Nyt projekt hjælper ensomme ældre ud af busken

På godt to år har et pilotprojekt under Ældre Sagen fået flere folk, der føler sig ufrivilligt alene, til at komme ud af busken. Suppeaftener, fællessang og fokus på at skabe relationer synes at være den simple, men rette vej

"Ensomhed kommer i mange farver og ansigter, og derfor er vores projekter også meget forskellige - fra fortælleaftener til frilufts-ture," siger projektkonsulent i ÆldreSagen Ingrid Branner.
"Ensomhed kommer i mange farver og ansigter, og derfor er vores projekter også meget forskellige - fra fortælleaftener til frilufts-ture," siger projektkonsulent i ÆldreSagen Ingrid Branner. Foto: Johan Gadegaard Denmark.

Da den første suppeaften i Støvring i Nordjylland blev holdt i februar 2011, kom der 50 personer, og siden har arrangementet trukket fulde huse. Det var lokalafdelingen af Ældre Sagen, der i samarbejde med menighedsrådet bød på sang, suppe og uforpligtende socialt samvær.

Siden har der været suppeaften en gang om måneden, hver gang med minimum 50 deltagere, og som fast bestanddel slutter alle suppeaftener af med ordene: Husk at tage din nabo med.

LÆS OGSÅ: Myten om de rige pensionister er overdreven

Støvring er bare en af de i alt 17 lokalafdelinger i Ældre Sagen, der har fundet på nye måder at bekæmpe og bryde ensomhed blandt ældre på.

Ud af busken kaldes det tre-årige pilotprojekt, der siden 2010 er støttet af Socialministeriets pulje for et aktivt ældreliv, og som har fået lokalafdelinger i eksempelvis Ishøj, Gundsø og Brørup til at prøve nye veje.

Vi er gået fra at tælle, hvor mange der kommer til et arrangement, til at tænke i, om de, der kommer, rent faktisk snakker sammen og føler sig set, forklarer projektkonsulent ved Ældre Sagen Ingrid Branner.

For man kan, som hun siger, godt føle sig alene, selvom man kommer til et foredrag eller går til gymnastik. Det afgørende er, om man føler sig forbundet med andre.

LÆS OGSÅ:
"Det dur ikke at være alene"

Ensomhed kommer i mange farver og ansigter, og derfor er vores projekter også meget forskellige fra fortælleaftener til frilufts-ture, siger projektkonsulenten og minder om, at der ifølge Ensomme Gamles Værn (EGV) er mindst 65.000 mennesker over 65 år, der føler sig ensomme i Danmark.

At ensomhed går ud over sundheden er for længst påvist. Faktisk er langvarig ensomhed lige så farlig som rygning, har en af verdens førende ensomhedsforskere, amerikanske John T. Cacioppo, i 2011 konkluderet efter flere års studier. Den er blot langt sværere at opdage, fordi det er en skjult smerte, som mange vil forsøge at nægte for ikke at blive stigmatiseret.

Projekterne handler derfor også om at finde frem til de, der sidder derhjemme og føler sig ufrivilligt ensomme, og der er et stykke vej endnu.

Ældre Sagen samarbejder med blandt andre menighedsråd, præster, hjemmehjælpere, læger, boligforeninger og andre frivillige organisationer for at finde de, der er svære at få øje på, fordi de ikke kommer ud.

Det handler om, at vi får de sidste med og har blik for vores næste, siger Ingrid Branner.