Plejehjemsbeboers livshistorie blev til en tegneserie

På Københavns Hovedbibliotek gav fire unge forfattere i går deres bud på, hvordan en plejehjemsbeboers livshistorie kunne omskrives til dugfrisk litteratur. Arrangementet var en del af den aktuelle festival kbh læser

Beboere fra Plejecentret Rosenborgcentret i København sad på forreste række, da historier fra deres liv blev genfortalt af unge forfattere. –
Beboere fra Plejecentret Rosenborgcentret i København sad på forreste række, da historier fra deres liv blev genfortalt af unge forfattere. –. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Der bliver fjernet ting fra den lille scene ved Københavns Hovedbibliotek. Mikrofonstativ og et lille bord flyttes væk, og først da tegneserieforfatteren Johan F. Krarup er sikker på, at intet skygger for lærredet på scenen, kan han gå i gang. Han præsenterer sig selv og derefter hovedpersonen i sin nye tegneserie, plejehjemsbeboeren Allan Thejll-Petersen, der sidder spændt på forreste række. Så kommer første del af tegneseriestriben op på lærredet et billede af en ældre mand i en lænestol. Der lyder et stort latterudbrud fra forreste række.

LÆS OGSÅ: Alle japanere kender ham. Nu kommer han til Viborg

Allan Thejll-Petersen, der sidder midtfor, har ikke før fået lov at se resultatet af sine mange snakke med den unge tegneserieforfatter, og han morer sig nu over at se sit barndomsminde fortalt som en tegneseriestribe.

Tegneserien om Allan var et af resultaterne, da Københavns Hovedbibliotek hen over sommeren satte fire unge forfattere til at omdanne plejehjemsbeboeres livshistorier til litterære værker. Alle værkerne kunne i går ses på biblioteket i forbindelse med den årlige litteraturfestival kbh læser til arrangementet Fire fortællinger fra en nær fortid. Ifølge litteraturformidler på Københavns Hovedbibliotek Lea Fløe Christensen giver værkerne et indblik i en nær fortid på en måde, der udfordrer de litterære genrer.

Det, der karakteriserer denne litteraturfestival, er, at den bringer litteraturen ud af sine vante rammer. Derfor fandt vi det oplagt at udfordre den litterære proces og eksperimentere med, hvordan det lyder, når man gør udpluk fra et langt indholdsrigt liv til et mere moderne litterært værk. Her undersøger vi det med genrerne novelle, essay, digt og tegneserie, siger Lea Fløe Christensen, som i sommer tog kontakt til Rosenborgcentret i det indre København, hvis leder fandt fire beboere med interessante livshistorier.

Selv udvalgte hun de fire unge forfattere, som ud over Johan F. Krarup blev Rasmus Nikolajsen, Irmelin Carla Prehn og Katrine Hornstrup Yde.

Der er tale om fire uhøjtidelige forfattere, der ikke er bange for at tænke anderledes og prøve noget nyt. Det er forfattere, der laver digte ud fra søgeresultater på internettet, litterære værker ved at klippe andres bøger sammen eller tegneserier om Udlændingestyrelsen. De har godt greb om virkeligheden og ved, hvordan de kan tviste den, men samtidig gøre det personligt og virkeligt for modtageren, siger hun og tilføjer, at dette dog ikke betyder, at opgaven har været nem for forfatterne.

Projektet har givet store udfordringer, da forfatterne selv skulle finde ud af, hvordan man omfavner og laver fiktion ud af noget så virkeligt som et rigtigt menneskes erindringer. Hvordan skulle eksempelvis en tegneserieforfatter kunne gøre en erindring til en tegneserie?

Den udfordring mærkede Johan F. Krarup også, fortæller tegneserieforfatteren under sin oplæsning. Men fra seriens hovedperson, Allan Thejll-Petersen, lyder der kun ros efter oplæsningen.

Jeg synes, det var meget fint og nøjagtigt, som det er sket. Jeg bliver helt rørt over at tænke over det.

Amerikanerne frygter fremtiden. Det skader præsident Barack Obama.
Amerikanerne frygter fremtiden. Det skader præsident Barack Obama. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.