København kan have huset belgisk spion

Den belgiske konsul i Danmark blev sidste år suspenderet mistænkt for at have været russisk spion i over 20 år

Belgiens ambassadør i Danmark, Jean Francois Branders, beskriver sagen som "en ulykkelig affære", men vil ikke udtale sig nærmere om den. Her ses diplomaten til regentparrets nytårskur.
Belgiens ambassadør i Danmark, Jean Francois Branders, beskriver sagen som "en ulykkelig affære", men vil ikke udtale sig nærmere om den. Her ses diplomaten til regentparrets nytårskur. Foto: Keld Navntoft Denmark.

Russiske efterretningstjenester er angiveligt blevet fodret med oplysninger fra den belgiske konsul i Danmark. Diplomaten, der blev suspenderet fra sin tjeneste i København sidste sommer, er under mistanke for at have spioneret i 25 år fra sine poster i Japan, Nigeria, Algeriet, Portugal, USA, Indien og Danmark for KGB og dets efterfølgere FSB og SVR.

LÆS OGSÅ: Svensk præst tilstår spionage

Vi kan bekræfte, at der er igangsat en juridisk undersøgelse angående en belgisk diplomat under mistanke for spionage, passiv korruption og overtrædelse af professionel tavshedspligt, oplyser offentlig anklager Johan Delmulle til det flamske tidsskrift Mo*Magazine, der bragte afsløringen af det, der i belgisk presse beskrives som den første spionsag siden den kolde krigs afslutning.

Den 57-årige konsul, der kun betegnes med sine initialer O. G., skulle i sine regelmæssige kontakter med russerne blandt andet have videregivet følsomme oplysninger om, hvordan russiske agenter kunne få adgang til Belgien. Ingen formel tiltale er endnu blevet rejst mod ham. Spørgsmålet er, om det kan bevises, at han har været bevidst om, at det var fremmede magters efterretningstjenester, han talte med.

Selv benægter den belgiske diplomat at have haft forbindelser til russerne på andet end almindeligt kollegialt plan i diplomatiske sammenhæng.

LÆS OGSÅ: Belgien i chok: Dutroux vil løslades

Det var strengt professionelt. Jeg har ikke videregivet nogen fortrolige oplysninger, siger han til avisen De Standaard.

Jean-Francois Branders, der er Belgiens ambassadør i Danmark, beskriver sagen som en ulykkelig affære, men vil ikke udtale sig yderligere om den.

Sagen er nu del af en juridisk undersøgelse, som vi ikke har beføjelse til at blande os i, siger han til Kristeligt Dagblad.