Danskerne søger mening med livet i bøger om lykke

Bøger om lykke og spiritualitet er populære blandt danskerne. De søger svar på meningen med livet i bøgerne, fordi de religiøse og politiske fortællinger taber terræn, mener forsker.

Gyldendals bogklub Psyke & Sjæl sender årligt 36 nye titler ud med navne som 'Projekt lykke', 'Velsign dit liv', 'Ind i væren', 'Succes for sjælen', 'Kroppens hemmelige sprog', 'Efter livet' og 'Dit indre landkort.' Den type bøger om spiritualitet, lykke og selvudvikling er gået uden om den øvrige krise i bogbranchen.
Gyldendals bogklub Psyke & Sjæl sender årligt 36 nye titler ud med navne som 'Projekt lykke', 'Velsign dit liv', 'Ind i væren', 'Succes for sjælen', 'Kroppens hemmelige sprog', 'Efter livet' og 'Dit indre landkort.' Den type bøger om spiritualitet, lykke og selvudvikling er gået uden om den øvrige krise i bogbranchen. Foto: arkiv.

Hvordan finder man mening med livet i en hverdag, som på mange måder bliver stadig mere kompleks, uforudsigelig og urolig?

Tilsyneladende søger en stor del af det danske folk svar i boghandlernes brede udvalg af bøger om lykke, personlig udvikling og spiritualitet.

Det kan i hvert fald være forklaringen på, at forlagene Gyldendal, Lindhardt og Ringhof samt Forlaget Borgen alle oplever stor efterspørgsel og høje salgstal på markedet for de såkaldte spirituelle bøger, sådan som Politiken beskrev tidligere på ugen.

LÆS OGSÅ: Bøger om lykke hitter i kriseramt bogbranche

Det vurderer Jan Brødslev Olsen, lektor i social psykologi og forsker i lykke ved Aalborg Universitet.

Danskerne søger efter en mening med livet i en tid, hvor de politiske ideologier og religioner taber terræn. Hele vores samfundsudvikling er præget af, at de fortællinger, der ellers kunne skabe mening i livet, støt og roligt svinder ind. Derfor søger vi svar i bøger om lykke, spiritualitet og selvudvikling i stedet, siger han.

Udviklingen har været undervejs siden 1960erne, hvor danskerne begyndte at få materielt overskud til overhovedet at stille sig selv spørgsmål om meningen med livet, forklarer Jan Brødslev Olsen. I samme periode begyndte især den store kristne fortælling og de kristne dyder langsomt at glide ud af folkets bevidsthed. Begge dele har medført, at danskerne i dag har en stor trang til at finde en anden mening med livet, end den, som religionen og de politiske ideologier tilbyder, siger lykkeforskeren.

Den økonomiske krise har forstærket den udvikling. I 00erne frem til 2008 var den store fortælling i den vestlige verden, at der var økonomisk vækst, at liberalismen gik sejsgang, og at vi kunne vækste os ud af alle vanskeligheder. Den fortælling ramlede i 2008, da finanskrisen startede, og derefter er der blevet båret yderligere ved til det bål, der handler om at efterspørge en mening med livet, siger han.

Alene Gyldendals bogklub 'Psyke & Sjæl' sender årligt 36 nye titler ud med navne som 'Projekt lykke', 'Velsign dit liv', 'Ind i væren', 'Succes for sjælen', 'Kroppens hemmelige sprog', 'Efter livet' og 'Dit indre landkort.' Tilsvarende har salget af bøger om personlig udvikling i realiteten reddet Forlaget Borgens økonomi, fremgik det af Politikens artikel. Og hvor den øvrige bogbranche længe har oplevet faldende salgstal, er krisen gået uden om bøger om spiritualitet og lykke.

Man kan undre sig over, hvorfor litteratur om det kristne budskab ikke vinder frem på samme måde, som bøgerne om lykke og det gode liv gør. Kristendommen kan jo også være den kompasnål, der guider folk gennem livets rejse, som Jan Brødslev Olsen udtrykker det.

Men øjensynligt matcher kristendommen ikke rigtig efterspørgslen hos folket. Omvendt er markedet for bøger om personlig udvikling og lykke næsten umætteligt. Og skal jeg spå om fremtiden, vil jeg sige, at interessen kun vil vokse. Jo mere kompleks og uforudsigeligt samfundet bliver, des mere vokser menneskets behov for at finde mening med galskaben, siger han.

LÆS OGSÅ: Hjerneforskerens guide til lykke

Christian Bjørnskov forsker også i lykke i sit arbejde som lektor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet.

Han mener især, at danskernes høje velstand i dag i forhold til i slutningen af sidste århundrede er forklaringen på folkets store interesse for at købe bøger om selvudvikling.

Når de basale behov er godt dækket ind, begynder folk at interessere sig for selvudvikling, herunder spiritualitet og lykke. Så efterspørgslen på bøger i den genre er altså ikke en reaktion på den økonomiske krise. Det er derimod en følge af, at den markante velstand op gennem 00erne fik os til at søge ind i os selv. Og når sådan en tendens først har slået sig fast, og bøgerne har bidt sig fast i markedet, bliver tendensen hængende længe, siger han.

Der er dog også en anden helt naturlig grund til, at den danske forlagsbranche sælger så mange af de spirituelle bøger, påpeger han. Nemlig at der ganske simpelt bliver skrevet flere bøger i den genre i dag end tidligere.