Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


Send artiklen Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante


Hvordan løser man velfærdsopgaver på den bedste måde? Det skal et spirituelt råd hjælpe Ikast-Brande Kommune med at finde ud af.

- Iris.

Annonce flexblock
flexblock
Forstør Send Print

Hvordan løser man velfærdsopgaver på den bedste måde? Det skal et spirituelt råd hjælpe Ikast-Brande Kommune med at finde ud af

Et spirituelt råd bestående af tre lokale clairvoyante. Det er, hvad Ikast-Brande Kommune det næste år vil lade sig rådgive og udfordre af.

Konstellationen har rødder i kommunens projekt ”Mental Frikommune”, som er et forsøg på finde alternative måder at løse velfærdsopgaver på og et ønske om at inddrage borgerne mere direkte.Målet er at spare penge på velfærden, mens et af midlerne er et samarbejde med den lokale kunstnerduo Wooloo. Og det er kunstnerduoen, der som et af sine værker til kommunen har oprettet det spirituelle råd.

LÆS OGSÅ: Vis mig dit dameblad, og jeg skal sige dig, hvilken spiritualitet du dyrker

De tre lokale clairvoyante, som udgør rådet, skal være med til fire-seks møder med borgere, medarbejdere og muligvis politikere, fortæller borgmester Carsten Kissmeyer (V), som erkender, at projektet indtil videre har fået en blandet modtagelse i kommunen:

Annonce
”Da vi fik at vide, at det var et spirituelt råd, der var kunstværket, var der nogen, der sagde, ’Hvad i alverden er det, vi har gang i?’. Men jeg mener ikke, der sker noget ved, at vi lader os udfordre af andre. At vi får nogen til at sætte spørgsmålstegn ved, om vi løser vores velfærdsopgaver på den rette måde. Så betyder det ikke så meget, hvor de får deres inspiration fra.”

For samarbejdet, som blandt andet også omfatter en udstilling på kunstmuseet Heart, får kunstnerne 100.000 kroner af kommunen. Og at en offentlig myndighed betaler for blandt andet at få oprettet et spirituelt råd, undrer Henrik Christoffersen, forskningschef i den liberale tænketank Cepos.

”Spørger du mig, hvad jeg siger til, at de bruger 100.000 kroner på det, må du godt citere mig for, at mit svar er gosh! Så er vi ude i en situation, hvor jeg begynder at fattes ord,” siger han, men formår alligevel at sætte lidt flere ord på sin kritik:

”Hvis kommunen bruger penge på sådan et råd, kan man begynde at tale om, hvorvidt det er legitimt. Jeg har svært ved at forestille mig, at der vil komme noget godt ud af det.”

Kritisk over for tiltaget er også sognepræst Sørine Gotfredsen, der dog understreger, at hun ikke kender alle detaljerne i kommunens samarbejde med det clair-voyante råd:

”Min umiddelbare reaktion er, at det lyder som endnu et lidt desperat forsøg på at bane nye kreative veje i en tid, hvor der er værdi forbundet med at signalere noget spirituelt og anti-materielt. Og hvor man let havner i noget, der her på forhånd kunne lyde som en noget pseudo-åndfuld udmelding, som det er svært ikke at føle sig temmelig skeptisk over for. Man overvejer endnu engang, om pengene i det offentlige mon altid bliver brugt med omtanke.”

At kommunerne har en forpligtelse til at bruge skatteborgernes penge fornuftigt, mener også Morten Thomsen Højsgaard, religionssociolog og generalsekretær i Det Danske Bibelselskab.

Han peger dog på, at hele beslutningsprocessen i sagen er indviklet.

”Havde det været kommunen, der aktivt havde hyret de tre clairvoyante, havde det været forkasteligt og misbrug af skatteborgernes penge. Men kommunen har hyret nogle kunstnere, som så har lavet et projekt, der bevidst sigter mod at skabe debat og provokation,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

”Kunstnere har til alle tider prøvet grænser af, men jeg synes, det er tydeligt for enhver, at de her går over grænsen. Det er lidt som Kejserens nye klæder, og min vurdering er, at de fleste vil sige, ’han har jo slet ikke noget tøj på’ om det her projekt. Mon ikke, det også vil fremgå af kommunens evaluering til slut?”.

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Det sker der ikke noget ved?

Jesper, publiceret d.03/11 10:01 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
Jeg vil gerne tilbyde nøjagtigt samme service til Ikast-Brandes kommune. For en tier vil jeg komme og kaste med en terning.
Det er nøjagtigt lige så megen evne, der går i begge processer. Jeg er bare meget billigere i drift, fordi jeg er studerende.
Link

Det sker der ikke noget ved?

