Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger


- Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro
Anders Ellebæk Madsen
Send artiklen Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen til din ven.
Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen

Tegning: Peter M. Jensen foto:

Annonce flexblock
flexblock

Fakta

Om forfatteren

Kirkeligt set bliver skrevet på skift af folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech (V), teolog og...
Læs mere
flexblock
Forstør Send Print

Præsident Obama græd offentligt over de 20 børn, som blev skudt på Sandy Hook-skolen. Men det havde været bedre, hvis han samtidig havde grædt snot over de 50 millioner børn, som er blevet legalt aborteret siden 1973 i USA, skriver Iben Thranholm

Kort før jul fik verden et chok over den voldsomme massakre på Sandy Hook-skolen i Newtown, hvor den 20-årige Adam Lanza skød 20 skolebørn og seks voksne, heriblandt sin egen mor. I ugerne efter lød spørgsmålet igen og igen: Hvordan kunne det ske? Desværre er det ikke første gang, at en amerikansk skole bliver offer for et brutalt skyderi som dette. Tallet ligger op mod de 20. Den umiddelbare reaktion fra amerikanske politikere var, at det var for let at få adgang til våben i USA, og at loven derfor måtte strammes. Et overfladisk svar, der lader spørgsmålet om, hvad der får en ung mand til at begå så meget ondskab, stå ubesvaret tilbage.

Forleden læste jeg, at genforskere vil udtage dna-prøver fra massemorderen i Newtown, fordi man håber på at finde ondskabens årsag i de menneskelige gener. I dag er det neurobiologien, som opfatter mennesket og dets handlinger alene som et resultat af kold kemi, der hersker. Der foreligger endnu ikke nogen resultater, men selvom det skulle lykkes at finde en anden genstruktur end hos gode mennesker, giver det ingen retningslinjer for, hvordan samfundet skal forholde sig til ondskab.

LÆS OGSÅ: Forskere vil lede efter ondskabs-gen i skoleskyders DNA

Måske netop på grund af neurobiologiens udbredelse er der en enorm interesse for at forstå ondskab for øjeblikket. Boghandlernes hylder bugner af bøger og biografier om onde mennesker, som for eksempel de værste nazibødler fra Anden Verdenskrig og andre tyranner.

Annonce
Peter Øvig Knudsens bestsellere ”Efter drabet”, ”Birkedal” og ”Blekingegadebanden”, som forsøger at kortlægge og forstå ondskab, fascinerer danskerne. Også det kontroversielle teaterstykke om norske Anders Behring Breivik, der dræbte 69 mennesker på Utøya, har været et tilløbsstykke, hvor billetterne blev revet væk.

Vi vil have indsigt i det onde, fordi vi tror, at vi kan kontrollere og beherske det ved at forstå det. Det er naivt at forstille sig, at man kan forstå det onde. Det er som at prøve at spille skak med Djævelen. Han vinder, for i forsøget på at blive herre over det onde bliver man i stedet fristet og påvirket af det.

I stedet for at bore i, hvad ondskab er, skulle man hellere spørge, hvordan det kan være, at en kultur, der bygger på kristendommen, er blevet så rådvild og hjælpeløs, hvad angår ondskab. Bibelen giver klare svar på, hvor ondskab kommer fra, og hvordan man bør omgås den. Ondskab skal ikke forstås, men forsages. Interessen for ondskab er en form for hovmod.

LÆS OGSÅ: USA går våbenamok efter Newton-massakre

I dagene efter tragedien på Sandy Hook læste jeg en samtale mellem Gud og en bekymret skoleelev slået op af amerikanske venner på Facebook. Eleven spørger Gud, hvordan han kan tillade så meget vold i skolerne. Gud svarer: Fordi jeg ikke længere er tilladt på skoler. På amerikanske (og skolerne i hele den vestlige verden) er man holdt med at lære børn at bede og at læse i Bibelen, hvor der står, at man ikke må slå ihjel, og at man skal elske sin næste. I stedet lader man underholdningsindustrien om at opdrage unge med film om vold, mord og promiskuitet.

Gennem voldelige computerspil træner teenagere sig selv til at slå ihjel og til at miste samvittigheden, så de til sidst ikke kan se noget forkert i at dræbe deres klassekammerater og sig selv. Eksperter har længe beroliget befolkningen med, at det ”bare var underholdning”, men Breiviks massemord på vore egne breddegrader beviser det modsatte. Underholdningsbranchen er i gang med at fostre en ny samvittighedsløs mennesketype. Først bliver børn ludomaner og sidenhen personlighedsforstyrret.

