Skræddersyet rejselitteratur vinder frem

Mange vil hellere kaldes rejsende end turister, og det afspejler den litteratur, vi læser før, under og efter en tur ud i verden. På det seneste er der udkommet flere rejsebogsserier, der kan tilfredsstille behovet for individuelle oplevelser

Seneste skud på stammen af nye rejsebøger er bøger om London for børn og unge. –
Seneste skud på stammen af nye rejsebøger er bøger om London for børn og unge. –. Foto: Luke MacGregor.

Med et omskrevet H.C. Andersen-citat kan man sige, at rejselitteraturlæsning er at leve. Enhver dansk boghandel har hylder med alverdens guidebøger og rejsebeskrivelser, og på bibliotekerne er der hele afdelinger med rejselitteratur. Sådan har det været i mange år, for vores lyst til at rejse ud i verden og læse om den er langtfra ny. Lonely Planet-serien er kendt over det meste af verden, og herhjemme er Politikens Turen går til-bøger bestsellere. Men på det seneste er der dukket en ny type mere målrettet rejselitteratur op, der kan tilfredstille et stigende behov for det, som man kunne kalde den individuelle rejse.

LÆS OGSÅ: Kulturrejser i børnehøjde

Sara Helena Kangas bøger Ella Bellas eventyr er eksempelvis skrevet direkte til segmentet af børnefamilier, der gerne tager deres mindre børn med på storbyferier, og på samme måde henvender Aarhus Universitetsforlags succesfulde Vide verden-serie sig til mennesker, der gerne vil dykke ned i enkeltoplevelser på deres feriedestination.

I Vide verden-serien fortæller 12 forskellige mennesker i essayistisk form om et eller andet i en given by, som de brænder for. Det kan eksempelvis være Central Park i New York eller teaterlivet i London. Vi er ikke objektive på den måde, at vi fortæller om byens vigtigste seværdigheder, derimod giver vi den rejsende en ekstra viden om forskellige steder eller temaer, han eller hun kan opsøge.

Det siger forlagschef Carsten Fenger-Grøndahl, Aarhus Universitetsforlag. Han er selv forfatter til flere Turen går til-bøger, men har opdaget, at der i stigende grad er efterspørgsel på fagpersoner, der går i dybden med deres rejseoplevelser og samtidig skriver godt.

Mange har lyst til at forberede deres rejse hjemme i lænestolen, og så er det altså vigtigt, at det, man læser, er god litteratur, mener han.

Indtil videre er der kommer otte bøger i Vide verden-serien, senest om London og Athen, der er udkommet i dette efterår, og flere er på vej.

Sara Helena Kangas har indtil videre sendt Ella Bella og hendes familie til henholdsvis Berlin og London, og hun arbejder i øjeblikket på flere europæiske storbyer.

Jeg oplever, at det er blevet med rejselitteratur ligesom med kogebøgerne: De bliver mere og mere specifikke. Vi går fra noget, der er bredt informerende, til noget, der opfylder den enkeltes behov. Vi vil ikke allesammen rejse på samme måde, siger Sara Helena Kangas.

I januar udkommer to bøger med titlerne Hi London med klassen på tur og Hallo Berlin med klassen på tur, der er skrevet af Peter Bejder og Per Straarup Søndergaard. Det er rejsebøger, der er direkte målrettet folkeskolens 8., 9. og 10. klasser, som typisk tager på grupperejser .

Det særlige ved bøgerne er, at de fokuserer på faglighed. Det vil sige, at vi målretter byens seværdigheder og tilbud til skoleopgaver i eksempelvis samfundsfag, biologi eller engelsk, siger Peter Bejder.

Han har mange års erfaring i at skrive rejsebøger, og oplever et stigende behov for, at rejselitteraturen målrettes særlige grupper.

Vi vil allesammen have, at der skal være noget specifikt for os, siger han. Hvis de to skolerejsebøger bliver en succes, satser han på at følge op med bøger til blandt andet København, Sydsverige, Bornholm og Nordtyskland.

Janne Liburd, der er leder af Center for Turisme, Innovation og Kultur på Syddansk Universitet, siger, at rejselitteratur historisk er en måde, hvorpå det fremmede bliver gjort tilgængeligt, så vi kan genkende det, når vi kommer ud. Men at vi nu ser genkendelsen i en ny form, der er mere individualiseret.

Vores forbrug af rejser er blevet anderledes. I forhold til tidligere planlægger vi ikke så meget, vi rejser oftere og mere spontant, eksempelvis på forlængede storbyweekender. Samtidig er vi holdt op med at søge vores information i rejsebranchens egne beskrivelser, men derimod vil vi gerne læse personhistorier, der passer til vores måde at rejse på. Altså, hvis I rejser med børn, gør I sådan og sådan, eller hvis du som kvinde rejser alene, gør du sådan og sådan, siger Janne Liburd og tilføjer, at der også findes rejsebeskrivelser til eksempelvis homoseksuelle.

Rune Andersen, der er cand.mag. i mellemøststudier og har en ph.d.-grad i rejse- og turistlitteratur, er enig i, at danskerne i dag rejser langt mere individuelt end tidligere, og samtidig søger efter originalitet.

Vi vil ikke være turister, for det frembringer indre billeder af japanere med kameraer om halsen og danskere til grisefester. Nej, vi vil være rejsende, der søger den særlige fortælling om autenticitet. Derfor er det helt naturligt, at der udvikles og udgives mere litteratur, der passer til specifikke gruppers individualitetsrejser, mener han.