Idrætsklubber tilbyder træning til far og mor, mens børnene er til sport

Overalt i landet arbejder idrætsforeningerne med at få forældrene væk fra hallernes bænke og i gang med selv at dyrke idræt

Stadig flere klubber opretter i disse år træningstilbud til forældre, der gerne selv vil røre sig, imens deres børn er til sport.
Stadig flere klubber opretter i disse år træningstilbud til forældre, der gerne selv vil røre sig, imens deres børn er til sport.

De fleste forældre kender situationen. Man står frysende på sidelinjen, mens sønnen træner inde på fodboldbanen. Eller man sidder sammen med andre mødre og fædre i forhallen til idrætshallen, læser avis, smser og kigger på uret, mens datteren er til gymnastik eller badminton. Uge efter uge.

For mange forældre hånden på hjertet et kedeligt forbrug af tid, der kunne bruges bedre. Til selv at få noget motion for eksempel.

LÆS OGSÅ: Tøserne tænder på idræt

Det behov har idrætsklubberne fået øjnene op for, og stadig flere klubber opretter i disse år træningstilbud til forældre, der gerne selv vil røre sig, imens deres børn er til sport.

I Aarhus har AGF Gymnastik oprettet et forældrefitnesshold, der knytter sig til et pigehold i gymnastik. Og i København tager en træner forældrene med ud at løbe i Fælledparken, mens børnene i atletikforeningen KIF øver spydkast og længdespring inde på stadion. Begge steder har forældrene købt et billigt tillægsmedlemskab til deres børns klubmedlemskab.

Vi ville gerne have et tilbud til de forældre, der alligevel var på stadion, siger Rolf Eriksen, formand for KIF.

Forældretræning er et tema i idrætsforeninger over hele landet, viser erfaringer fra Danske Gymnastik Foreninger (DGI). Foreningerne vil gerne have flere seniormedlemmer, men oplever, at folk vælger deres egen idrætsaktivitet fra, når de får børn. Til gengæld strømmer mødre og fædre til idrætshallerne, når de bringer børnene til sport. En mulighed, som mange klubber har fået øje på.

Vi hænger alle sammen i en klokkestreng, så idrætsforeningerne må tænke i bekvemmelighed, hvor forældrene kan få hverdagen til at hænge sammen. Hvis de kan slå to fluer med ét smæk og klare den træning, de så gerne vil have, samtidig med at deres børn træner, så er der chance for succes. Hvis vores tilbud trækker i modsat retning og gør det sværere for folk, så er det mere op ad bakke, siger Søren Møller, formand for DGI.

Danskerne prioriterer i stigende grad at dyrke motion i hverdagen. To ud af tre voksne er idrætsaktive. Og som noget nyt gælder det også forældre til små børn. Tidligere faldt idrætsdeltagelsen i årene mellem 20 og 40, men sådan er det ikke længere, viser nye tal fra Idrættens Analyseinstitut (Idan).

Det er individuelle sportsgrene som motionsløb og fitness, der tiltrækker flest voksne idrætsudøvere, mens idrætsklubberne er mindre populære.

De unge voksne har travlt med børn og karriere, så de træner, når det passer ind i kalenderen, siger analytiker Trygve Laub fra Idan.

I Horsens arbejder fodboldklubben HfS på at oprette idrætstilbud, der får mor og far til at blive og bruge stadion. 600 børn træner fodbold i klubben, mens de fleste forældre ser på eller kører en tur i supermarkedet. Klubben har søgt Horsens Kommune om økonomisk støtte til at male løberuter på parkeringspladsen ved stadion og til indkøb af aerobicredskaber, som forældrene kan benytte.

Det handler om sundhed, men også om det sociale liv på stadion, siger Per Henriksen, formand for HfS.

Tilbuddene til forældrene er med en bagtanke. For idrætsklubber som HfS drømmer om flere frivillige, der skaber liv i klubben. Og det går bedre med at få forældrene til at engagere sig, hvis fodboldklubben ikke bare er et sted, hvor barnet træner, men også et samlingspunkt for de voksne, mener Per Henriksen.

Og forældretræning er populært, viser erfaringerne fra den første sæson i KIF i København. Da atletikklubbens bestyrelse skulle beslutte, om træningen skulle fortsætte eller opgives i denne sæson, var tilbagemeldingen fra forældrene klar. Mødrene og fædrene ville ikke tilbage til at tjekke mobiler eller læse avis. Og de var parate til selv at arrangere den ugentlige forældretræning, hvis klubben trak sig ud. KIF valgte at stille en træner til rådighed.