Juletræet og det svære demokrati

Beboerforening bør omgøre sit nej til et juletræ

Med sit nej til juletræet har det muslimske flertal i beboerforeningen i Egedalvænge desværre ikke gjort noget godt for integrationen eller demokratiet, mener dagens leder.
Med sit nej til juletræet har det muslimske flertal i beboerforeningen i Egedalvænge desværre ikke gjort noget godt for integrationen eller demokratiet, mener dagens leder. Foto: Bax Lindhardt Denmark.

Af julens mange forunderlige traditioner hører juletræet til blandt de mere meningsfulde. Selv om nogle finder, at det er et stort ressourcespild at fælde et purungt grantræ for at stille det ind i stuen i en uge eller to, har det trods alt en klar, kristen symbolik. Stjernen i toppen refererer til stjernen over Betlehem, lysene minder om Jesus som verdens lys, og træet selv peger hen til livets træ fra skabelsesberetningen. Den symbolik er åbenbart for stærk kost for det muslimske flertal i beboerforeningen Egedalsvænge i Kokkedal i Nordsjælland.

LÆS OGSÅ: Demokrati med omtanke

Foreningen har tidligere bevilget 60.000 kroner til en eid-fest, men nu vil man ikke bruge 7000 kroner på det juletræsarrangement, man ellers har haft i 40 år. I første omgang hed det sig, at ingen ville stå for det, men det har den danske formand for foreningen siden afvist. Selv om flere politiske partier, en virksomhed og privatpersoner har tilbudt at finansiere træet, var flertallet ikke umiddelbart indstillet på at omgøre den principielle beslutning. Det var et præcisionsskud i egen fod.

Der skal være et nyt bestyrelsesmøde i aften, og her bør flertallet besinde sig. Sagen har allerede udviklet sig langt ud over al rimelighed, senest ved at en gruppe hætteklædte unge i søndags overfaldt en sendevogn fra TV2. Det er både dumt og meget trist, og det befæster desværre indtrykket af, at i hvert fald nogle indvandrergrupper har svært ved at forstå, hvordan et ordentligt demokrati fungerer. At det ikke går ud på, at et flertal til enhver tid kan tromle et mindretal, men at man tværtimod skal tage hensyn til det. Opfordringen til at tage det princip alvorligt kan de i øvrigt dele med Dansk Folkeparti, der straks har forsøgt at slå politisk mønt på balladen, uanset at partiet ikke selv er specielt tolerant over for muslimer, når de som mindretal vil markere deres religiøse skikke og højtider.

Forløbet illustrerer, hvor svært det kan være at få det multikulturelle samfund til at fungere i praksis. Med sit nej til juletræet har det muslimske flertal i Kokkedal desværre ikke gjort noget godt for integrationen eller demokratiet. Man må håbe, det bliver ændret i aften, og at vi i så fald kan komme gennem hele december uden chikane og juletræshærværk.