Lægeforeningen vil ikke have forbud mod omskæring

Hensynet til individets ret til selvbestemmelse bør veje tungere end de sundhedsmæssige risici ved omskæring, skriver Lægeforeningen i ny leder

Det er ikke nogen god idé at indføre forbud mod retten til at blive omskåret. Det mener Lægeforeningens næstformand Poul Jaszczak, som i det kommende nummer af Ugeskrift for Læger mod sædvanen blander sig i den religiøse praksis, hvor jødiske og muslimske drengebørn bliver omskåret.
Det er ikke nogen god idé at indføre forbud mod retten til at blive omskåret. Det mener Lægeforeningens næstformand Poul Jaszczak, som i det kommende nummer af Ugeskrift for Læger mod sædvanen blander sig i den religiøse praksis, hvor jødiske og muslimske drengebørn bliver omskåret. .

Det er ikke nogen god idé at indføre forbud mod retten til at blive omskåret. Det mener Lægeforeningens næstformand Poul Jaszczak, som i det kommende nummer af Ugeskrift for Læger mod sædvanen blander sig i den religiøse praksis, hvor jødiske og muslimske drengebørn bliver omskåret.

Debatten om omskæring blussede op i sommer, hvor en domstol i den tyske by Köln traf den afgørelse, at en konkret omskæring af en dreng var vold og ikke burde være sket, før drengen var gammel nok til selv at træffe beslutningen.

LÆS OGSÅ: Tysk dom stempler omskæring som vold

Herhjemme fik det politikere fra blandt andet Venstre og Dansk Folkeparti til at kræve forbud mod omskæring, og både repræsentanter fra Socialdemokraterne og SF åbnede også for at diskutere et eventuelt forbud.

Men det mener Lægeforeningens næstformand Poul Jaszczak altså ikke er den bedste løsning. I den nye leder skriver han, at han ikke er fortaler for et decideret forbud.

LÆS OGSÅ: Store partier vil forbyde omskæring af drenge

Derimod foretrækker han, at drenge selv får lov at tage stilling til et eventuelt indgreb, når de er gamle nok til at forstå fordelene og ulemperne.

Lægeforeningen har almindeligvis ingen holdning til trossamfunds religiøse praksis. Men vi mener, at hensynet til individets ret til selvbestemmelse må veje tungest i spørgsmålet om omskæring. Når barnet når myndighedsalderen og er blevet en ung mand, har han en reel mulighed for at veje både kulturelle, religiøse og sundhedsfaglige argumenter op mod hinanden. En irreversibel beslutning af denne karakter kun kan tages af personen selv, skriver han i lederen af Ugeskrift for Læger.

Næstformanden kan både se argumenter for og imod omskæring.

På den positive side kan nævnes, at omskæring har en forebyggende effekt i forhold til nogle seksuelt overførte sygdomme, ligesom drenge som en selvfølge bør opereres i tilfælde af forhudsforsnævring.

På den negative side kan omskæring medføre komplikationer ligesom alle andre indgreb.

LÆS OGSÅ: Dilemma: Skal omskæring af drengebørn forbydes?

Da debatten var på sit højeste i sommer var den danske overrabbiner Bent Lexner flere gange ude at erklære sig fuldstændig uforstående for et eventuelt forbud mod den 3000 år gamle jødiske tradition for at omskære drengebørn.

Omskæring er så meget et kardinalpunkt i jødedommen og for religionsfriheden, at et forbud mod omskæring svarer til at sige: Tak, fordi der har været jøder i Danmark i 400 år, nu kan I godt tage af sted, sagde Bent Lexner i juli til Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Læge: Bent Lexner lyver om omskæring