Se video: Musiker fornyer gamle salmer

I denne uge udkommer Klosters femte album, "Ni salmer og en aftensang", med nye melodier til salmer af blandt andre Grundtvig, H.C. Andersen og Lisbeth Smedegaard Andersen. For bandets frontfigur, Mikael R. Andreasen, har det været en åndelig rejse at finde teksterne i salmebogen

Julian Assange står bag hjemmesiden Wikileaks, der netop har offentliggjort flere tusinde lækkede dokumenter om krigen i Afghanistan. Her ses Julian Assange med avisen The Guardian, der netop skriver om de lækkede dokumenter. Foto: Scanpix.
Julian Assange står bag hjemmesiden Wikileaks, der netop har offentliggjort flere tusinde lækkede dokumenter om krigen i Afghanistan. Her ses Julian Assange med avisen The Guardian, der netop skriver om de lækkede dokumenter. Foto: Scanpix. Foto: Marie Hald.

Musikeren Mikael R. Andreasen har mange venner. Det vidner hans entre i lejligheden i Valby i København om. Det meste af en væg er fyldt med fotos af gæster i lejligheden som et fotoeksperiment, der ifølge en museumsagtig følgeseddel varede et år fra 2007 til 2008.

En del af ansigterne på væggen vil kendere af moderne musik også genkende. For Mikael R. Andreasen har især mange venner i musikermiljøet, og det har han nydt godt af som forsanger, frontfigur og komponist i bandet Kloster, der i næste uge udsender sit femte album, "Ni salmer og en aftensang", med hele 26 medvirkende musikere.

LÆS OGSÅ: Ny salme til konfirmationen

Albummet er primært blevet til i tæt samarbejde med sangerinden Solrun Stig, men det har allerede vakt musikmagasinet Gaffas in- teresse, at bidragyderne til albummet blandt andet også kommer fra anerkendte band som Hymns From Nineveh, RebekkaMaria, Causa Sui, Mechanical Bird, Serena Maneesh, Bodebrixen og Ring Them Bells.

Klosters musik er i forvejen kendt for lag på lag-musik, der skaber sit eget lydunivers ved at lægge mange musik- spor oven på hinanden, lidt som en kunstmaler, der skaber dybde i sine billeder ved at lægge flere lag maling på værkerne.

Den teknik har Mikael R. Andreasen længe brugt, når han har færdigredigeret Klosters musik på sin computer i lejligheden.

"Salmer har jo kun A-stykker, men min ambition har været, at der alligevel ikke skulle være et eneste kedeligt øjeblik på pladen rent musikalsk", siger Mikael R. Andreasen. Han har slået sin egen rekord på dette album, hvor de mange medvirkende har resulteret i 66 spor på et nummer.

Men albummet er mere end et musikalsk sammenskudsgilde. Det har været en personlig åndelig rejse, bedyrer han.

Mikael R. Andreasen har før søgt tilbage i tiden for at finde tekster til sine melodier. Det gjaldt blandt andet på Klosters sidste album, der bestod af nye melodier til den kristne middelaldermystiker Julian of Norwichs oldengelske tekster. Men det var en særlig oplevelse at gå på opdagelse i Den Danske Salmebog, fortæller han:

"Ideen opstod for fire år siden, da jeg hørte en af mine venner synge "Ingen er så tryg i fare" med sin egen melodi. Det fik teksten til at åbne sig for mig på en ny måde. Og jeg fik derfor lyst til at se, om jeg selv kunne finde nogle salmer at arbejde med. Det var overraskende nemt. Og sådan opdagede jeg, at salmebogen er en skat af trosmæssige erfaringer, håb og opråb, der også sætter ord på min egen tro og tvivl," siger Mikael R. Andreasen, der selv er vokset op i en sønderjysk frikirke, der ikke gjorde brug af salmebogen.

"Det kan virke paradoksalt, at man er vokset op med jævnlig kirkegang uden at kende til salmebogen, men jeg kendte faktisk kun de mest kendte højtidssalmer, og selv Grundtvigs "påskeblomst" var ny for mig, da en ven gjorde mig opmærksom på den i forbindelse med min jagt efter gode salmer.Og det har været en stor berigelse at opdage salmerne som voksen. For jeg synes, at mange af dem beskriver troen i et sprog, jeg langt bedre kan relatere til end de lidt mere banale lovsange, jeg er vokset op med."

Mikael R. Andreasen har været fire år om at arbejde med de "Ni salmer og en aftensang", der udgør albummet af samme navn. Og de tekster, der er skrevet af blandt andre Grundtvig, H.C. Andersen og Lisbeth Smedegaard Andersen, har også inspireret ham trosmæssigt.

LÆS OGSÅ: En salme til trøst i det meningsløse

"Jeg fornemmer, at jeg personligt er et sted lige nu, hvor troen synes at betyde mere for mig end måske nogensinde før. Samtidig registrerer jeg også, at jeg bliver mere og mere tøvende i forhold til at turde udtale mig kategorisk om særligt meget, og måske specielt i forhold til trosmæssige ting. Og midt i det tænker jeg, at det har været rart og befriende at kunne arbejde med andre menneskers ord omkring Gud, tro og den slags. For det har gjort, at jeg for en stund kunne slippe for selv at skulle sætte ord på disse ting og i stedet opleve at finde en form for åndelig ro og et hjem i andre menneskers formuleringer."

Hvilken salme har sagt dig mest?

"Mere end en enkelt salme tror jeg, det er passager og enkeltsætninger fra forskellige af salmerne, der har sat sig de dybeste spor hos mig. Det første, der synges på pladen, er linjen "Gådefuld er du, vor Gud", og blot den ene simple ytring indrammer næsten fuldstændigt min oplevelse af Gud lige for tiden. Jeg drages af det gådefulde, og jeg kan egentlig godt lide, når jeg ikke kan regne alt ud," siger Mikael R. Andreasen og gnider et par fingre gennem sine daggamle skægstubbe, inden han tilføjer:

"Verden bliver større og rigere, når jeg ikke forstår alt fuldt ud, men blot glimtvis aner sammenhænge, og særligt sammenhænge mellem tilsyneladende modsætningsmæssige forhold."

De fleste salmer på albummet er relativt ukendte, og de var i hvert fald ukendte for Mikael R. Andreasen, der med vilje har valgt salmer, han ikke kendte melodien til i forvejen:

"Salmen "Urolige hjerte" blev også ret betydningsfuld for mig, da jeg spillede den helt akustisk i kapellet til min morfars begravelse for et par år siden. Og så blev jeg ret overrasket over at opdage, at H.C. Andersen har bidraget til Den Danske Salmebog. Det anede jeg ikke. Særligt første vers af den salme, jeg har brugt af ham, blev betydningsfuldt", siger Mikael R. Andreasen og giver sig til at recitere eventyrdigterens salmevers:

"Jeg har en angst som aldrig før, som stod jeg foran dødens dør og måtte ind og styrte ned i mørke og i ensomhed. Jeg drives frem med stormens hast. O Herre, Herre, hold mig fast!"

Mikael R. Andreasen sidder i tavshed et øjeblik, inden han tilføjer:

"Sprogbrugen er voldsommere, end hvis jeg selv skulle udtrykke noget lignende, men følelsen af magtesløshed kan jeg godt genkende."

Der er "lyttesession" og plade-reception på "Ni salmer og en aftensang" klokken 19 i aften i Bethlehemskirken i København

Hør Mikael R. Andreasen fortælle om sine salmer og synge en bid af H.C. Andersens salme i videoen øverst i artiklen