Blandet modtagelse af DRs dækning af julen

Slapt og tyndt lyder kritikken af mængden af DRs juleprogrammer med kristent indhold. Samtidig er der dog også roser til den nye julekalender Julestjerner

Hos KLF - Kirke og medier er generalsekretær Mikael Arendt Laursen positiv over for DR's dækning af julen. Særligt på grund af kanalens julekalender "Julestjerner".
Hos KLF - Kirke og medier er generalsekretær Mikael Arendt Laursen positiv over for DR's dækning af julen. Særligt på grund af kanalens julekalender "Julestjerner". Foto: Torkil AdsersenDenmark.

Klassikere som julegudstjenesten og midnatsmessen fra Rom er stadig på programmet, men ser man nærmere på DRs tv-programmer over julen, er kun DRs julekalender Julestjerner et egentligt nyt program, der på DRs hovedkanal, DR 1, fortæller noget om den kristne jul.

Det viser en gennemgang af DRs tv-programmer med kristent indhold i dagene 18. 30. december.

LÆS OGSÅ: Højtideligheden vender tilbage

Seertilbuddene tæller blandt andet Julestjerner og genudsendelse af Bertelsen på Caminoen på DR 2 samt fire dokumentarprogrammer på DR K og DR 2. Bestemt ikke tilfredsstillende, lyder det fra teolog og medlem af bestyrelsen af DR Katrine Winkel Holm:

Jeg synes, det er ret tyndt. Jeg kunne godt ønske mig, at DR brugte julen som en chance for at oplyse om kristendommen på en sjov og underholdende måde. Og at man benyttede sig af hovedkanalerne til at gøre det. Nu for eksempel programmet om livet på Jesu tid, der bliver sendt på DR K. Det er en meget fin kanal, men det er jo ikke hovedvejen, men en niche. Alt i alt er jeg skuffet over DRs dækning, og jeg synes ikke, de lytter til kritikken, siger Katrine Winkel Holm.

Også tidligere sognepræst og forhenværende medlem af folketinget for De Radikale Asger Baunsbak-Jensen kritiserer DR.

De gør det meget dårligt. Der er så mange muligheder for at fortælle om julen, og de griber så få af dem. Her tænker jeg ikke bare på gudstjenester, men også historier om, hvordan kirken og de kirkelige foreninger som for eksempel Kirkens Korshær og Frelsens Hær arbejder op til højtiden. Men det er, ligesom om DR er blevet forlegen over for at afspejle, hvad julen er. Julekalenderen kan godt gå an, men så er der heller ikke mere at sige om den. Dækningen er generel meget slap, og der er grund til at udtrykke stor utilfredshed med Danmarks Radio.

Hos KLF Kirke og medier er generalsekretær Mikael Arendt Laursen positiv over for DRs dækning af julen. Særligt på grund af kanalens julekalender Julestjerner, fortæller han.

DR har lavet en julekalender med fokus på den kristne jul, og derfor synes jeg, de her lever op til de forpligtelser, de har i forhold til at formidle julen som kristen højtid. Men selvfølgelig kan man diskutere volumen, og man kunne også godt ønske sig mere. Men jeg synes grundlæggende, at de gør et hæderligt forsøg på at leve op til deres forpligtelser.

DRs direktør, Inger Bach, siger til kritikken:

Det er vigtigt for DR, at den kristne højtid skal fylde i både radio og fjernsyn og det synes jeg, den gør. Jeg glæder mig som mange andre over vores julekalender, der samler både børn og voksne på DR 1 i det meste af december. På DR 1 ved vi også af erfaring, at der er stor tilslutning til julegudstjenesten den 24. december og nytårsgudstjenesten lige efter midnat nytårsaften, og de har deres naturlige placering på den brede kanal. Med i billedet hører også, at vi i dag torsdag sender programmet Ramasjang live fra Maribo Domkirke.