Striden om juletræet har sluppet voldsomme følelser løs

Balladen om et juletræ i Kokkedal involverer nu fire ministre, dødstrusler, smadrede ruder, en flygtende beboerformand, smædekampagner og demonstrationer i weekenden

I går havde Dansk Folkeparti og Venstre kaldt kulturminister Uffe Elbæk (R) i samråd om sagen, for kunne det virkelig passe, at ministeren ikke tager sagen alvorligt? Nej, forklarede ministeren flere gange og pointerede, at sagen og dens omsiggribende konsekvenser er ubehagelige.
I går havde Dansk Folkeparti og Venstre kaldt kulturminister Uffe Elbæk (R) i samråd om sagen, for kunne det virkelig passe, at ministeren ikke tager sagen alvorligt? Nej, forklarede ministeren flere gange og pointerede, at sagen og dens omsiggribende konsekvenser er ubehagelige. Foto: Bax Lindhardt Denmark.

Der er meget langt til julefreden i både Egedalsvænge og på Christiansborg.

Begge steder er årsagen det manglende juletræ i Egedalsvænge-bebyggelsen i Kokkedal. I går havde Dansk Folkeparti og Venstre kaldt kulturminister Uffe Elbæk (R) i samråd om sagen, for kunne det virkelig passe, at ministeren ikke tager sagen alvorligt? Nej, forklarede ministeren flere gange og pointerede, at sagen og dens omsiggribende konsekvenser er ubehagelige.

LÆS OGSÅ: Det er beboerdemokratiets vilkår at diskutere juletræ

Flertallet skal altid tage hensyn til mindretallet, og jeg synes, bestyrelsen i Egedalsvænge har truffet en dårlig beslutning. Hvis man kunne spole filmen tilbage, ville jeg håbe, at debatten ikke havde fået et så dramatisk følelsesmæssigt forløb. Det er ærgerligt, at yderfløjene har skabt dene situation. Jeg har selv fået mordtrusler på Facebook, fordi jeg har sagt, som jeg har sagt. Jeg synes, det er dybt ubehageligt, sagde kulturministeren.

Mordtruslen mod Uffe Elbæk er den foreløbige kulmination på en tilsyneladende endeløs række af episoder, som knytter sig til juletræssagen. En sag, som begyndte i starten af november, hvor et flertal i Egedalsvænges beboerbestyrelse besluttede, at juletræ og julefest i år skulle sløjfes. I aftes efter redaktionens slutning var der ekstraordinær generalforsamling i beboerforeningen med kampvalg til en ny bestyrelse.

LÆS OGSÅ: Tre eksperter vurderer substansen i juletræssagen

I den lange række af juletræsrelaterede episoder optræder en udtalelse fra direktør Bent Frederiksen fra boligselskabet 3B. I går morges rådede han den bestyrelse, som skulle vælges, til ikke at rejse et juletræ på grund af risikoen for, at Egedalsvænge kan udvikle sig til en krigsskueplads. Senere på dagen kom så kulturministerens melding om dødstrusler, og allerede fra morgenstunden havde social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) ytret sig på Facebook:

Juletræsgate fortsætter. Nu bringes det argument frem, at for at bevare julefreden skal beboerne droppe ønsket om et juletræ i Egedalsvænge. Har lyst til at sige, at det, synes jeg, er et ualmindeligt dårligt råd. Rigtig skidt, faktisk.

LÆS OGSÅ: Borgmester om juletræsballade: Få det løst

Med udtalelserne fra Elbæk og Hækkerup er antallet af involverede ministre nu oppe på fire, for tidligere på måneden har også kirke- og ligestillingsminister Manu Sa-reen (R) samt minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) blandet sig.

En kvinde, som ikke længere ønsker at blande sig, er Karin Leegaard Hansen, afgående beboerbestyrelsesformand i Egedalsvænge. Den 11. november fik hun smadret ruderne i sin lejlighed, og nu flytter hun fra området efter 29 år, fordi hun føler sig truet.

Den trussel, som den afgående formand føler, har også vist sig på Facebook og i en sms-kæde. Heri trues muslimer, som støtter Karin Lee-gaard Hansen, med, at de skal frygte Allah.

Og på lørdag kan der bæres yderligere ved til juletræsbålet, når både Anti-Fascistisk Aktion og foreningen Stop Islamiseringen af Danmark har bebudet demonstrationer i Egedalsvænge. Om demonstrationerne sagde Uffe Elbæk i går:

Jeg synes, demonstrationerne er tåbelige, men vi har en lang, flot demokratisk tradition for forsamlingsfrihed i Danmark. Jeg vil ikke knægte forsamlingsfriheden, og jeg er fuldstændig overbevist om, at folkestyret er stærkt nok til at tackle yderfløjene i dansk politik.