Trist at hver femte kræftpatient ikke får nok smertelindring

Hver femte kræftpatient får ikke tilstrækkelig lindring af smerter, kvalme og angst. Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) vil gerne arbejde på at gøre det bedre

Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S).
Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S). Foto: Bax Lindhardt Denmark.

Hvad siger du til, at over 20 procent af døende patienter med kræft ikke får den palliative behandling, man har vurderet, de skal have?

Det er trist, synes jeg. Det er jo sigtet, at når man er uafvendeligt døende kræftpatient, skal man have hjælp til at håndtere blandt andet de smerter og den kvalme og angst, som kan følge med.

Kræftens Bekæmpelse mener, at man bør opnå en dækning på 100 procent i 2013. Hvad siger du til det?

LÆS OGSÅ: Døende får ikke den nødvendige behandling

Jeg er enig med dem i, at når man vurderer, at en døende borger har brug for hjælp, skal vi opnå, at de får det i løbet af de dage, som er sat som kvalitetsmål. Det skal man arbejde hen imod, og man skal også følge op på, hvordan man kan nå derhen. Men det kan være svært at nå det lige i 2013.

Hvad er et realistisk mål?

Det ved jeg ikke. Men det, jeg ved, er, at man arbejder i regionerne på at gøre det bedre. De her tal er fra 2011, men i løbet af 2012 har blandt andet Region Hovedstaden vedtaget en kræftplan, der er også kommet et ekstra palliativt udgående team, og der er et palliativt afsnit på vej på Hvidovre Hospital. Så der er sket noget, som gør, at tingene måske i dag ser lidt bedre ud, end rapporten viser.

Region Hovedstaden er et af de steder, der klarer sig dårligst på en række parametre, blandt andet ventetid. Du stiller op som regionsformand til november i hovedstaden. Kan du sørge for, at det bliver bedre?

Jeg vil gerne i fremtiden være med til at sikre, at der er forhold til stede, så døende kan opleve en værdig afslutning på livet. Den palliative indsats står ret højt på min ønskeliste. Jeg mener også, der er et vigtigt arbejde i gang med at se på forholdene for døende KOL-patienter altså lungesyge så de også får en ordentlig indsats. Det er vigtigt, at der kommer hjælp til alle uanset diagnose, så det ikke kun er bestemte diagnoser, der giver adgang til specialiseret palliativ behandling på for eksempel hospice.

Er det her et område, der fortjener større økonomisk opmærksomhed?

Det kan man nok ikke afvise. Hvis man skal udvide sigtet til dem, der ikke har en kræftsygdom, så bliver man nødt til at diskutere, hvordan man kan finde ressourcerne til det.