Kulturen i 2013: Eksistens, spænding og tykke bøger

Læserne søger i 2013 mod murstens-tykke bøger med store, episke fortællinger, men også krimi- og erotikbølgen ruller videre næste år. Flere forlag satser desuden massivt på Søren Kierkegaard i 200-året for hans fødsel

Peter Tudvad, Sørine Gotfredsen, Suzanne Brøgger og Stig Dalager er blandt de forfattere, der på hver deres måde skriver om Søren Kierkegaard i anledning af 200-året for hans fødsel. –
Peter Tudvad, Sørine Gotfredsen, Suzanne Brøgger og Stig Dalager er blandt de forfattere, der på hver deres måde skriver om Søren Kierkegaard i anledning af 200-året for hans fødsel. –. Foto: Sofie Amalie Klougart, Søren Staal, Daniel Nilsson og Axel Schütt.

Juleferie er for mange lig med læseferie. Bøger er hvert eneste år et stort julegavehit, og selvom der er vældig mange titler at vælge imellem, ved vi, at de samme bogtitler har ligget indpakket under masser af juletræer.
I år var det først og fremmest Jussi Adler-Olsens Marco effekten, der udkom i december, lige tidsnok til at overhale Christian Jungersens bog Du forsvinder som den bedst sælgende danske roman i 2012, der lå under træerne.

LÆS OGSÅ: 10 børnebøger om døden

Men også biografier af musikeren Anne Linnet og fodboldspilleren Preben Elkjær er blevet pakket op i mange hjem, ligesom Ken Folletts Verdens Vinter og Ildvidnet af Lars Kepler også hørte til julebestsellerne. Den erotiske litteratur i form af trebinds-værket Fifty Shades of Grey af den britiske forfatter E.L. James, har desuden været et varmt gaveemne i år.

Her ved årets udgang samler interessen sig om, hvilke nye bøger danske læsere vil blive præsenteret for i 2013. Hvilke bøger kommer til at ligge i store stakke hos boghandlere og i supermarkeder, og hvilke kommer til at leve et mere ydmygt liv bagest i butikkerne? Hvilke kendte forfatternavne kommer med nyt, og hvilke debutanter vil dukke op i vrimlen?

Spørger man forlagscheferne, er de stort set enige om tendenserne: Krimibølgen fortsætter, men genren udvikler sig til noget, der nærmere bør betegnes som spændingsbøger. Erotisk litteratur vil fortsat være i høj kurs. Og så vil danskerne i stigende grad gerne læse bøger, der både er store i omfang, altså med mange sider, og som også indeholder store episke fortællinger om en familieslægt, en egn eller et land.

Der findes i tiden et behov for den store historie, og det vil vi i det kommende bogår se flere både danske og udenlandske eksempler på, siger Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis.

Et eksempel er den prisvindende italienske debutant Antonio Pennacchi, der med Mussolini-kanalen skriver om tre generationers liv og kamp under Mussolinis styre. Den udkommer på dansk i marts hos Gyldendal. Hos Lindhardt og Ringhof udkommer Katrine Marie Guldagers tredje bind i krøniken om Køgefamilien, Den ny tid, og hos Rosinante&Co udkommer en dansk oversættelse af Jan Kjærstad nye store roman Normans område.

Nutidens romaner må gerne være store og tage tunge emner op. Jeg tror, det hænger sammen med, at vi søger åndelige oplevelser, dybde og substans og samtidig gerne vil have noget for pengene, så der må gerne være mange sider. Det siger forlagschef Hans Henrik Schwab, Lindhardt og Ringhof, der nævner amerikaneren Jonathan Franzen som et godt eksempel på det, man kan kalde de store fortællingers tilbagekomst.

På hans eget forlag udkommer til næste år blandt andet en generationsroman om 1968ernes børn af Louise Kringelbach. Hun debuterede for nogle år siden, og er med Jordfald altså nu klar med det, som mange forfattere betegner som den svære toer. Skal man tro Hans Henrik Schwab, er hun imidlertid sluppet så godt fra det, at hun er Lindhardt og Ringhofs bud på årets Michael Strunge-pris. Desuden Kim Blæsbjergs meget store og bredt fortællende roman Venuspaladset, der handler om tre kvinder, der bevæger sig fra Vestjylland til Litauen.

Den 5. maj 2013 er det 200 år siden, verdenskendte Søren Kierkegaard blev født. Det jubilæum vil blive fejret med kulturelle og videnskabelige arrangementer hen over det meste af året, og også de danske bogforlag tager del i fejringen. Der er planlagt en lang række bogudgivelser i Søren Kierkegaard-året, og flere vil komme til, efterhånden som 2013 skrider frem.

Det mest opsigtsvækkende bliver sandsynligvis to nye romaner, der tager udgangspunkt i Søren Kierkegaards liv.

På JP/Politikens Forlag udkommer i april forfatteren og filosoffen Peter Tudvads roman Forbandelsen, hvor han kobler Søren Kierke-gaards biografi sammen med hans kristendom og sætter det hele ind i en litterær sammenhæng. Titlen refererer til en episode i Sørens Kierke-gaards fars liv, da han som dreng blev sat til at vogte får på den jyske hede. En dag hvor det er uvejr, og han er sulten, kold og forkommen, forbander han i sin frustration Gud, og den forbandelse kommer til at plage ham resten af hans liv og påvirker også i meget høj grad sønnen Søren.

