Minister: Slut med at kvæle almennytte i bureaukrati

Reglerne for spil har begravet almennyttige organisationer i et grotesk bureaukrati. Nu vil skatteministeren fjerne de værste problemer

Med en ændring af den nuværende bekendtgørelse bliver det muligt for foreninger at holde almennyttige lotterier to gange om året, så længe lotterierne er tilknyttet ét arrangement af højst to dages varighed, og den samlede salgssum for lotterierne ikke overstiger 250.000 kroner.
Med en ændring af den nuværende bekendtgørelse bliver det muligt for foreninger at holde almennyttige lotterier to gange om året, så længe lotterierne er tilknyttet ét arrangement af højst to dages varighed, og den samlede salgssum for lotterierne ikke overstiger 250.000 kroner. . Foto: Tim Oram.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) griber nu ind over for det stærkt kritiserede bureaukrati, der har ramt de almennyttige organisationer, som holder lotteri til gode formål.

Det sker, efter Kristeligt Dagblad tidligere på måneden beskrev, hvordan en basar til fordel for et børnehjem i Israel i år måtte droppe seks ud af syv tombolaer. Alle lodder skulle nu pludselig være i samme tromle og koste det samme, ligesom der kun måtte være én serie af gevinster. Som en ekstra bureaukratisk udfordring skulle basarens frivillige desuden prissætte hver enkelt af de 2100 gevinster over for myndighederne.

LÆS OGSÅ: Der skal være god balance mellem mål og midler

Basaren har ellers været holdt uhindret i 66 år. Efter at en ny spillelov er trådt i kraft, har SKAT imidlertid overtaget spilletilladelserne fra det lokale politi og fortolker altså reglerne langt strammere, end i hvert fald Københavns Politi har gjort.

Bureaukratiet har været grotesk og et generelt problem, mener ISOBRO, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, ligesom SKATs praksis har mødt forargelse og kritik fra flere politiske partier.

Den kritik har skatteminister Holger K. Nielsen (SF) nu lyttet til. Han vil derfor sørge for, at den nuværende bekendtgørelse på området bliver ændret inden for de næste 14 dage. Det siger han til Kristeligt Dagblad. Forslaget sendes i dag til høring.

Nogle af de konsekvenser, der har været, synes jeg bestemt har været uheldige. Meningen har jo ikke været at ødelægge det frivillige arbejde. Der er jo mange organisationer, som har tradition for julebasarer, og det er jo ikke vores hensigt, at det skal ødelægges, fordi en lovbestemmelse fortolkes lidt strammere, end man er vant til, siger han.

Med den nye ændring bliver det muligt for foreninger at holde almennyttige lotterier to gange om året, så længe lotterierne er tilknyttet ét arrangement af højst to dages varighed, og den samlede salgssum for lotterierne ikke overstiger 250.000 kroner. Desuden skal salget ske i samme periode som arrangementet.

Hvorfor SKAT har fortolket reglerne langt strammere end politiet, kan skatteministeren ikke svare på, men den nye ændring skal løse problemet, forklarer han.

Den besked glæder generalsekretær i ISOBRO Robert Hinnerskov:

Jeg er glad for, at der bliver gjort noget for de små foreninger, som har været ramt af dette her. Ændringen ser ud til at løse de problemstillinger, vi kender til, og den imødekommenhed fra skatteministeren lover godt for den varige løsningsmodel på hele området, som vi venter på. For man kan næppe forestille sig, at skatteministeren laver én løsning nu og den stik modsatte om et år, hvor den permanente løsning forventes at træde i kraft.

Der foregår i øjeblikket en revision og modernisering af hele spilleområdet, som først forventes at være klar i efteråret 2013, og som ifølge kontorchef i Spillemyndigheden Nina Uldal vil komme de almennyttige organisationer til gode.

Udkastet til den nye bekendtgørelse indeholder flere muligheder for de almennyttige organisationer til at kunne få en ekstra indtægt ved at holde lotterier, og det giver dem mere lempelige vilkår. Så udkastet til den nye bekendtgørelse lægger op til, at de almennyttige organisationer stilles lidt bedre, siger hun.