Medlemmer af katolsk kirke skal betale skat

Tysk domstol giver biskopper ret i, at medlemskab af trossamfund er forpligtende

Kun den, der betaler kirkeskat, har også ret til at være medlem af den katolske kirke i Tyskland, ifølge den tyske forbundsforvaltningsdomstol i Leipzig. (Modelfoto)
Kun den, der betaler kirkeskat, har også ret til at være medlem af den katolske kirke i Tyskland, ifølge den tyske forbundsforvaltningsdomstol i Leipzig. (Modelfoto). Foto: Erwin Wodicka/Erwin Wodicka - wodicka@aon.at.

Kun den, der betaler kirkeskat, har også ret til at være medlem af den katolske kirke i Tyskland. Det har den tyske forbundsforvaltningsdomstol i Leipzig afgjort.

Den pågældende sag drejer sig om kirkeretsprofessor Hartmut Zapp, der i 2007 meldte sig ud af kirken. Han sagde dengang, at han ikke længere ville være medlem af den katolske kirke som organisation, og at han derfor ikke ville betale kirkeskat, men at han fortsat betragtede sig selv som medlem af det katolske trossamfund.

LÆS OGSÅ: Tyske katolikker vil have gifte præster

Nu har Tysklands højeste forvaltningsdomstol vurderet, at det ikke er muligt kun at være delvist medlem af kirken.

De tyske biskopper er glade for dommen.

Du kan ikke melde dig ud af organisationen kirke og fortsat være del af det åndelige fællesskab, siger den tyske biskopkonferences sekretær, Hans Langendörfer, til tv-stationen ARD.

Der er tale om en langstrakt strid, der begyndte allerede i 2006, da de tyske biskopper udsendte et dekret om, at kirkens medlemmer kunne regne med ekskommunikation, hvis de meldte sig ud af kirken.

Som reaktion på dekretet meldte Hartmut Zapp sig ud.

Jeg kunne jo slet ikke gøre andet, siger den rebelske katolik og henviser til, at selv pave Benedikt XVI har anbefalet kirkerne at skabe et frivilligt system, hvor folk selv kan bestemme, om de vil betale kirkeskat eller ej.

I overensstemmelse med Vatikanet har den tyske katolske bispekonference i september måned udsendt et nyt dekret, hvori den gør det klart, at katolikker i Tyskland fortsat mister deres ret til sakramenter, hvis de melder sig ud af kirken for at spare kirkeskatten. Men som noget nyt skal sogne fremover pr. brev indbyde personerne til samtale med den lokale præst om konsekvenserne af deres udmeldelser.

Avisen Die Welt vurderer, at Hartmut Zapp i det mindste på ét punkt har opnået noget med sin retssag: Den hidtidige procedure, hvor kirken automatisk ekskommunicerede folk, der meldte sig ud, er blevet brudt.

Den katolske græsrodsbevægelse Wir sind Kirche kritiserer dommen.

Ifølge katolsk lære begrunder dåb menneskers tilhørsforhold til trossamfund og ikke, om de er opført i et eller andet register. Selvfølgelig har kirken ret til at forvente finansielle bidrag fra sine medlemmer, men hvis nogen nægter at betale eller betaler mindre, må det ikke have den konsekvens, at vedkommende bliver fuldstændig isoleret fra at deltage i sakramenterne, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Hartmut Zapp meddeler, at han vil afvente og se, om den katolske kirke stadigvæk betragter ham som ekskommunikeret, og han lader den mulighed stå åben eventuelt at gå til den europæiske menneskerettighedsdomstol med sagen.

LÆS OGSÅ: Både protestanter og katolikker skal undskylde

I Tyskland lever 34,5 millioner katolikker, og de indbragte i 2010 den katolske kirke en indtægt via kirkeskat på 36 milliarder kroner.