Stadig flere europæere må leve i fattigdom

120 millioner EU-borgere er på vej ud i armod eller er der allerede. Nogle steder er der tale om en regulær social nødsituation, lyder det fra EU

Spareplaner og den økonomiske krise skubber flere og flere familier og enkeltpersoner ud i hjemløshed over hele Europa.
Spareplaner og den økonomiske krise skubber flere og flere familier og enkeltpersoner ud i hjemløshed over hele Europa. Foto: Nils Meilvang.

Natten til onsdag i sidste uge døde en hjemløs i kulden foran de sociale myndigheders lokaler i Bruxelles. Det skete, lige op til at EUs statistikkontor, Eurostat, offentliggjorde en undersøgelse, der viser, at 24 procent af unionens borgere befandt sig i eller på kanten af fattigdom i 2011. Det vil sige, at 119,6 millioner af EUs 500 millioner indbyggere enten led alvorlig materiel nød, befandt sig under EUs fattigdomsgrænse eller boede i husstande med ingen eller meget lav beskæftigelse.

Det er næsten et procentpoint højere end året før, og det bekymrer EUs socialkommissær, Laszlo Andor.

LÆS OGSÅ: DR tema: Hvorfor fattigdom?

I nogle dele af Europa ser vi en reel social nødsituation med voksende fattigdom og tårnhøj arbejdsløshed, særligt blandt unge mennesker, siger Laszlo Andor, der kalder situationen uholdbar.

Også i Danmark er tallene dystre. Kommissionen anslår, at 18,9 procent af befolkningen er i fare for at ende i fattigdom herhjemme.

Bag tallene gemmer sig, at 13 procent af befolkningen lever for under 60 procent af medianindkomsten i samfundet som helhed. 2,6 procent kan ikke få pengene til at slå til til basale fornødenheder som husleje, varme, vaskemaskine, farvefjernsyn eller kød til måltiderne. Mens 11,1 procent af danskerne mellem 0 og 59 år bor i husstande, hvor ingen har fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

Danmark ligger dog stadig i den pæne ende af statistikken. I lande som Bulgarien, Rumænien, Letland og Grækenland er mellem halvdelen og en tredjedel af befolkningen fattig eller i fare for at blive det.

LÆS OGSÅ: Rettighedsbaseret udviklingsbistand nybrud eller blindgyde?

Med arbejdsløsheden på vej op og uden bedring i sigte bekymrer de nye tal de aktører, der taler de fattigstes sag i Europa.

Spareplaner og den økonomiske krise skubber flere og flere familier og enkeltpersoner ud i hjemløshed over hele Europa, siger Heather Roy, der er direktør i Eurodiaconia, et netværk af kristne hjælpeorganisationer.

LÆS OGSÅ: Dagligvaregigant forudser fattigdom i Europa

Lederen af paraplyorganisationen for EUs sociale organisationer, Social Platform, bebrejder de europæiske stats- og regeringschefer samlet i Det Europæiske Råd, at de fokuserer alt for stramt på besparelser i et forsøg på at få EU til at konkurrere sig ud af krisen.

Rådet mener, at konkurrenceevne vil skabe vækst, vækst vil skabe beskæftigelse, og beskæftigelse vil så reducere fattigdommen, særligt blandt unge. Det tror vi ikke på, for der er ikke forudset vækst i Europa de næste mange år, og de fleste af de job, der er blevet skabt siden 2009, er usikre og har ført til vækst i antallet af arbejdende fattige, skriver lederen af Social Platform, Pierre Baussand, i en analyse.