Franske skatteflygtninge får belgierne på barrikaderne

Hvor skævt har et skattesystem lov at være? Rige franskmænd flytter til Belgien for at få skattely, hvilket åbner op for debatten om formueskat i landet

"Belgien spiller rollen som skatteparadis. Når de rige flytter hertil, er det for at bryde med skattereglerne i deres eget land," siger Raoul Hedebouw, leder af det tidligere kommunistparti PTB.
"Belgien spiller rollen som skatteparadis. Når de rige flytter hertil, er det for at bryde med skattereglerne i deres eget land," siger Raoul Hedebouw, leder af det tidligere kommunistparti PTB.

Gaderne i Bruxelles' pæneste kvarterer fik usædvanligt besøg for nylig. 10.000 vrede belgiere trådte langs de træbeplantede alléer med herskabslejligheder, der huser nogle af byens rigeste medborgere.

De gik i protest mod et system, hvor skatten på arbejde er høj, mens skatter på formue, arv, bolig, afkast og andre goder, der er de rige forundt, er lave eller ikke-eksisterende.

LÆS OGSÅ: Fransk rigmand afviser skattely i Belgien

Gnisten, der nu har fået debatten til at bryde ud i lys lue, blev tændt, da det kom frem i avisen La Libre Belgique, at Frankrigs rigeste mand og leder af luksusgiganten LVMH, Bernard Arnault, har søgt om dobbelt fransk-belgisk statsborgerskab.

Louis Vuitton-bossen, der af amerikanske Forbes er vurderet til at være god for mere end 250 milliarder kroner, forlader landet mistænkelig kort tid efter, at præsident Francois Hollande har gjort alvor af sit løfte om at indføre en millionærskat på 75 procent for dem, der tjener mere end en million euro om året.

SELV NÆGTER RIGMANDEN Bernard Arnault over for det franske nyhedsbureau AFP, at det skulle have noget med sagen at gøre, og han understreger, at han er og forbliver skattepligtig i Frankrig.

Men debatten har fået sindene i kog i et Belgien, hvor særligt venstrefløjen lever stort på at puste til indignationen over de franske renti-erer, der af avisen De Stan-daard anslås til at købe fem-seks nye luksusboliger dagligt i hovedstaden.

Belgien spiller rollen som skatteparadis. Når de rige flytter hertil, er det for at bryde med skattereglerne i deres eget land, siger Raoul Hedebouw, leder af det tidligere kommunistpart, PTB, til det fransktalende svar på DR, RTBF.

Eller som det pointeres af Socialdemokraternes (PS) minister for offentlige virksomheder, Paul Magnette, over for radiostationen BelRTL:

Mitt Romney, den amerikanske milliardær, som stiller op over for Barack Obama, betaler tre millioner dollar (17,3 millioner kroner, red.) i skat af sine indtægter. Hvis han var i Belgien, ville han betale 200.000 euro (1,5 million kroner, red.).

MINISTEREN MENER, at skatten på kapital må op, så vi kan øge andelen af lønnen, der ender i lommen på de lavt- og mellemlønnede.

Her har ministeren i den seks parti store regnbueregering dog gjort regning uden vært.

De, som vil diskutere det igen, må forstå, at så er der ikke nogen regering i morgen, siger lederen af flamske liberale parti, Open VLD, Vincent Van Quickenborne til RTL.

Landets konservative finansminister, Steven Vanackere, slår fast over for den flamske public service-station VRT, at alle idéer om for eksempel at indføre en formueskat a la den nye franske model, er helt urealistiske.

Formueskat er en dør, som vi lader forblive lukket i denne regeringsperiode, siger han.

Journalist og klummeskribent hos RTBF Bertrand Henne påpeger, at den belgiske situation er frugten af et klassisk kompromis mellem et venstre, der ville have høj social sikkerhed, og et højre, der insisterede på, at det ikke var virksomhederne og kapitalen, der skulle holde for.

Arnault-affæren illustrerer, at den belgiske skattemodel er skævbenet og uretfærdig. Og det er de partiers skyld, som har siddet på magten på et tidspunkt i løbet af de sidste 30 år, skriver Bertrand Henne.