Supermarkeder indrettet for mænd vinder frem

Målet er at imødekomme mænds målrettede indkøbsvaner og dermed skabe et mersalg

Da supermarkedskæden Irma sidste år eksperimenterede med kønsopdelte tilbudsaviser, indeholdt mændenes langt flere røde bøffer og rødvin end kvindernes (arkivfoto)
Da supermarkedskæden Irma sidste år eksperimenterede med kønsopdelte tilbudsaviser, indeholdt mændenes langt flere røde bøffer og rødvin end kvindernes (arkivfoto). Foto: Torben Klint Denmark.

Forskellen på mænd og kvinder kommer nu også til udtryk i indretningen af supermarkeder.

I USA eksperimenterer den verdensomspændende detailvareproducent Procter & Gamble med at indrette særlige indkøbsområder, der skal imødekomme mænds indkøbsvaner, som er mere målrettede og mindre impulsive end kvinders. Supermarkedet New York Citys Westside Market i storbyen New York har fulgt op og indrettet en såkaldt man aisle (mandegang), hvor barberblade, barbecue-sovs og kød er placeret side om side, så mændene ikke behøver fare vild i butikkernes store udvalg.

LÆS OGSÅ: Der går mandehørm i madlavningen

I Storbritannien gør mange supermarkeder det allerede, og i Danmark arbejder de store detailkæder på at gøre det lettere, hurtigt og målrettet at finde varerne på indkøbssedlen og komme ud igen.

Det bekræfter Maia Sejersen, kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked, Danmarks største detailkoncern, der blandt andet tæller kæderne Føtex, Bilka og Netto.

Vi forsøger i højere grad at tage højde for, at nogle kunder ikke har lyst til at gå rundt og ose. De har en liste med og vil hurtigt ind og hurtigt ud igen og har ikke lyst til at skulle hele butikken igennem for at komme frem til mælken. I Føtex er vi lige nu i gang med et udviklingsprojekt, der skal gøre det muligt at komme hurtigere rundt, siger Maia Sejersen.

Hos Coop Danmark A/S, der blandt andet driver supermarkedskæderne Kvickly, SuperBrugsen, Fakta og Irma, mener informationsdirektør Jens Juul Nielsen også, at den mandlige målgruppe fremover bør have mere opmærksomhed, både vare- og indretningsmæssigt.

Som et forsøg fik supermarkedskæden Irma sidste år henholdsvis en gruppe af mænd og en gruppe af kvinder til at lave deres bud på ugens tilbudsavis.

LÆS OGSÅ: Det grænseløse forbrug og truslen mod vores sundhed

Og der var langt flere røde bøffer og kraftig rødvin i mændenes, mens kvinderne tænkte mere helhedsorienteret i opskrifter til en hel menu. Vores primære målgruppe er stadig kvinder, men der er ingen tvivl om, at mænd i langt højere grad begynder at interesse sig mere for gastronomi og er mere aktive på den front. Det taler for, at vi fremover kan bevæge os i en retning, hvor vi i stigende grad målretter os mændene, for der er stor forskel på mænds og kvinders måde at købe ind på, siger Jens Juul Nielsen.

Det maskuline hensyn i indretningen bygger dog ikke kun på barmhjertighed. En rapport fra i år, bestilt af den amerikanske tv-station ESPN, konstaterer, at andelen af amerikanske mænd, som foretager familiens ugentlige indkøb i supermarkedet, er stigende. I perioden 1985 til 2011 er tallet steget fra 14 til 31 procent.

Louise Byg Kongsholm, der er direktør i Pej Gruppen - Scandinavian Trend Institute, som formidler viden om tendenser til private virksomheder, er da også overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før supermarkeder med mandeoaser er i Danmark.

Mænd har det bedre med en hurtig løsning og vil gerne have indkøbene overstået. De kan ikke kapere at have 14 forskellige slags ketchup at vælge imellem. Derfor vil mænd også fremover vælge det supermarked med den mest overskuelige indretning, hvor de hurtigst muligt kan komme ud igen, påpeger Louise Byg Kongsholm.