Juletræ splitter også Bruxelles

I Bruxelles skal torvets traditionelle grønne juletræ skiftes ud med et avantgardistisk og geometrisk af slagsen. Det har afledt store protester blandt indbyggerne, som mener, det er et knæfald for byens muslimer

På den historiske plads Grand-Place i Bruxelles skal der i år stå et 24 meter højt avantgardistisk juletræ i stål i stedet for det traditionelle i træ. Bystyret afviser dog, at der ligger religiøse motiver bag udskiftningen.
På den historiske plads Grand-Place i Bruxelles skal der i år stå et 24 meter højt avantgardistisk juletræ i stål i stedet for det traditionelle i træ. Bystyret afviser dog, at der ligger religiøse motiver bag udskiftningen. Foto: Ken Gillham.

Indbyggerne i Bruxelles må i år undvære det traditionelle store juletræ på byens historiske torv, Grand-Place. Bystyret har besluttet at støve julen af, som det udtrykkes, og skifte det traditionelle juletræ fra Ardennerne ud med et 24 meter højt avangardistisk, geometrisk juletræ af stål og lyspaneler.

Det har udløst en storm af protester, ikke mindst på internettet, hvor en underskriftindsamling har fået over 22.000 underskrifter.

LÆS OGSÅ: Juletræet og det svære demokrati

Efter forbuddet mod juletræer i retsbygninger, forbud mod religiøse symboler i kommunale institutioner, forbud mod svinekød i skolekantinerne og efter at have døbt Julemarkedet om til Vinterglæder vil man nu også tage juletræet på torvet fra os, siger teksten.

Det elektroniske juletræ fremstilles som et knæfald for byens muslimer, og den 8. december planlægges en demonstration, hvor borgerne opfordres til at møde op på Grand-Place med et juletræ

Protesten mod det moderne juletræ er blevet lanceret af Bianca Debaets, medlem af bystyret for det flamske kristeligt demokratiske parti CD&V.

LÆS OGSÅ: Lektor: Juletræssag udfordrer tavse muslimer

Juletræet er hverken et kristent eller et religiøst symbol. Men juletræets navn refererer til julefesten. Det er denne reference, som ligger bag beslutningen om at fjerne det rigtige juletræ og den traditionelle julekrybbe. Hvad bliver det næste? Må vi heller ikke have påskeæg, fordi de refererer til påsken?, spørger Bianca De-baets.

Bystyret i Bruxelles afviser derimod, at der ligger religiøse motiver bag det nye high tech-juletræ.

LÆS OGSÅ: At værne om kultur og traditioner skal ikke være noget, politikerne skal lovgive om

Muslimerne har ikke været involeret i beslutningen. Der er tale om falske rygter, der cirkulerer på internettet. Julekrybben bliver installeret som sædvanlig, og der bliver masser af rigtige juletræer både på Grand-Place og i resten af byen. Det elektroniske juletræ er led i det kunstneriske program i forbindelse med Plaisirs dHiver, Bruxelles julefestival, siger Perrine Marchal, talskvinde for Bruxelles borgmester, Freddy Thielemans.

Bianca Debaets beklager over for Kristeligt Dagblad, at hendes udtalelser er blevet benyttet til at pege fingre ad muslimerne.

Jeg bryder mig ikke om dette sterile, moderne juletræ på byens historiske torv, der burde bevare sit historiske træ. Og jeg har en mistanke om, at det er led i en sekularisering af de religiøse udtryk i det offentlige rum. Jeg mener netop, at alle religioner skal kunne udtrykkes offentligt, siger Bianca Debaets.