Skole dropper advent og kalder begivenheden for religiøs

Det har vakt stor debat i Sverige, at en rektor på skole har valgt at droppe det årlige besøg i kirken til advent. Begivenheden er for religiøs til at finde sted i skoletiden, mener han

Skoler i både Danmark og Sverige har i årevis arbejdet sammen med lokale kirker om arrangementer i juletiden. På billedet laver Dalby Skole krybbespil i Dalby Kirke.
Skoler i både Danmark og Sverige har i årevis arbejdet sammen med lokale kirker om arrangementer i juletiden. På billedet laver Dalby Skole krybbespil i Dalby Kirke. Foto: Claus Fisker Denmark.

Herhjemme har reaktionerne været stærke på, at beboerforeningen Egedalsvænge har fravalgt at indkøbe det årlige juletræ til gården.

I Sverige har det tilsvarende vakt heftig debat, at en rektor på en skole i Ekshärad nu har aflyst skolens årlige adventsbesøg i den lokale kirke. En begivenhed, han mener, er alt for religiøs til skoletiden.

På skolen har der ellers været tradition for at gå i kirke og fejre den første advent - en tradition, som har været holdt i hævd siden 1992.
Men det vil rektor Anders Thörne nu ændre på, skriver Sveriges Television.

"I skolelovens kapitel et paragraf seks står der, at vi ikke må have religiøse indslag i undervisningen. Og jeg tolker en gudstjeneste som et religiøst indslag, siger han til Sveriges Television.

LÆS OGSÅ:Det er beboerdemokratiets vilkår at diskutere juletræ

Det er flere forældre til børn i skolen ærgerlige over.

Børn har al mulig ret til at vide, hvorfor vi fejrer disse højtider, som vi gør, og det er en fantastisk måde at være en del af ceremonien i kirken, siger en forælder ved navn Magdalena Herre til Sveriges Television.

På den svenske hjemmeside Dagens Nyheter bliver beslutningen også heftigt debatteret. I skrivende stund har 2600 læsere delt artiklen Gud må ikke være med, når skolen samles i kirken på Facebook. Derudover har hele 242 personer kommenteret artiklen på Twitter, mens 168 læsere har skrevet debatindlæg på Dagens Nyheters hjemmeside.

De fleste er fortørnede over rektor Anders Thörnes beslutning.

"Skal alle billeder af Jesus Kristus og alle kors så også fjernes eller tildækkes? Er det også "religiøse elementer," spørger en læser, der kalder sig Raffelhök.

"Jeg synes, at alle arbejdspladser skal fejre Advent i kirken. () Et kick-off i kirken burde være obligatorisk, vi lever trods alt har et kristent land, og Guds ord har ingen medarbejdere lidt skade af," skriver en anden læser ved navn Camilla Grepe.

SKRIV NEDENFOR: Hvad mener du om, at den svenske skoleleder har aflyst den traditionelle fejring af advent i kirken?