Selina Juul giver de sultne mad

En opvækst i det kommunistiske Moskva lærte Selina Juul om knappe ressourcer. Nu kæmper hun en indædt kamp for at komme madspild til livs gennem forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

Russiskfødte Selina Juul har stået på mange store talerstole og talt om, hvordan man kan undgå det spild af madressourcer, som ses i en stor del af den vestlige verden.–
Russiskfødte Selina Juul har stået på mange store talerstole og talt om, hvordan man kan undgå det spild af madressourcer, som ses i en stor del af den vestlige verden.–. Foto: .

Selina Juul husker stadig, hvordan det var at stå i madkøer med bedstemoderen og se op på de tomme supermarkedshylder under kommunisttidens Moskva. Og selvom hun som datter i et akademikerhjem ikke led nogen nød, blev hun bevidst om, at man skulle spare på det, man havde. Så da hun som 13-årig flyttede til Danmark med sin mor, fik hun et chok.

LÆS OGSÅ: Overskudsmad til underskudsfolk

Her så Selina Juul klassekammeraterne smide deres madpakker ud, selvom de intet fejlede. Hun var kommet til et land, hvor der i december måned smides mad ud til en værdi af 1,53 milliarder kroner.

Denne opdagelse såede et frø i den unge pige, som siden skulle betyde, at hun viede sit liv til bekæmpelsen af madspild, ikke mindst gennem sin forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad. Og organisationens arbejde har blandt andet betydet, at 12 herberger denne jul har kunnet dele mad ud til hjemløse, som man kunne læse i avisen i går.

Der skulle dog gå år, før kulturchokket fik afgørende betydning for den nu 32-årige Selina Juuls virke. I mellemtiden fik hun lært dansk gennem et par somres intensiv træning. Hun tog en bachelorgrad i visuel kommunikation ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (dengang Den Grafiske Højskole) i 2006 og blev året efter frivillig i organisationen Greenpeace.

Men på en sommerferie i Kroatien i 2008 opstod Selina Juuls idé til, hvordan hun kunne gøre en forskel.

Straks hun kom hjem, begyndte hun at skrive om madspild på det sociale medie Facebook og fik øjeblikkelig respons. En uge efter blev Facebook-gruppen Stop Spild Af Mad omtalt i medierne, og forbrugerbevægelsen, der i dag har over 7000 medlemmer, var en realitet. Allerede nu har det, der beskrives som Selinas Juuls konstante vedholdenhed, skabt betydelige resultater.

Iværksætteren har holdt taler ved store danske og internationale konferencer, blandt andet i FN- og EU-regi.

Hun sidder i følgegruppen for Miljøstyrelsens affaldsforebyggelseskampagne Brug mere spild mindre og rådgiver Miljøministeriet om mindre madspild. Desuden deltager hun i miljøministerens initiativgruppe mod madspild og er medunderskriver på Charter om Mindre Madspild sammen med 19 store virksomheder og organisationer. Endelig udgav hun i 2011 Stop spild af mad en kogebog med mere om brug af rester.

Selina Juuls kamp mod madspild er der imidlertid ingen indtægter i.

Hun er alene drevet af idealisme og engagement og udstråler utrættelig energi, lyder det. Ved siden af det frivillige arbejde, der gerne løber op på 40 timer ugentligt, har hun derfor sit eget grafiske firma, der hedder Tegnefabrikken. I øvrigt er hun blogger på Jyllands-Posten og foredragsholder.

Overskud og sin livsfilosofi har hun som kristen buddhist fundet i sine meditationer de senere år.

Men hun sørger også for at holde fri om lørdagen, hvor tiden gerne skal dedikeres til at skrive videre på den science fiction-bog, hun har arbejdet på i en årrække. Privat bor hun med kæresten gennem 11 år, kommunikationsrådgiver Jakob Dreyer, i København.