LP, publiceret d.03/11 11:57 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
Fantastisk god ide. Lad os nu se hvad der kommer ud af det. 100.000 kr er faktisk et forholdsvist lille beløb for et projekt der skal køre over det næste års tid.
Link

Trist at folk lever så formummet

Kåre, publiceret d.03/11 13:06 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
Fuldstændig enig med LP: Det er få penge og tænk hvis det nytter ...
Jeg synes det er fantastisk opmuntrende at en kommune 'tilbyder' clairvoyante løsninger og muligheder som et traditionelt og materielt system ellers har haft eneret over. Clairvoyanter har om nogen en god forståelse for udviklingspotentialer i enhver situation.
Selvfølgelig er der dem der ikke KAN forstå at nogle mennesker har clairvoyante evner og det er ærgerligt. Disse vil sikkert skrive en masse om charlataner der kun er ude efter mammon på den mest usle måde. Til dem: prøv at gå til en seance (det har de vel råd til) og se om det hele skulle være det rene sludder ... ellers har man vel ikke noget at have sin kritik i - hvis man ikke ved?
Link

Hvorfor dog gå over Åen efter vand?

Frode Laursen, publiceret d.03/11 17:32 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
Hvorfor dog gå over Åen efter vand?
De trængte kommuner i vor land kan jo få hjælp til at løse mange sociale og psykiske samfundsproblemer i vores mislykkede "velfærdssamfund" i kirkelig/kristen regi.

Det undrer mig at sognepræst Sørine Gotfredsen ikke har påpeget den hjælp som hun jo netop selv kender så godt ud fra den kristne undervisning og lære om at hjælpe sin næste som er i nød.
Ingen tvivl om, at både unge og ældre fra både folke- og frikirker ville bistå med hjælp, dersom landets kommuner ville henvende sig til dem om råd og hjælp.
Link

Sv. Hvorfor dog gå over Åen efter vand?

Slettet bruger, publiceret d.04/11 09:05 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
Selvom folke- og frikirker og deres hjælp fra både unge og ældre, til mange af samfundets udfordringer, er svaret på rigtig mange ting, er det desværre ikke svaret på alt.

Jeg synes det er ualmindelig godt gået af byrådet, at man forsøger med alternative metoder, til at navigere igennem de udfordringer der ligger. Hvis vi ikke tænker utraditionelle metoder, kommer der kun de traditionelle svar.

Thumbs up til byrådet i Ikast-Brande Kommune.
Link

Sv. Hvorfor dog gå over Åen efter vand?

Frode Laursen, publiceret d.04/11 18:17 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
MA skrev:

"Selvom folke- og frikirker og deres hjælp fra både unge og ældre, til mange af samfundets udfordringer, er svaret på rigtig mange ting, er det desværre ikke svaret på alt."

- Jo, det kunne netop blive "svaret på alt", bl.a. gældende det etiske og moralske forfald vi oplever i "Velfærdssamfundet. Det påfører mange nederlag på nederlag i livet - ikke mindst for en stor part af vore børn og unge, som uden kærlig forældreomsorg for lov til at gøre som de selv vil.

Hvorfor har Ikast-Brande Kommune og landets andre kommuner ikke forlængst henvendt sig til en kirkelig organisation for at få en "spirituel rådgivning" for hjælp og løsning af vore familie- og samfundsproblemer?

Spørgsmålet kan måske vendes om og i stedet lyde:

- Hvorfor har landets mange præster i folke- og frikirkerne ikke forlængst henvendt sig til landets kommuner med tilbud om "kristen spirituel rådgivning"?

Vist findes der en del kirkelige organisationer i dag, hvor man bl.a. tilbyder sin hjælp med indkøb og rengøring for ældre og svage hjemmeboende pensionister. Dem der har vanskeligt med at klare sig med den smule hjælp, som kommunen har råd til at give.
Det er jo en rigtig god nødhjælp fra kirkens side til vore ældre.

Men nu drejer denne artikels emne sig om "spirituel/åndelig" hjælp og rådgivning".
For min del er jeg ikke i tvivl om, at det kristne evangeliums belæring og spirituelle rådgivning er den bedste som er givet menneskeheden.
Link

Tak for gode nyheder fra Ikast-Brande kommune

Frode Laursen, publiceret d.09/11 13:06 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Kritik af at kommune bruger penge på clairvoyante
Angående det spirituelle råd i Ikast-Brande kommune er der gode nyheder.
Borgmester Carsten Kissmeyer har sendt en pressemeddelelse ud, hvori det bl.a. hedder, at “involveringen af det spirituelle råd rejser for mange kontroversielle spørgsmål og sætter kommunen i et lys, der ikke matcher det omdømme, vi ønsker at have.
I erkendelse af ovenstående afbrydes Kunstnergruppen Wooloos planlagte rådgivning af kommunen via et spirituelt råd.”
Link
flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 4. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 5. Sognepræst til Skive sogn

  Skive sogn

  Oprettet den: 24-04-2014

 6. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​