Præsident Barack Obama fældede offentligt tårer over de 20 børn, som blev skudt på Sandy Hook og lovede, at han ville gøre alt, hvad der stod i hans magt for at stramme våbenloven. Det havde været bedre, om han samtidigt havde grædt snot over de 50 millioner børn, som er blevet legalt aborteret siden 1973 i USA, og alle de ufødte børn, Obamas politik fortsat tillader at blive dræbt.

Han skulle have lyttet, da Moder Teresa ved National Prayer Breakfast i 1994 sagde til daværende præsident Bill Clinton: ”Ethvert land, der tillader abort, lærer ikke dets folk at elske, men at bruge vold til at få, hvad de vil have.” Hvis præsidenten forbyder abort, kan han vende udviklingen. Hvordan skal unge, der vokser op i et samfund, hvor de ser deres forældre abortere deres søskende, fordi de har en sygdom, et forkert køn eller blot kommer på det forkerte tidspunkt, kunne respektere deres venners liv? Denne holdning til menneskeliv og lovgivning fører til afstumpethed overalt i samfundet.

LÆS OGSÅ: USA gransker sin sjæl efter skolemassakre

Obama kan stramme våbenloven alt det, han vil, men det vil ikke sætte en stopper for nye frygtelige og tragiske massakrer, så længe det moralske fundament er råddent, og de kommende generationer ikke lærer værdien af liv.

Som vi sår, sådan høster vi.

Kirkeligt set bliver skrevet på skift af folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech (V), teolog og journalist Iben Thranholm, teolog og general-sekretær i Luthersk Mission Jens Ole Christensen, biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm og generalsekretær i Caritas og formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen

FACEBOOK: Bliv ven med Kristeligt Dagblad

Andre artikler:


Vil du kommentere artiklen?

Du skal være logget ind for at kunne kommentere artiklen.

 1. Jeg har glemt min adgangskode
Trådet overblik  |  Fladt overblik

Ekstremisme

DanielFraÅrhus, publiceret d.11/01 11:06 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Iben Thranholm er tilsyneladende blevet højreorienteret amerikansk Republikansk kristen. Det sindssyge vrøvl hun pladrer ud med i denne artikel, er løftet direkte fra en flok højreradikale evangeliske amerikanske "Tea Party" Republikanere (Mike Huckabee, James Dobson, Bryan Fischer, Franklin Graham osv), der kæmper for at abort skal være totalt ulovligt - uanset voldtægt, incest, pædofili eller moderens helbred - og som officielt har udtalt, at massakren i Newtown skyldes Guds vrede over abort, homoægteskaber og manglen på "Gud" i de amerikanske folkeskoler.

Denne ekstreme holdning har INTET AT GØRE MED DEN KATOLSKE KIRKE, som Iben Thranholm påstår at tilhøre. Og hendes blødhovede (fundamentalistiske) indlæg har intet at gøre i et rationelt, oplyst samfund. Hvis årsagen til Newtown-massakren er manglen på Gud i klasseværelset (betyder det i øvrigt at det var en gammeltestamentlig hævngerrig Gud, som indirekte skød alle disse børn?), hvad er årsagen så til de mindst 20 masseskyderier i Amerikanske kirker siden 1999? Hvad er årsagen til at flest skuddrab i USA statistisk set sker i sydstaterne og midtvesten, som er de mest "kristne" stater i den Amerikanske union? Kan det have noget at gøre med udpræget fattigdom, armod, sociale skel, kriminalitet og racisme? Kan det have noget at gøre med en kulturel fascination af skydevåben, voldsforherligelse og radikal individualisme?

Eller er det for nuanceret et billede at tegne, når det nu er meget lettere at påklistre sine egne religiøse overbevisninger på så ubegribelig en tragedie?

Og lad det så lige for en god ordens skyld siges, at Obama's "politik" ikke "tillader abort", da amerikanske abortrettigheder i sidste ende kun kan afgøres af Den Amerikanske Højesteret, baseret på Den Amerikanske Forfatning. Abort var hverken mere eller mindre lovligt/ulovligt under George W. Bush, som var "born again" Evangelisk kristen. Obama er demokratisk valgt præsident og ikke enevældig konge. Magten i USA er 3-delt ligesom i Danmark. Ergo er det komplet idiotisk at beskylde Obama's politik for fortagelsen af aborter i USA.