Når man skriver en roman om en konkret person, kan man ikke skrive hvad som helst, men jeg kommer til at tage mig nogle friheder, og der vil komme nogle gedigne overraskelser undervejs, siger Peter Tudvad og tilføjer, at hans mål er at digte sig til en forståelse af, hvem Søren Kierkegaard var, og hvorfor han gjorde sig næsten fanatiske tanker om de fordringer, kristendommen stiller til den enkelte. Forbandelsen udkommer i april.

Den anden roman om Søren Kierkegaard hedder Øjeblikkets evighed og er skrevet af Stig Dalager. Her tegner forfatteren et eksistentielt og psykologisk portræt af den store filosof og digter. Romanen foregår i de sidste uger af Kierkegaards liv. Han ligger for døden og kigger tilbage på sit liv og de mennesker, der har præget det. Hans tanker kredser om kærligheden, både den erotiske og den religiøse, om døden og om livets selvbedrag. Øjeblikkets evighed udkommer 5. maj på Lindhardt og Ringhof. Samme forlag genudgiver også Johannes Sløks Kierke-gaards univers en ny guide til geniet fra 1983

På Kristeligt Dagblads Forlag fejres Kierkegaard-året med hele fire udgivelser i begyndelsen af året: En genudgivelse af Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen med efterskrift af Niels Jørgen Cappelørn og billedtryk af Maja Lisa Engelhardt. En antologi med titlen Det bedste hos Kierkegaard og det værste, hvor blandt andre Suzanne Brøgger, Benny Andersen, Per Stig Møller og Lisbeth Smedegaard Andersen har bidraget. Joakim Garffs Alle tiders Kierke-gaard, der sætter tiden fra 1813 til 2013 i relief. Endelig skriver Sørine Gotfredsen en personlig bog om, hvad Kierkegaard har betydet for hendes liv. Den bog har endnu ikke fået en titel.

På Gyldendal udgives Georg Brandes Kierkegaard-biografi i en ny udgave med forord af Joakim Garff, desuden forventer Gyldendal at sprede flere Søren Kierke-gaard-udgivelser ud over 2013.

Plukker man lidt i de planlagte 2013-udgivelser fra de mindre, kirkelige og teologiske forlag er der endnu ikke Kierkegaard-bøger derfra, men til gengæld så meget andet: På Anis kommer blandt andet Christian Hjortkjærs Selvrealiseret frelse. Da Johannes Sløk tog ordets magt i selvrealiseringens tidsalder, der handler om menneskets forsøg på at realisere sig selv. På Alfa skriver Lise Trap bogen At leve med sine døde, der er en bog for efterladte, og Lise Søelund Alting flyder, der er et filosofisk essay om singlekulturen. Desuden kommer digteren Simon Grotrian med en bog med nye bønner og kristne tekster.

Unitas genudgiver Selma Lagerlöfs Legenden om juleroserne og andre fortællinger med illustrationer af Esben Hanefelt og en ny krimi af Anette Broberg Knudsen, der handler om sognepræsten Julie, der vikles ind i en række intriger i sit sogn i Vestjylland. På forlaget Aros udkommer blandt andet Rowan Williams Dostojevski, der er en analyse af en af verdenslitteraturens mest komplekse forfattere.

I spændingsgenren er der til næste år blandt andet nyt fra Leif Davidsen, der i romanen Patriarkens hændelige død skriver om det moderne Rusland. Og fra Robert Zola Christensen, der har skrevet en såkaldt videnskabskrimi om forskningens kamp om undergrunden i Grønland. Den hedder Is i blodet. Hos PeoplesPress har forlagschef Jakob Kvist store forhåbninger til spændingsromanen Trofæ af Steffen Jacobsen, som han mener vil give forfatteren et stort gennembrud.

Romanen har afgjort internationalt format og er da også på forhånd solgt til udgivelse i flere lande, siger Jakob Kvist. Han mener, at krimibølgen muligvis er toppet, men at genrerne har det med at opløse sig, og det plotdrevne fra krimierne vinder indpas i mange af de nye romaner, forudser han.

Sådan er det eksempelvis i Anders Rønnow Klarlunds Hvorfor jeg forlod dig en spændings/kærlighedsroman, der udkommer i begyndelsen af 2013 på JP/Politikens Forlag.

Værd at nævne er også en dansk oversættelse af Hallgrimur Helgasons Kvinden ved 1000 C, der er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, danske Morten Kongstad med Fryser jeg, der er hans første roman efter den roste novellesamling Han danser på søns grav, og finske Sofi Oksanen med Da duerne fløj bort.

Rosinante&Co har i det forgangne år haft enorm succes med Fifty Shade-bøgerne, der er solgt i 280.000 eksemplarer i Danmark. Redaktionschef Jakob Søndergaard forudser, at erotisk litteratur også vil hitte i 2013, og har derfor besluttet at udgive amerikaneren Maya Banks trilogi Breathless, der har opnået høje salgstal i USA.

Det er klart, at Fifty Shade-bøgerne var unikke, og vi vil ikke se lignende bøger med samme gennemslagskraft. Men serien har skabt en helt masse nye boglæsere, som vi gerne vil have fat i, siger Jakob Sønder-gaard. Han dementerer iøvrigt myten om, at det kun er midalderende kvinder, der læser den erotiske bogserie. Bøgerne har læsere i alle aldersgrupper og blandt begge køn, fastslår han.

Lidt i samme genre udgiver Rosinante&Co til næste år den danske forfatter Karen Fastrups roman Udfordringen.

Det er erotisk litteratur med en højere grad af litterær ambition. Den vil mere end bare at levere hurtig underholdning, siger Jakob Søndergaard.