Pyrus holder alletiders jul med stald-ræs og fersken-flæsk

Jan Linneberg er kendt som drillenissen Pyrus fra julekalederen Allertiders Jul. Men hans egen jul med familien er bestemt heller ikke kedelig. Mandelgaven er gemt i stalden, og flæskestegen byder på eksotiske overraskelser

Jan Linneberg elsker slik og søde sager i sin rolle som drillenissen Pyrus i julekalenderen "Alletiders jul".
Jan Linneberg elsker slik og søde sager i sin rolle som drillenissen Pyrus i julekalenderen "Alletiders jul". Foto: JENS NØRGAARD LARSEN.

Vi nærmer os jul, og i den forbindelse har Kristeligt Dagblad spurgt kendte julemænd og nissepiger om deres juletraditioner. I dag fortæller Jan Linneberg, der spillede Pyrus i julekalenderen "Alletiders Jul", om sine juleminder.

Hvad er jul for dig?
Jul er traditionsbundet. Det er den ene gang om året, hvor jeg er sammen med familien 100 procent, og hvor vi går ture og hygger os sammen.

Hvad er dit sjoveste juleminde?
Hjemme på gården hos mine forældre i Jylland mellem Herning og Ikast har vi den tradition, at når man finder mandlen i risalamanden, skal man efterfølgende ud og lede efter gaven på gården. Det er et slags orienteringsløb eller skattejagt, hvor børnene leder efter spor, som min far har lagt ud. Det kan være, der ligger en seddel med et billede af stalden eller hesten, og så løber de derhen og så videre, indtil de finder gaven. Og der er mange børn på gården den aften, for vi er fire søskende, og alle har børn. Senere, når alle gaverne er pakket ud, har vi en anden hyggelig tradition. Så leger børnene med deres gaver, og de voksne går på loftet og tager et spil bob og drikker en øl.

LÆS OGSÅ: Derfor foregår DRs kalender "Julestjerner" i Brorfelde

Hvad er dit værste juleminde?
For et par år siden skulle min familie komme til jul hjemme hos os, og jeg skulle lave gås. Gåsen var så fed, at det lignede, der var eksploderet en fedtbombe i vores køkken. Jeg har aldrig været nogen ørn til at håndtere døde dyr, og gåsen blev heller ikke særlig vellykket. En anden gang havde jeg købt en økologisk and, men den blev så tør og sej, at den ikke var til at spise. Så i dag laver jeg kun andebryst til jul. Jeg har også foreslået min kone at lave lam eller en god oksesteg, men det, synes hun ikke, er nogen god ide - vi skal have flæskesteg, siger hun.

Hvordan skal du holde jul i år?
I år skal vi holde by-jul i Ganløse, hvor jeg bor med min familie. Og juledag indeholder altid gåture og eftermiddagshygge med nødder og portvin. Hele dagen foregår på børnenes præmisser, og så skal vi i kirke og høre julegudstjenesten. Vi bliver nødt til at tage af sted et par timer før, den starter, for vores præst Kathrine Lillør er en rigtig god prædikant og meget humoristisk. Kirken bliver hurtigt fyldt. Og så er der jo noget særligt over kirken juleaften på grund af budskabet og Jesu fødsel.

Når vi kommer, laver jeg maden. Flæskestegen bliver fyldt med svesker og ferskner, som har ligget i sursød lage natten over med kogt rørsukker, eddike, rødvin og portvin. Det er en gammel Jamie Oliver opskrift. Fyldet proppes ind i hulrummet mellem kødet og sværene, hvorefter stegen lukkes til og bindes sammen med sejlgarn. Jeg elsker jomfruhummer, så den bliver hjembragt fra Skagen og serveret have til forret, og så skal vi selvfølgelig have risalamande og portvin til dessert.