Men det virker til at Iben Thranholm, med sin nyfundne Amerikansk-inspirerede højrefundamentalistiske fortolkning af Kristendom, er hoppet på bølgen af storskrydende palæokonservative ekstremister, der beskylder Præsident Obama for alting mellem himmel og jord.
Link

Ekstremisme

Dust, publiceret d.11/01 13:29 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Hvis hun stadig sad og lavede Religionsrapport på P1 skulle vi sikkert høre på et begejstret interview med en eller anden amerikansk klaphat der tilfældigvis havde præcis denne holdning. Det var godt at hun blev ekspederet ud derfra, så behøver hun ikke længere at foregive upartiskhed.
Link

Tavse kristne er DanielfraÅrhus' medskyldige

Randlev, publiceret d.11/01 13:46 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
DanielFraÅrhus og Støv mener, det er amerikansk ekstremisme at forsvare uskyldige børns ret til at leve. Der skal fortsat være frit slag til at skære dem i stumper og stykker efter forgodtbefindende, hvis det står til disse dødens apostle.
Det er det danske "velfærdssamfund", der har frembragt denne holdning og sådanne mennesker. Det er på tide, vi kristne indser, vi ikke kan have samfundssfællesskab med sådanne menneske- og gudshadere længere. Selv i Folke"kirken" prædikes der: "Dræb dine børn, hvis du ikke gider føde dem."
Enhver, der kender til politiarbejde, ved, at alene det at følges med kriminelle, når de begår forbrydelser, og ikke protestere eller forlade gruppen, ofte er strafbart. De kristne, der tier over for den fortsatte massakre på ufødte børn, gør sig selv til medskyldige.
Link

Det er langt ude ..

Frans, publiceret d.11/01 17:22 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Jeg må give DanielFraÅrhus og Dust ret. Iben Tranholms artikel er for langt ude .... den giver ingen mening.
Link

Ekstremisme

Sten Andersen, publiceret d.11/01 18:15 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Efter Thranholms religiøst motiverede udfald mod Harry Potter troede jeg faktisk ikke det kunne blive mere vanvittigt... men det kunne det så.
Link

Hvorfor, Gud?

jørn nielsen, publiceret d.11/01 18:44 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Iben Thranholm har en pointe, når hun citerer en tænkt samtale mellem en elev og Gud: Eleven spørger Gud, hvordan han kan tillade så meget vold i skolerne.

Gud svarer: Fordi jeg ikke længere er tilladt på skoler. På amerikanske (og skolerne i hele den vestlige verden) er man holdt med at lære børn at bede og at læse i Bibelen, hvor der står, at man ikke må slå ihjel, og at man skal elske sin næste. I stedet lader man underholdningsindustrien om at opdrage unge med film om vold, mord og promiskuitet." Så langt Iben Thranholm.

Dette er klar tale, og den kan tillempes som svar på de hyppige anklager, kristne må høre på: "Hvis Gud er til, hvorfor sker der da det og det, - hvorfor al den ondskab i verden?" Men vi kan som i det refererede svar sige: Gud er ikke tilladt hverken på skoler, i regeringer, i EU, FN, ja ikke engang i kirkerne, som mere og mere lancerer en pseudo-Gud, som tilpasses efter folkets smag og moral, herunder seksual-moral.

Det sidste er værst. Gejstligheden vil selvfølgelig nægte, at den har afskaffet Gud. Men afskaffer man Hans ord og bryder Hans love i kærlighedens navn, har man detroniseret Gud uanset hvor meget Hans navn er nævnt i de obligatoriske ritualer. Et alvorligt lovbrud er fx at pådutte Gud Hans velsignelse over homoseksuelle ægteskaber og endog homoseksuelle præster.

Men dér hvor Gud bliver Gud og får magten gennem omvendelse og tro på Kristi evangelium, er det slut med vold og lovbrud, men valget er den enkeltes. Spørg ikke hvorfor der er så meget ondt i verden, men spørg hellere, hvordan kan jeg selv blive frelst fra min ondskab og synd? Det er jo dér, det hele begynder.

Jørn Nielsen, H.C Lumbyes Vej 159A, 4700 Næstved - jhn@paradis.dk
Link

Ekstremisme

britt, publiceret d.11/01 20:16 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Iben har nu inderlig ret i mange ting. Vi svigter børnene i vore dage. Det har længe slet ikke været på tale at beskytte dem mod al den voldsforherligelse, vi ser på TV og biograferne, og nu er computerne desværre kommet til, så poderne kan sidde på deres værelser og skyde løs. For år tilbage så de søde tegnefilm og Astrid Lindgrens filmatiserede fortællinger. Forældrene læste højt for dem - også fra børnebibelen.
Det er det grænseløse samfunds følger, vi er vidne til. Alt er tilladt, og selvfølgelig frembringer det da samvittighedsløse individer, der slet ikke ser andre mennesker som mennesker.
Det har i høj grad at gøre med kristendommens afvikling i vor vestlige kultur og forherligelse af mennesket selv. Nærmest guddommeliggørelse.
Det hele har været én lang glidebane de sidste ca. 40 år, og nu ser vi frugterne. De er hverken kønne eller velsmagende.
Link

Kære brittt

Frans, publiceret d.11/01 21:44 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
"Vi svigter børnene i vore dage ..." - Er det nu også rigtigt? - og hvis nogle svigtes, bliver ALLE børn så mordere og overfaldsmænd??
Nej, - sådan er det heldigvis ikke. Sådan er det langt fra - rigtig langt fra.

