Jens Lundgren er influenzaens fjende nummer et

Professor i virussygdomme Jens Lundgren står i spidsen for indsatsen mod influenza-udbrud herhjemme og sikrer, at epidemierne udebliver

Professor Jens Lundgren går forrest i kampen for at sikre, at et udbrud af influenza ikke vokser sig til en epidemi. – Privatfoto.
Professor Jens Lundgren går forrest i kampen for at sikre, at et udbrud af influenza ikke vokser sig til en epidemi. – Privatfoto.

Jens Lundgrens telefon har ikke stået stille de seneste uger. Siden et massivt udbrud af influenza ramte hovedstadsområdet kort før jul, har han haft mange journalister i røret, der vil vide, om der er tale om en epidemi. Det er der ikke, og det kan vi takke blandt andre den 52-årige Jens Lundgren for.Han er ekspert i virussygdomme og formand for Region Hovedstadens influenzaudvalg. Han er samtidig medlem af Sundhedsstyrelsens epidemigruppe, som står for en national pandemiplan og håndtering af influenzaudbrud.

LÆS OGSÅ: Myndighederne er bedre forberedt på influenzaangreb end tidligere

Da Kristeligt Dagblad ringer til Jens Lundgren op til weekenden, sidder han netop i et møde med influenzaudvalget om belastningen på hospitalerne som følge af udbruddet.

Vi har forberedt os godt på den slags forventelige udbrud, og vi har haft en plan parat i skuffen. Danskerne har lyttet godt efter vores råd, siger han. Han har siden 2009, da et udbrud af den såkaldte svineinfluenza-pandemi ramte landet, ledet det danske samarbejde med omkring 200 udenlandske hospitaler om influenzaudbrud på tværs af grænserne.

Jens Lundgren er til daglig overlæge og professor ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Han er en af landets førende forskere inden for virussygdomme og har de seneste fem år koncentreret sig om influenza.

Før det var han kendt for forskning i hiv-sygdom, men i løbet af 00erne skiftede han sit fokus til influenza.

Det gav sig selv, som han udtrykker det, i takt med de store influenzaangreb i dette årti i hele verden, først fugleinfluenzaen i 2006 og siden svineinfluenzaen i 2009.

Han har været med til at starte et globalt netværk af infektionsafdelinger på alle kontinenter, som kom i spil i 2009, hvor han gik heltids ind kampen mod influenza.

Det var en sygdom under en rejse til Inden, hvor Jens Lundgren mødte en gruppe yngre læger, der gjorde ham fascineret af medicinens verden. Den efterfølgende vej ind i arbejdet med infektionsmedicin begyndte i 1984, året hvor amerikanske og franske forskere identificerede et retrovirus, som siden fik navnet hiv.

Dengang befandt den unge medicinstuderende sig på National Institute of Health i Maryland, USA, og han blev stærkt optaget af den nye sygdom, der langsomt bredte sig til hele verden.

Han vendte hjem og blev færdiguddannet læge i 1987. Som hovedområde havde han virussygdomme generelt, herunder infektioner efter transplantationer og på intensivafdelinger.

Det er indsatsen mod hiv og dens følgesygdomme, der har gjort ham til en anerkendt læge herhjemme og i udlandet og med en række forpligtelser i internationale lægeforeninger. Siden 2000 har han været inviteret som rådgiver om hiv og aids for internationale organisationer og myndigheder.

I 2005 blev han professor i infektionsmedicin og er overlæge ved Rigshospitalets Epidemiklinik, hvor han leder en større forskningsgruppe. Han står bag over 300 publikationer i nogle af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter og har modtaget flere priser for sin forskning.

Jens Lundgren er ved siden af arbejdet motionscyklist og bor i Charlottenlund med sin kone gennem mange år. De har to voksne børn.