Økumenisk lutheraner fylder rundt

Igennem fire årtier har Niels Jørn Fogh været præst i en af landets mest populære kirker, hvor han blandt andet henter inspiration til gudstjenesten fra andre kirkesamfund. I morgen fylder den engagerede præst 60 år

Niels Jørn Fogh holder af naturen i Sverige, hvor han gerne vandrer. Hans helt store naturoplevelse var for tre år siden, hvor han sammen med sin hustru, Marie, og et vennepar besøgte Grønland.
Niels Jørn Fogh holder af naturen i Sverige, hvor han gerne vandrer. Hans helt store naturoplevelse var for tre år siden, hvor han sammen med sin hustru, Marie, og et vennepar besøgte Grønland. Foto: Privatfoto.

Det var på en lejr i påsken 1972, at Niels Jørn Fogh blev kristen. Han gik i 2. g på Års Gymnasium, og den unge studerende tog med på lejren arrangeret af Kristeligt Forbund for Studerende. Da han sad på en stol i en gymnastiksal og lyttede til en prædiken om forklarelsen på bjerget, blev han pludselig overvældet af tanken om, at Jesus ønskede at være med ham.

LÆS OGSÅ: Paven afviste protestantisk krav om anerkendelse

Da han kom hjem, sagde Niels Jørn Fogh til sin mor, at han var et nyt menneske, og sådan har han følt det siden. I morgen fylder han 60 år, og i de år, der er gået, siden han som ung fandt kristendommen, har troen været med som en grundtone i tilværelsen. Efter gymnasiet flyttede Niels Jørn Fogh til Aarhus, hvor han læste teologi. Sideløbende fulgte han undervisningen på Menigheds-fakultetet, fordi teologien her harmonerede med hans personlige overbevisning om Bibelen som Guds levende ord.

I studieårene mødte han sygeplejersken Marie Smidt, som han blev gift med. De første år af parrets liv boede de i Aarhus, hvor Niels Jørn Fogh blev ansat som studentersekretær hos Kristeligt Forbund for Studerende. En arbejdstur til byen Derby i England blev skelsættende for den unge teolog. Om dagen gik han til foredrag om evangelisation, og om aftenen gik de unge studerende ud i byen og talte med dem, de mødte, om troen på kristendommen.

Niels Jørn Fogh havde altid ønsket at fortælle om sin kristne tro, og i Aarhus var han engageret i gademission, men han følte, at han manglede redskaber. Dem fandt han i Derby, og den oplevelse har præget hans videre arbejde.

Siden 1988 har Niels Jørn Fogh været præst i Lindehøj Kirke i Herlev, og han er kendt for at have fyldte kirkebænke næsten hver søndag. Kirken udgøres af en engageret fast menighed, men Niels Jørn Fogh har som pejlemærke, at gudstjenesten aldrig må blive for indforstået eller frelst. Der skal også være plads til kirkefremmede. Han har været med til at udvikle mosaik-gudstjenester, hvor salmer varieres med rytmisk musik leveret af et fast band i kirken, og hvor menigheden inddrages, idet der er tid til at tænde et lys, skrive en bøn eller knæle ved alteret og få syndsforladelse.

Niels Jørn Fogh kalder sig økumenisk lutheraner, som identificerer sig med Luthers forståelse af kristendommen, men som samtidig er åben for at lære af andre kirkesamfund. Han er ikke bange for at låne fra andre kirker og mener for eksempel, at folkekirken kan bruge pinsekirkens glæde ved lovsang og tilbedelse og den amerikanske kirke Willow Creeks evne til at tiltrække kirkefremmede til kirken. Relationen til Jesus er omdrejningspunktet i Niels Jørn Foghs liv, og fællesskabet i kirken betyder så meget for ham, at når han i morgen fylder 60 år, fejres det med åbent hus i kirken, hvor menuen er lovsang, andagt og middag.

Når Niels Jørn Fogh slapper af, er det gerne sammen med sin hustru på vandreture i Sverige eller med en tur i biografen. Han læser ofte bibelske bøger og har som mål at nå igennem hele C.S. Lewis forfatterskab. Om sommeren lejer familien et stort sommerhus i Marienlyst, hvor der er plads til parrets fem børn, sviger-børn og de ni børnebørn, der indtil videre er kommet i familien.