Man kan ikke lave en samtale, som den, Tranholm og du citerer imellem Gud og et menneske. Gud vil altid være der for mennesket - også i skolerne. I kommunistiske stater bliver Gud afskaffet og forbudt, kirker ødelagt .... men GUD er der stadigvæk!!! Alt andet er utænkeligt!

Og at USAs præsident viser medfølelse med forældre, som har mistet deres små børn bør altså ikke udløse en bebrejdelse over, at det - som i Danmark - ved lov er tilladt at vælge abort i USA. Det hænger overhovedet ikke sammen.
Link

Ambassadør for børnene

ke nielsen, publiceret d.11/01 22:33 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Jeg synes Iben Thranholm gør sig nogle udmærkede og relevante tanker om ondskaben, og ser det gennem kristne briller på en begavet og tankevækkende måde.

Jeg undrer mig faktisk over, at mange kristne er så slappe i deres attitude overfor al den forherligelse af vold, vi er omgivet af, og at så få kristne kobler det sammen med de værdier, vi har sat over styr med blandt andet den fri abort og fosterdiagnostik.

Og jeg her helt enig med Britt i al det, hun skriver i sin kommentar. Gid børnene havde flere ambassadører som Britt.
Link

Kære Frans.

britt, publiceret d.12/01 00:07 (for 1 år siden)
Læs artiklen bag debatten her: Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen
Børn tager faktisk skade af al den voldsforherligelse, de dagligt oplever på tv og nettet. Selvfølgelig reagerer de meget forskelligt, og langt fra alle bliver selv voldsmennesker. Nogle bliver meget bange og føler livet som meningsløst. Især fordi de slet ikke har fået det kristne livsgrundlag ind (hverken i skole eller hjem). Det er dem, der begynder at skære i sig selv eller begår selvmord. Der er alt for mange af disse små stakler. Selvfølgelig er Gud alle vegne, men hvis ikke man har hørt om Gud eller lært at bede, virker han fraværende, med mindre han på overnaturlig vis griber ind. Det sker naturligvis - men desværre ikke så ofte. Vi voksne har et ansvar overfor børnene.
Tak til Nielsen!
Link
Mere:   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8   Næste

flexblock
flexblock
flexblock

Job på k.dk I samarbejde med Jobzonen

 1. Skoleleder til Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Skt. Knuds Skole, Aarhus

  Oprettet den: 07-04-2014

 2. Sognepræst

  Sct. Peders Pastorat i Århus Stift

  Oprettet den: 08-04-2014

 3. Administrationschef til KFUM og KFUK

  KFUM og KFUKs Landskontor

  Oprettet den: 14-04-2014

 4. Christians Sogns Menighedspleje søger Sognemedhjælper

  Kristeligt Dagblad

  Oprettet den: 01-04-2014

 5. Børne- og ungemedarbejder

  Værløse Sogn

  Oprettet den: 16-04-2014

 6. Vil du arbejde og udvikle sammen med frivillige i KFUM og KFUK?

  KFUM og KFUK

  Oprettet den: 14-04-2014

Se flere jobmuligheder
flexblock

Læs hele dagens avis

flexblock
Læs alle artikler her på siden samt i vores e-avis og apps - køb adgang for kun 79,- kroner om ugen
» Læs hele avisen her på siden samt i vores e-avis og apps: Få adgang for kun 79,- pr. uge flexblock

flexblock
splitblock
container
flexblock
flexblock
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... flexblock

Prøv Kristeligt Dagblad gratis i 4 uger

Prøv os i 4 uger – gratis og uforpligtende

Billede af Kristeligt Dagblads avis
Persondatapolitik og cookies

Alt fra Kristeligt Dagblad

 1. k.dk​
 2. religion.dk​
 3. kristendom.dk​
 4. etik.dk​
 5. pilgrimsvandring.dk​
 6. bogbasen.dk​
 7. hjertedating.dk​
 8. foredragslisten.dk​
 9. mindet.dk​
 10. kirku.dk​
 11. shop.k.dk​
 12. forlag​