Nyt tilbud: Bliv borgerligt gift i præstefri kirke

Hvis ønsket om et romantisk bryllup i en smukt pyntet kirke kolliderer med ønsket om en vielse uden præst, salmer og prædiken, er der nu hjælp at hente i en frikirke på Lohals

At have en vielse i en kirke med kristne symboler og samtidig sige, at det er en borgerlig vielse, er "selvmodsigende, så det basker", mener Mikkel Wold, sognepræst ved Marmorkirken i København og lektor ved Teologisk Pædagogisk Center.
At have en vielse i en kirke med kristne symboler og samtidig sige, at det er en borgerlig vielse, er "selvmodsigende, så det basker", mener Mikkel Wold, sognepræst ved Marmorkirken i København og lektor ved Teologisk Pædagogisk Center. Foto: Susanne mertz Denmark.

Nu er det blevet muligt at kombinere drømmen om et smukt kirkebryllup med en borgerlig vielse uden præst. En tidligere evangelisk-luthersk frikirke i Lohals på Langeland er blevet købt af Erik Frodelund, juridisk rådgiver og tidligere chefredaktør. Han har skrevet under på, at han ikke vil bruge kirken til noget kirkeligt eller religiøst, men har i stedet omdannet kirken til såkaldt kulturkirke. Og fra maj næste år vil det være muligt for vordende brudepar at blive borgerligt viet i kirken.

LÆS OGSÅ: Bryllupstraditioner før og nu

Jeg har en borgerlig kirke, der ikke må bruges til religiøse handlinger, og jeg tænker, at den kan være en smuk ramme om en borgerlig vielse, siger Erik Frodelund.

Han mener, at der hidtil har manglet et romantisk og hyggeligt rum, der kan gøre vielsen til noget særligt.

Det lysende kors i gavlen, kirkeskibet og de andre kristne symboler vil fortsat være der, ligesom Jesus tager imod i form af en nyopsat skulptur, der er hugget i lavasten og sejlet hertil fra Bali. Men det er som en højtidelig kulturhistorisk ramme om en særlig begivenhed.

Erik Frodelund, der indtil videre selv har brugt omkring 300.000 kroner på at sætte kirken i stand, håber også, at projektet vil kunne skabe flere arbejdspladser i området.

LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste begivenheder til et bryllup

Han mener ikke, der er noget modsætningsfyldt i at bruge en kirke til en borgerlig vielse.

Men at have en vielse i en kirke med kristne symboler og samtidig sige, at det er en borgerlig vielse, er selvmodsigende, så det basker, mener Mikkel Wold, sognepræst ved Marmorkirken i København og lektor ved Teologisk Pædagogisk Center.

Det udtrykker mange danskeres forhold til kristendommen. Kirken har en symbolsk betydning, men man har ikke viden til at trænge bag om symbolerne. Man lægger selv noget i dem i stedet for at se dem i den sammenhæng, de er blevet til. Det er meget kendetegnende for moderne religiøsitet, siger han.

LÆS OGSÅ: Kirkelig velsignelse, borgerlig vielse

Tiltaget er ifølge Mikkel Wold udtryk for to mangler:

Det ene er mangel på traditionsbevidsthed, det andet er mangel på humor. Begge dele er fraværende. At gå ind i en kirke og have de kristne symboler og samtidig sige, at det er en borgerlig vielse, det er da morsomt, synes jeg.