Juleposten er stadig ført med pen

Noter

Julekortene bliver stadig skrevet i hånden.
Julekortene bliver stadig skrevet i hånden. Foto: .

Danskerne skriver færre breve og flere mail, smser og facebookbeskeder. Men her til jul griber vi stadig pennen og skriver rigtige breve og kort til familie og venner. Vi har rigtig god gang i kedlerne med mas-ser af julepost. Postmængden er omkring dobbelt så stor som på en almindelig hverdag, siger Gert Thomsen, der er chef for Post Danmarks brevcentre i Fredericia og Aarhus. Antallet af breve i Danmark er ellers faldet voldsomt. De senere år har faldet været på omkring ti procent om året, siger Gert Thomsen. Men juleposten kører stadig på næsten fuld styrke. Det er cirka på samme niveau som sidste år måske marginalt mindre, siger Gert Thomsen. Derfor er der mere end travlt lige nu på Østjyllands Postcenter i Aarhus. Vi regner med, at vi i Aarhus i aften vil producere 700.000-800.000 breve, og mere end halvdelen af dem er julekort, siger Gert Thomsen til DR Østjylland.

LÆS OGSÅ: Historiske billeder: Julestemning i København efter krigen

Julen er en hård tid for Norges bagere

Julen skulle egentlig være gode dage for bagerne med alle de kager, vi guffer i os. Men i Norge er bagerne oppe mod hårde odds, nemlig nordmændenes trang til at bage selv. Den norske avis Nationen har fået et meningsmålingsinstitut til at finde ud af, om nordmændene køber deres julekager eller bager dem selv. 59 procent af kvinderne og 40 procent af mændene siger, at de bager selv. Det betyder så ikke, at resten står i kø hos bagerne eller køber ind i supermarkederne. I byerne køber blot 20 procent julekager, mens det på landet kun er 15 procent.

Juletræer skal være mere grønne

Danske juletræer skal indeholde mindre gift i fremtiden. Fødevareministeriet har netop bevilget 4,8 millioner kroner til projektet Green Christmas, som skal skære forbruget af sprøjtegifte i juletræsproduktionen ned med 85 procent. En trediedel af alle Europas juletræer af nordmannsgran dyrkes i Danmark. Det er juletræer for 1,5 milliard kroner, og eksporten ventes at stige i de kommende år. Men der bruges store mængder sprøjtegifte i produktionen. Derfor ser vi store perspektiver i projekt Green Christmas, som virkelig ser ud til at kunne reducere forbruget af ukrudtsmidler ganske væsentligt, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Kør af sted i god tid i juletiden

Julen sender horder af trafikanter ud på landets veje, og derfor byder julen generelt på et øget pres med tættere trafik end normalt. I år forventer Vejdirekto-ratet, at trafikken før jul bliver mere jævnt fordelt end sidste år. Det skyldes, at juleaften i år falder på en mandag, og det giver mulighed for at få nogle flere afrejse-dage. På strækninger, der i forvejen er stærkt trafike-rede, skal man dog regne med tæt trafik i dagene op til juleaften, oplyser Vej-direktoratet.Det gælder de større indfaldsveje til København, E20 mellem Køge og Ringsted og omkring Slagelse. Også på E20 mellem Nyborg og Odense, samt mellem Ejby og Middelfart, motorvejene i Trekantsom-rådet, E45 mellem Vejle og Aarhus, E45 ved Aabenraa og E45 ved Aalborg skal man forvente tæt trafik. Trafikken vil i dagene op til jul som regel være tættest i tidsrummet mellem klokken 12.00 og klokken 20.00. Og typisk vil den være tættest i retning fra Sjælland mod Fyn og Jylland, oplyser Vejdirektoratet.