DR-direktør: Morgenandagt på langbølgeradio fortsætter

Det var en misforståelse, da DR i går oplyste, at man overvejer at lukke langbølgesignalet, siger direktør for DR Danmark Inger Bach

Inger Bach, direktør for DR Danmark.
Inger Bach, direktør for DR Danmark. Foto: Erik Smedegaard.

Langbølgeradio er ikke på vej ud. Det fastslår direktør i DR Danmark Inger Bach, efter DR Centerchef for udsendelsesområdet Puk Astrud fortalte i Kristeligt Dagblad i går, at Morgenandagtens lyttere kan tælles på en hånd, at langbølgeradioens levetid er begrænset, og at DR overvejer, hvornår den skal lukkes ned. Mandag og tirsdag var Morgenandagten på langbølge forsvundet uden forklaring.

Inger Bach, er det godt nok, at en hel udsendelse bare kan forsvinde i to dage, uden at der informeres om hvorfor, og uden at I i DR opdager det?

LÆS OGSÅ: Morgenandagten på langbølge risikerer lukning

Det vil selvfølgelig aldrig være i orden, og det beklager vi også meget.

Hvad vil I gøre for at sikre, at det ikke sker igen?

Vi gør alt, hvad vi kan for at sende fejlfrit, men der skete et teknisk uheld, og fejlen er nu fundet. Vi har samtidig fulgt op på proceduren omkring udsendelsen af Morgenandagten på langbølge for at sikre, at samme fejl ikke sker fremover. Vi kan ikke advare om fejlene, inden de sker, men fremover vil vi prøve at informere, så godt vi kan.

DRs centerchef for udsendelsesområdet, Puk Astrud, siger, at fejlen skyldes, at Morgenandagten kører på ren automatik, og at langbølgemasten i øvrigt er meget dyr for jer. Hvordan mener du, at langbølgeradioens fremtid ser ud i DR?

Langbølgen er en af vores ældste sendeformer, men vi har ingen planer om at lukke den.

Vil det sige, at der slet ikke har været overvejelser om at lukke den ned?

Langbølgen udgør en vigtig service for os, da der er nogen, vi ellers ikke vil kunne nå, for eksempel bilister, der ønsker at lytte til Morgenandagten, og fiskere. Derfor tilbyder vi også Morgenandagten på en palet af platforme, DAB, DR 2, netradio og langbølge, og vi ved, at mange benytter sig af at lytte til Morgenandagten i bilen på langbølge. Så vi har ingen planer på nuværende tidspunkt om at afskære dem den mulighed.

I tirsdags sagde Puk Astrud til mig, at DR overvejer at lukke senderen. Hvordan kan det være, at I internt i DR er uenige om, hvorvidt langbølgesignalet på et tidspunkt skal lukkes?

Jeg tror, vi har haft lidt misforståelser omkring udtalelsen. Jeg sidder som direktør for området DR Danmark og er den fra direktionen, der kender mest til vores overvejelser på trosområdet. Der er sket en misforståelse om, hvem der havde overblikket til at udtale sig. I talte med den ansvarlige for langbølgeradioen, men skulle have talt med mig, der er ansvarlig for Morgenandagten som program.

Men hvordan kan det være, at Puk Astrud har fået den idé, at langbølgen skulle lukkes ned?

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan misforståelsen er opstået. Men jeg kan som medlem af DRs direktion og ansvarlig for trosområdet forsikre dine læsere om, at DR ikke har aktuelle planer om at lukke for sendinger af Morgenandagten på langbølge.

Vil I afsætte penge til at sikre, at der bliver sendt morgenandagt på langbølge om tre år?

Jeg har ikke fantasi til at forestille mig andet. Vi er en politisk organisation, der indgår medieforlig om, hvor mange ressourcer vi har, og langbølgen vil fortsat blive prioriteret.

Jeg er i øvrigt enig i den vurdering, Per Fanefjord Laursen kommer med i gårsdagens artikel, nemlig at Morgenandagten faktisk har en del lyttere på langbølgen. Det har vi også kunnet mærke på henvendelserne fra folk, der undrede sig over, hvor Morgenandagten forsvandt hen mandag og tirsdag.