Kunstnere: Skru ned for musikken - husk stilheden!

Vi flygter i stigende grad fra stilheden og gemmer os bag høretelefoner. Men man snyder sig selv ved at drukne alle indtrykkene i musik, advarer kunstnere

Den verdenskendte blokfløjtespiller Michala Petri, der her ses i sin have i Kokkedal i Nordsjælland, vil ikke undvære stilhed i sit eget liv. –
Den verdenskendte blokfløjtespiller Michala Petri, der her ses i sin have i Kokkedal i Nordsjælland, vil ikke undvære stilhed i sit eget liv. –. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Musik er blevet en fast følgesvend i mange danskeres hverdag. Overalt ser man folk med høretelefoner i ørerne. Den tendens skulle man tro ville glæde enhver musiker. Men den kendte blokfløjtespiller og adjungeret professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Michala Petri mener, at det er udtryk for et panisk forhold til stilheden.

Det kan virke paradoksalt, at en musiker opfordrer til at slukke musikken for at få mere stilhed i hverdagen. Men jeg mener, at det er en belastning, at vi har så lidt ro og så lidt stilhed i vores liv. Og jeg ser det som et af nutidens stresstegn, hvis man skal bedøve sig med musik, når man arbejder eller er på vej gennem trafikken, siger hun.

LÆS OGSÅ: Man mærker sig selv i stilheden

Hun bakkes op af blandt andre filminstruktøren Bille August:

På mig virker det som en distraktion, når folk konstant går rundt med noget i ørerne. Jeg synes hellere, at folk skulle være nærværende, hvor de er, siger han.

Birthe Linddal Jeppesen er sociolog og livsstilsekspert og ser en generel tendens i, at vi flygter fra stilheden endda i stigende grad. Det ses blandt andet på de relativt nye opfordringer fra Rådet for Sikker Trafik om at droppe høretelefonerne og i stedet følge med i trafikken.

Udviklingen sker i høj grad som en ubevidst del af det moderne liv, hvor vi hylder det dynamiske og helst skal signalere, at vi altid er i gang, mener hun.

LÆS OGSÅ: En larmende tid

Men det er også udtryk for en øget personlig usikkerhed. Cigaretten har for mange holdt den usikkerhed stangen, for med den i hånden er man jo ikke bare sig selv. Høretelefonerne udfylder det samme behov.

Ulempen ved udviklingen er selvfølgelig, at vi mister noget nærvær. Kig rundt i en storby, og det er ikke til at få øjenkontakt. Langt de fleste lader deres sanser dope af høretelefoner eller med smartphones. Af og til søger vi så mod yoga eller mindfulness og andre drømme om stilhed, men det er altid et tilvalg og sjældent bare en måde at være på, siger Birthe Linddal Jeppesen.

Desværre er støjen blevet et grundvilkår for det moderne menneske, mener Niels Jørgen Cappelørn, der er professor og Kierkegaard-forsker.

LÆS OGSÅ: Ny forening vil bekæmpe støj

Han ser også en tendens til, at mange mennesker har svært ved at finde stilheden og fordybelsen i tilværelsen i dag. For den øgede støj og virvar omkring os betyder, at man i dag aktivt skal søge stilheden. Og det passer ikke med det herskende selvbillede, at man hele tiden skal være aktiv og udadvendt.

Han mener dog, at musik netop kan være et middel til at finde sit eget rum i de evigt forstyrrende omgivelser:

Når man putter propper med musik i ørerne, som især mange unge mennesker gør, kan det være en måde at skabe stilhed i larmen, så man derigennem kan finde et rum til sig selv, siger Niels Jørgen Cappelørn, der samtidig mener, at mange bruger musik til at finde ro, selv når stilheden endelig skulle indtræffe:

Stilheden kan godt blive skræmmende, når man er vant til støj, fordi kontrasten kan blive for stor. Og der kan musik hjælpe en til at finde ind til sig selv. Desuden skal man passe på med at dømme folk, man ser med høretelefoner i ørerne, som mennesker, der aldrig søger stilhed. De kan jo søge den på andre tidspunkter og andre måder.

Michala Petri anerkender, at musik også kan bruges til fordybelse. Men den kan aldrig erstatte behovet for stilhed.

Musik er vigtig, men man skal også kunne rumme stilheden det er dér, man mærker sig selv, siger hun.