der er professor ved London City University, er enig med Abdullah al-Shayji.

Sandheden er, at den amerikanske befolkning aldrig vil forstå regionen, fordi de aldrig stiller de rigtige spørgsmål. Som for eksempel, hvad det vil sige at være modtageren af den amerikanske magt, siger hun.

Den britiske mellemøstkommentator Patrick Seale, der i mange år var en nær ven af Assad-familien i Syrien, ser det arabiske forår som et tegn på, at den antiamerikanske bølge i Mellemøsten er på vej ind i en ny fase.

Den islamiske bølge, som har været en central del af det arabiske forår, skal ses som en protest mod Vestens indblanding og mægling. Det er en bekræftelse af muslimsk identitet, og det er den seneste fase i arabernes lange kamp for selvstændighed, siger han.