Ehrenreich: Derfor vandt Obama valget

Historikerne vil hæfte sig ved, at Obama blev genvalgt til trods for store økonomiske problemer, vurderer Michael Ehrenreich, medredaktør på Kristeligt Dagblad

Ny kampagne skal få flere unge svenskere til at vælge at blive konfirmeret. Foto fra kampagnehjemmesiden http://wewanti.se/
Ny kampagne skal få flere unge svenskere til at vælge at blive konfirmeret. Foto fra kampagnehjemmesiden http://wewanti.se/. Foto: CARLO ALLEGRI Denmark.

Meningsmålingerne har ligget tæt helt op til valgdagen. Men nu står det fast: Det lykkedes Obama at vinde over Romney i valgkampen, og det skyldes først og fremmest hans økonomiske politik, vurderer Michael Ehrenreich, USA-kender og medredaktør på Kristeligt Dagblad.

Obama vandt, fordi han formåede at skabe tillid til den økonomiske politik, han har ført. Det er et håndslag til hans løfte om, at USA er på vej ud af krisen. Det lykkedes ham at fastholde den koalition, som skaffede ham i Det Hvide Hus i 2008. Det er en koalition af både de unge, de sorte og de spansktalende. Der har været mange spekulationer om, hvorvidt han kunne gentage begejstringen hos dem. Men det har det vist sig nu, at han godt kunne, siger Michael Ehrenreich.

LÆS OGSÅ:Så er det afgjort: Obama vinder valget

Han hæfter sig især ved, at Obama genvandt sin plads i Det Hvide Hus på trods af forholdsvis høj arbejdsløshed og økonomiske problemer i landet.

Vi ved, at økonomien altid spiller en hovedrolle under et valg, og at amerikanske præsidenter, der søger genvalg med en dårlig økonomi, virkelig får problemer. Men det er altså lykkes nu. Det, tror jeg, er noget, historikerne vil hæfte sig ved.

Obamas sejr skyldes ikke nødvendigvis, at republikaneren Mitt Romney førte en dårlig valgkamp.

Jeg tror ikke, man kan sige, at Romney gjorde noget forkert. Han var bare oppe mod en modstander, der var stærkere end ham. Desuden har det vist sig, at den koalition af vælgere, som republikanerne har gået efter, ikke har været stærk nok, siger Michael Ehrenreich.

Den politiske situation i USA har inden valget været fastlåst, hvilket har gjort det yderst besværligt for præsidenten at handle. Situationen efter valget ser ikke meget anderledes ud, da flertallet i både Senatet og i Repræsentanternes Hus er det samme. Alligevel er der med valget sket en positiv ændring, hvor der nu er kræfter, som arbejder i en mere konstruktiv retning, mener Michael Ehrenreich:

Den vigtige forskel er, at vi nu har haft et valg. Man går ind i en ny valgperiode, hvor man skal i gang med nogle meget vanskelige forhandlinger om budgetunderskuddet og økonomien. Der vil ligge et pres på både republikanerne og demokraterne for at få lavet et forlig. Præsidenten ved, at en meget betydelig del af hans eftermæle vil stå og falde med, om han får en aftale om budgetunderskuddet. Derfor vil han være imødekommende, og det samme tror jeg vil gælde for republikanerne. Selvom de har været meget afvisende de sidste par år, så ved de, at de amerikanske vælgere traditionelt straffer politikere, der hænger fast i hængekøjen. Jeg tror, der vil være en motivation til at tale sammen, og det er også, hvad USA trænger til. Og det vil samtidig også være godt for os i Europa.

Meget mere valg på K.dk

Natten igennem har Kriseligt Dagblad fulgt valget i USA tæt. Korrespondent Sidsel Nyholm mødte både jublende demokrater og slukørede republikanere i New York.

Jakob Holm var med til sejrsfest med demokraterne i Austin, hvor han til dagligt arbejder som lektor på universitetet og ved siden af skriver musikanmeldelser for Kristeligt Dagblad. Han oplevede valgaftenen som at være til landskamp i fodbold.

På Kristeligt Dagblads tema om præsidentvalget 2012 kan du læse en stribe nyheder, baggrunde, portrætter og videoer fra de seneste måneders valgkamp i USA. Her kan du også se video med Barack Obama og Mitt Romneys takketaler til vælgerne efter valget og læse begge kandidaters favoritvers fra Bibelen.

Du kan desuden deltage i debatten og give din mening til kende om, hvad du synes om genvalget af Barack Obama som præsident.