Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen En hverdag fuld af engle til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En hverdag fuld af engle

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Gunhild Lindstrøm

Født 1940 i Sydslesvig. Børnebibliotekar i en årrække og lektør ved Indbindingscentralen for...
Læs mere

Bøger for børn?

Børnebøgerne ændrer sig i disse år. Nogle bliver mere virkelighedsnære og handler om ensomhed og...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Ikke-kristne børnebøger fulde af kristne symboler er i fremgang og udtrykker både en ændring i forfatternes tilgang til religion og en mangel på rettidig omhu hos de kristne forlag, mener børnebogsekspert

En lille, men bemærkelsesværdig type børnebøger er begyndt at vokse frem. Post-kristne bøger kalder Gunhild Lindstrøm dem, og det må hun godt, for det er hende, der har opdaget og defineret genren.

Den 72-årige cand.mag. i litteraturvidenskab har netop skrevet speciale om emnet, der aldrig tidligere har været undersøgt. Og hendes konklusioner er udformet som en lille opsang til især de kristne forlag, der stadig udgiver en del nærmest ulæselige kristne børnebøger.

LÆS OGSÅ: Børnebøger med kristne symboler udfordrer kirken

Men egentlig er hendes ærinde ikke at kritisere, det er snarere at skabe ny indsigt i, hvilken type bøger børn præsenteres for i dag. For der findes en kategori, som de færreste har bemærket, og som kan påvirke børns opfattelse af religion generelt og kristendommen i særdeleshed.

Annonce
Hun opdagede den lidt tilfældigt, da hun en dag læste Kenneth Bøgh Andersens børnebog ”Den store djævlekrig”. I det meste af sit professionelle liv har hun beskæftiget sig med børnebøger, ikke mindst religiøse børnebøger, men her så hun noget, hun aldrig havde set før: En omfattende brug af kristne symboler brugt helt uden en kristen overbevisning eller sammenhæng. Engle, dødssynder og en række henvisninger til bibelske tekster – men helt uden religiøsitet og brugt helt ude af deres oprindelige sammenhæng. Og da hun ledte videre efter andre eksempler, fandt hun mange steder henvisninger til paradiset, syndfloden, skabelsen, den brændende tornebusk, Satan og masser af engle. Jesus var også hyppigt nævnt, men aldrig som en guddommelig figur, ligesom Gud hverken var alvidende eller almægtig.

Det var en helt ny måde at bruge religion på i børnebøger, tænkte hun, men hvornår var det opstået? Hvor var det kommet fra? Og hvorfor?

”Jeg blev simpelthen så overrasket over, at denne type bøger fandtes. De kristne og antikristne var til at forstå, men hvorfor denne mellemgruppe, der ofte nærmere dyrker det okkulte? Lige der besluttede jeg mig for at undesøge det nærmere i mit speciale på Københavns Universitet,” forklarer hun.

Det viste sig at være et større arbejde, end hun først havde regnet med. Alene i 2010-2011 udkom 1518 førsteudgaver af børne- og ungdomsbøger over 48 sider, så der var nok af sider at vende. Særligt fordi ingen tidligere havde ledt efter post-kristne børnebøger – heller ikke i international sammenhæng – så Gunhild Lindstrøm anede ikke, hvor langt tilbage i tiden hun skulle begynde.

Bent Hallers ”Griseøjet” fra 1980 var det tidligste eksempel på den nye type børnebog, hun kunne finde. Året efter kom Bjarne Reuters ”Skibene i skoven”. At post-kristne bøger netop begyndte deres liv her, er næppe tilfældigt, påpeger Gunhild Lindstrøm. For netop på den tid skete der store opbrud i vores tilgang til kristendommen. Antallet af godkendte trosretninger steg kraftigt (i 1969 var der 9 i Danmark, i 2011 var antallet 125). Kristendoms-undervisningen i folkeskolen blev ændret og gjort langt bredere. Og endelig betød ophøret af DR’s tv-monopol i 1988, at børn i langt højere grad blev eksponeret for en ikkekristen kultur. Tilsammen gav det en langt mereindividualiseret tilgang til religion, og det påvirkede børnebogsforfatterne. Pludselig blev græsk, romersk og nordisk mytologi blandet med kristendom – og tonen var mere åben og ligefrem end i de traditionelle kristne børnebøger.

Udviklingen er fortsat, dog i det små. 37 værker i 43 bind har Gunhild Lindstrøm fundet med post-kristent indhold fra 1980 til i dag. Syv af dem er imidlertid fra de seneste to år, så hun mener at se en stigende interesse. Og det er værd at holde øje med af flere grunde. For det første er de fleste af forfatterne født efter 1970. Det kan derfor forventes, at de skriver endnu flere post-kristne bøger formet i netop den periode, hvor de selv voksede op.

For det andet skal bøgernes udvikling ses i sammenhæng med den generelle udvikling, hvor der i stigende grad optræder okkulte elementer i spil, film og fantasybøger, som alt sammen fylder meget i ungdomslivet i dag. Og for det tredje lever de kristne børnebøger, som kunne yde modspil til de post-kristne, et noget hengemt liv, selvom der indimellem også kommer nye såsom ”Himmelhelten” af Synne Garff, mener Gunhild Lindstrøm.

”I sig selv gør syv bøger på to år jo ikke den store forskel, men det er alligevel svært at se denne udvikling som andet end dårligt nyt for folkekirken. For den understreger tidens tendens til, at børn fjerner sig fra det traditionelt religiøse og bevæger sig stadig mere over i en verden af okkulte fænomener. Og en påmindelse om, at kirken og de kristne forlag har en opgave i at opdatere den omfangsrige kristne børnelitteratur, som er nærmest ulæselig, hvis man ikke i forvejen er dybt inde i det kirkelige miljø,” siger hun.

Alternativet er, at endnu flere børn får en skæv indgang til kristendommen. Eller slet ikke opdager den.

”Kirken har allerede sat gang i flere udmærkede ting for at få fat i de unge, ikke mindst minikonfirmander og spaghettigudstjenester. Men på den litterære front sker der ikke meget, og det kan undre. For de bibelske fortællinger er jo netop enormt stærke historier, som i rette udgave kunne appellere bredt til ungdommen,” siger Gunhild Lindstrøm.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

En hverdag fuld af engle

, publiceret d.04/02 20:28 (for 3 mnd. siden)
Læs artiklen bag debatten her: En hverdag fuld af engle
Artiklen ligner en påmindelse om New Age - som detfremgår af journalistens
skriven om Gunhild Lindstrøms Speciale.
Lars von Triers nyeste film "Nymfomaniac" handler om ondskaben, dette tydes af journalisten Kim Skotte
som en ny interesse for selve kristendommen, hvad
han også konstaterer, at der er i tiden - og hvad
Gunhild Lindstrøm også stræber imod.
Venlig hilsen,
Elisabeth Degn,cand.mag.
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 5. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 6. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​