Tidligere prostitueret: Gaden giver ikke kvalifikationer

Prostituerede får ikke kvalifikationer af livet på gaden, de udvikler en overlevelsesstrategi, mener en tidligere prostitueret, der i dag er ude af miljøet og hjælper udsatte kvinder

"Forestillingen om, at prostituerede er gode til at tale med mennesker, holder heller ikke. Jeg havde ikke noget sprog, da jeg kom fra gaden, for i min tid med kunder snakkede jeg kun intimt og spurgte ind til konen derhjemme," siger Tiller Lorentzen.
"Forestillingen om, at prostituerede er gode til at tale med mennesker, holder heller ikke. Jeg havde ikke noget sprog, da jeg kom fra gaden, for i min tid med kunder snakkede jeg kun intimt og spurgte ind til konen derhjemme," siger Tiller Lorentzen. Foto: Serge HAOUZI/PHOTOPQR/NICE MATIN.

Det er muligt, at man kan få viden af at arbejde i prostitutionsmiljøet. Men utilregnelige kunder og den daglige kamp for at overleve både fysisk og mentalt overskygger alt andet. Det siger den tidligere prostituerede Tiller Lorentzen.

Reaktionen kommer efter, at Kristeligt Dagblad har skrevet om projektet NewLives, som hjælper kvinder i prostitution til at skifte erhverv. Initiativtager Jakob Rønbjerg hævder, at prostituerede tilegner sig kvalifikationer såsom evner til at forhandle, samtale og kendskab til mennesker, mens de er i prostitution. Kvalifikationer som de kan bruge, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: De skriver prostitution og narkohandel på cvet

Prostitution og stoffer fyldte Tiller Lorentzens liv i ni år. I dag er hun kommet videre og har taget en uddannelse som socialpædagog, og hun arbejder med udsatte kvinder i Vester Fængsel.

På trods af at Tiller Lorentzen dagligt bruger sin viden om prostitution, når hun taler med kvinderne i Fængslet, afviser hun, at livet på gaden giver kvinderne kvalifikationer.

Livet i prostitution gjorde mig ikke til menneskekender. Tværtimod. Jeg troede på et tidspunkt, at jeg var menneskekender, men så mødte jeg en nydelig og meget sympatisk kunde, som, jeg ville have svoret, ville have behandlet mig ordentligt. Det viste sig, at han ville slå mig ihjel. Efter den episode brast illusionen om, at jeg var menneskekender. Det var selvbedrag og en nødvendig overlevelsesstrategi, siger Tiller Lorentzen.

Hun påpeger, at hendes evne til at samtale heller ikke blev skærpet af tiden i prostitution.

Forestillingen om, at prostituerede er gode til at tale med mennesker, holder heller ikke. Jeg havde ikke noget sprog, da jeg kom fra gaden, for i min tid med kunder snakkede jeg kun intimt og spurgte ind til konen derhjemme, siger Tiller Lorentzen.

Hun bliver bakket op af Flora Ghosh, der er centerchef og stifter af LivaRehab, landets første behandlings- og rehabiliteringstilbud i Københavns Kommune til kvinder, som enten har været eller er i prostitution.

Flora Ghosh mener ikke, at arbejdsgiverne nødvendigvis skal involveres i kvindernes fortid.

Siden marts 2011 har vi haft 128 kvinder igennem. De fleste kunne ikke sove om natten, og de havde en massiv gæld, oplevet vold og havde overskredet deres grænser. Jeg kan ikke forklare dem, at prostitutionsmiljøet har lært dem at forhandle og small-talke, når de sidder overfor en arbejdsgiver. De har måske tilegnet sig nogle overlevelsesmekanismer, men prostitutionen har også ødelagt dem, og deres liv er et stort kaos. Desuden kommer det ikke nødvendigvis arbejdsgiveren ved, hvad kvinden har lavet tidligere. Kvinderne skal bevare deres integritet, og arbejdsgiveren skal ikke have mulighed for at misbruge informationer om dem, siger Flora Ghosh.